logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LG TV wyłącza korki w mieszkaniu i na klatce schodowej po podłączeniu

emiosst 27 Mar 2025 19:25 531 7
REKLAMA
  • #1 21497943
    emiosst
    Poziom 8  
    Ocena: 3
    Dzień dobry wszystkim.
    Przychodzę z problemem, a mianowicie telewizor marki LG po podłączeniu do gniazda wywala korki i to nie tylko w mieszkaniu, ale i na klatce schodowej. Czy ktoś może podpowiedzieć, jaki może być tego powód?
    Bezpiecznik w TV był przepalony i został wymieniony na nowy.
    Z góry dziękuję za wszystkie porady.
  • REKLAMA
  • #2 21497953
    wiesio016
    Poziom 22  
    Ocena: 126
    Wymień zasilacz w tv,
  • REKLAMA
  • #4 21498003
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6636
    emiosst napisał:
    G po podłączeniu do gniazda wywala korki i to nie tylko w mieszkaniu, ale i na klatce schodowej

Trudno o prostszą usterkę. Omomierz do ręki i na "zimno" (bez podłączenia do sieci) znaleźć zwarcie. Podpowiem, że usterką jest przed bezpiecznikiem sieciowym zasilacza.
  • REKLAMA
  • #5 21510540
    emiosst
    Poziom 8  
    Wymieniłem bezpiecznik i znalazłem uszkodzony mostek prostowniczy, niestety po wymianie mostka dalej jest zwarcie i nie mogę tej przyczyny dalej namierzyć.
  • #7 21511005
    emiosst
    Poziom 8  
    Udało mi się znaleźć dwa uwalone tranzystory MOSFET.
    Te, które mam, to 60R190Q produkcji Magnachip, ktoś podpowie, jaki dla nich zamiennik z dużą dostępnością?
  • REKLAMA
  • #8 21511020
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6636
    emiosst napisał:
    to 60R190Q produkcji Magnachip, ktoś podpowie jaki dla nich zamiennik z dużą dostępnością?

Od razu zamiennik jak są dostępne oryginały?
    Proszę bardzo.
    Zamiennik a właściwie oryginał innego producenta:
    Strona internetowa z informacjami o tranzystorze 6R190C6. Tranzystor oznaczony jako 6R190C6 z trzema wypustkami u dołu.
    lub oryginał tego samego producenta.
    Zdjęcie tranzystora N-kanałowego MOS-FET z informacjami o dostępności i cenie. Tranzystor z trzema nóżkami i oznaczeniem Magic Chip 60R190C.
    Jakby coś zapraszam na PW.

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor LG po podłączeniu do gniazda powoduje wyłączanie bezpieczników zarówno w mieszkaniu, jak i na klatce schodowej. Problemem okazał się uszkodzony zasilacz, co potwierdza przepalony bezpiecznik w TV. Po wymianie bezpiecznika znaleziono uszkodzony mostek prostowniczy, jednak zwarcie nadal występowało. Zalecane było użycie omomierza do wykrycia zwarcia na zimno oraz zastosowanie metody uruchamiania zasilacza na żarówkę. Ostatecznie zidentyfikowano uszkodzone tranzystory MOSFET typu 60R190Q produkcji Magnachip. Zaproponowano oryginalne zamienniki od tego samego lub innego producenta, dostępne na forum elektroda.pl.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA