logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mercedes Atego 2005 - Światła pozycyjne nie gasną mimo przełącznika w pozycji 0

konrad1993urb 26 Mar 2025 19:54 459 9
REKLAMA
  • #1 21496595
    konrad1993urb
    Poziom 2  
    Mercedes Atego 2005 rok. Nie mogę wyłączyć przełącznikiem świateł pozycyjnych. Przełącznik w pozycji 0, a pozycje dalej świecą. Światła mijania rozłącza.
    AI: Czy w ostatnim czasie były wykonywane jakieś prace lub modyfikacje w układzie elektrycznym pojazdu?
    Nie
    AI: Czy sprawdzałeś bezpieczniki lub przekaźniki związane z oświetleniem pozycyjnym?
    Bezpieczniki są ok
  • REKLAMA
  • #2 21496608
    Mastertech
    Poziom 30  
    Ocena: 381
    Pozycyjne to 3 zespoły: lewe, prawe i podświetlenie deski
    Rozumiem że masz wiedzę nt zapalonych pozycyjnych jeśli auto pozostawiasz na włączonym kierunku
  • REKLAMA
  • #3 21496624
    konrad1993urb
    Poziom 2  
    Żaden kierunkowskaz nie jest włączony. Na zgaszonym silniku przy włączonych światłach tak zwany brzęczyk z przełącznika informujący o zapalonych światłach również nie brzęczy. Światła gasną dopiero po odłączeniu kostki z przełącznika. Podmieniałem inny przełącznik, ale miał inny numer i po podłączeniu nie było ani mijania, ani pozycji.
  • REKLAMA
  • #4 21496659
    Mastertech
    Poziom 30  
    No ale to usterka czy stałeś się kierowcą takiego auta a sama usterka nie wiadomo kiedy powstała.
    Bo tu może być nawet niewłaściwy przełącznik świateł założony.
  • #5 21496666
    konrad1993urb
    Poziom 2  
    Jestem kierowcą tego pojazdu. Chcę usunąć problem sam. Usterka pojawiła się dziś nagle. Rano było dobrze, popołudniu już nie.

Dodano po 3 [minuty]:

Miałem pod ręką 3 inne przełączniki sprawne w 100% wyjęte z bliźniaczego pojazdu, ale różniące się numerem seryjnym. Na podmienionych przełącznikach nie ma ani pozycji, ani mijania. Na przełączniku starym, czyli tym, co był w tym mercedesie, świeci się na stałe pozycją i przełącza na mijania. Nie mogę wyłączyć pozycji
  • Pomocny post
    #6 21496689
    Mastertech
    Poziom 30  
    Możliwe że ktoś zrobił przeróbkę pod przełącznik VAG albo inny wynalazek dlatego nowe nie działają
    W sumie prosta robota, tam idą 3 kable, na zero nic nie powinno łączyć więc masz te kable źle podpięte już na starcie.
    Jesteś wygodny chcesz tylko pstryk kostkę i pojechał a tutaj ktoś namieszał i trzeba się przyjrzeć co z tą kostką jest nie tak bo obstawiam źle osadzone konektory w złączu.
  • #7 21496743
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    Ocena: 3609
    Oczywiście znowu trzeba zaczynać od ciągnięcia za język. O ile po roczniku można się domyślać, że jest to druga generacja Atego, to dalej już "widzę ciemność!". Bo w tych latach Atego były tzw. "małe" - o ile pamiętam do 15 ton, i "heavy Atego" (powyżej) Problem jest taki, że miały one całkowicie inną instalację elektryczną. Ciężkie Atego miało instalację wzorowaną na "Actrosie" z tego okresu. Tak więc dalej jestem w lesie. Na forum już niejednokrotnie była informacja o pytania dotyczące ciężarówek Mercedesa: masz wątpliwości - podaj VIN!
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3791841.html
  • #8 21496979
    konrad1993urb
    Poziom 2  
    Atego 1522 2005 r. mały, na kołach 19,5

Dodano po 3 [minuty]:

Fragment dokumentu przedstawiający numer VIN WDB9700751L049957 i częściowo zamazane informacje.
  • REKLAMA
  • #9 21497324
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    Ocena: 3609
    Wg VIN producent podaje tylko jeden przełącznik możliwy do zastosowania: A0015451704

Sygnał z włącznika głównego załączający światła pozycyjne wchodzi do skrzynki na wtyku X5 (dziewięciopinowy) pin 9 przewód szaro/zielony.
  • #10 21497339
    konrad1993urb
    Poziom 2  
    Dziękuję, będę sprawdzał i dam znać 😉

Dodano po 53 [minuty]:

Temat rozwiązany. Winny był przełącznik świateł przy kierownicy. Pasuje tylko z jednym numerem. Dziękuję za pomoc ;)

Podsumowanie tematu

✨ W Mercedesie Atego 1522 z 2005 roku problem polegał na tym, że światła pozycyjne nie gasły mimo ustawienia przełącznika w pozycji 0, natomiast światła mijania wyłączały się prawidłowo. Usterka pojawiła się nagle i nie była związana z bezpiecznikami ani przekaźnikami. Próby podmiany przełącznika na inne o różnych numerach seryjnych skutkowały brakiem działania świateł pozycyjnych i mijania. Okazało się, że tylko oryginalny przełącznik o numerze A0015451704 jest kompatybilny z tym modelem. Sygnał ze włącznika światła pozycyjnego trafia do skrzynki na wtyku X5, pin 9 (przewód szaro/zielony). Problem został rozwiązany przez wymianę przełącznika na właściwy model. Możliwe było, że wcześniejsze modyfikacje lub nieprawidłowe podłączenia w kostce powodowały stałe świecenie świateł pozycyjnych.
REKLAMA