logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak odczytywać wartości na mierniku Norax 1? Czy są to liczby całkowite?

dragonis272 26 Mar 2025 22:22 2337 5
REKLAMA
  • #1 21496841
    dragonis272
    Poziom 2  
    Potrzebuję pomocy. Jak odczytywać Norax 1? Jest w tym miejscu gdzieś ukryty przecinek, czy jest to wszystko w liczbach całkowitych?
    Jak odczytywać wartości na mierniku Norax 1? Czy są to liczby całkowite?
  • REKLAMA
  • #2 21496917
    Brivido
    Poziom 34  
    Ocena: 425
    Nie widać przecinka tam. Przytrzymaj dłużej przycisk by wejść do szerszego menu, przeklikaj trochę aż pojawi się test wyświetlacza, na którym powinny palić się wszystkie dostępne znaki - sprawdź czy wyświetla przecinki.

Pytasz w kontekście za dużego zużycia? Czy ten licznik był wymieniony czy dopiero będzie w tym roku?
  • REKLAMA
  • #3 21497544
    dragonis272
    Poziom 2  
    >>21496917

Podobno w lipcu był wymieniany ten licznik jeszcze za czasów poprzedniego właściciela. Jestem totalnie zielony, jeśli chodzi o te sprawy, i nie wiem, czy nowy licznik nie powinienem się kręcić od 0. W Tauronie jest ustawiona prognoza i boję się, że jeśli przyjdzie rozliczenie, to na kilka tysięcy. Nie mam pojęcia teraz, czy kWh przy wymienianiu licznika wskazywało już taką wartość, czy mam 580 kWh czy 5580 kWh.
  • REKLAMA
  • #4 21497594
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6512
    dragonis272 napisał:
    nie wiem czy nowy licznik nie powinienem się kręcić od 0.

Po pierwsze obecne liczniki elektroniczne w tym Twój nie mają elementów kręcących się.
    Po drugie stan początkowy nie musi być 0 (zerowy). Stan licznika po zamontowaniu powinien być zapisany w protokole wymiany i od takiego stanu zaczyna się Twoje zużycie.
    Po trzecie stan licznika energii czynnej pobranej jest w kodzie 1.8.0 .
    Tabela z kodem OBIS 1.8.0 dotyczącym energii czynnej.
    Tabela przedstawiająca kody i jednostki licznika energii.
    Wartości te podawane są z dokładnością do jednego miejsca po przecinku. Przełącz przyciskiem wielokrotnie klikając na kod 1.8.0 aby odczytać stan licznika. Wykaz znaczenia pozostałych kodów znajdziesz tutaj.
    Miłej zabawy w odczyty współczesnego licznika.
  • REKLAMA
  • #5 21497612
    dragonis272
    Poziom 2  
    >>21497594

Już zadzwoniłem do Tauronu i babka powiedziała, że licznik wskazuje wartości poprzedniego. Wbiłem też również w te rozszerzone menu tego licznika i tam już jest pokazany przecinek. Wartość na liczniku ze zdjęcia jest bez przecinka. Dziękuję za pomoc <3
  • #6 21497614
    dragonis272
    Poziom 2  
    Licznik pokazuje stan bez miejsc po przecinku
REKLAMA