logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kupię - Identyfikacja wzmacniacza lampowego z lat 70/80 , 4x EL34

Andrzej Ł 28 Mar 2025 22:45 648 9
REKLAMA
  • #1 21499478
    Andrzej Ł
    Poziom 21  
    Ocena: 101
    Wzmacniacz lampowy - nurtująca zagadka.
    Witam. Otóż od wielu lat nurtuje mnie zagadka wzmacniacza lampowego estradowego, z którym widziałem w 1991 r. jako nastolatek na weselu przyszywanego kuzyna, a nawet oglądałem bliżej. Załączyłem zdjęcia oraz rysunek, bo większa część jest niewidoczna.
    Na zdjęciu zakreśliłem zestaw nagłośnieniowy, który składał się z miksera lampowego z echem taśmowym i wskaźnikiem wysterowania na lampie EM84 oraz właściwego wzmacniacza mocy, który mnie interesuje.
    Zrobiłem rysunek, jak on mógł wyglądać:
    Płaska czarna obudowa, panel przedni z jasnymi paskami na górnej i dolnej krawędzi.
    Z przodu były 3 lub 4 potencjometry, gałki chyba kołnierzowe a la Radmor 5100, i jedno lub dwa wejścia DIN. Z tyłu było, o ile pamiętam, gniazdo zasilające 2 pin od maszyny do szycia i wyjście głośnikowe na bakelitowej płytce z gniazdami bananowymi wkomponowane w otwór w chassis (jak gniazda antenowe w radiach lampowych). U góry była druciana kratka. Pamiętam to dobrze, bo po północy, po przerwie, wzmacniacz zamilkł i panowie z orkiestry poprosili mnie, abym spróbował coś poradzić i wtedy wydłubaliśmy tę kratkę, aby zobaczyć, jak tam lampy sobie "żyją".
    Było widać 4 x EL34 na płasko pod kratką, owszem żarzyły się i nawet płynął prąd anodowy, bo była niebieska poświata w środku. Ale nic nie można było przecież zrobić i mikser został podłączony do widocznej Vermony od organów i wesele trwało dalej. Wzmacniacz wyglądał na wyrób rzemieślniczy z lat 70./80. Gitarzysta mówił, że to chyba wyrób chałupniczy, ale panel przedni bardzo ładny z tymi srebrnymi paskami. Zastanawiam się, kto to wyprodukował, może MALLROY z Tczewa lub inne. Wesele było w Gdańsku w domu wczasowym na Stogach przy plaży i orkiestra też z 3-miasta.
    Może ktoś rozpozna ten sprzęt i może panów z orkiestry również.
    Załączniki:
    • Kupię - Identyfikacja wzmacniacza lampowego z lat 70/80 , 4x EL34 Rysnek wzmacniacz.jpg (206 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Kupię - Identyfikacja wzmacniacza lampowego z lat 70/80 , 4x EL34 zaznaczone.jpg (499.63 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21500045
    thereminator
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 649
    Słabe zdjęcie, to co na nim dostrzegam kojarzy mi się z wyrobami HI-Fi Service inż. Pisarka z Gdańska.
  • REKLAMA
  • #3 21500285
    Andrzej Ł
    Poziom 21  
    Może kolega coś więcej powiedzięć na ten temat , jakieś konkretne wyroby , modele ew. zdjęcia ?
  • REKLAMA
  • #4 21500302
    thereminator
    Warunkowo odblokowany
    Kumpel miał kiedyś powermikser Ampex200, ja miałem heada Supreme120. Wiem, że produkowane były tez wzmacniacze Baston 180 i kamera pogłosowa.

Wzmacniacz Supreme 120 z obdrapaną okleiną na tle brązowego materiału.
    Stary wzmacniacz lampowy z częściowo zdartą okleiną, widoczny na brązowym tle.

Wzmacniacz widoczny na zdjęciu miał zdartą okleinę. Lepszych zdjęć nie mam.
  • #5 21501192
    Andrzej Ł
    Poziom 21  
    Ok,dziękuje za informację , znalazłem twoje posty na triodzie związane z inż. Pisarkiem, m.i. że nie chciał dawać schematów. Czy ten Pan jeszcze żyje , masz może do niego jakieś namiary ,ew. stare adresy ,telefon ?
    Interesowało by mnie ,gdzie się znajduje lub znajdował jego zakład.
  • #6 21501507
    thereminator
    Warunkowo odblokowany
    Znalazłem w skrzynce w swoim profilu na Triodzie wiadomość sprzed niemal równo 20 lat, z 3 kwietnia 2005, w której jeden z kolegów forumowiczów wysłał mi namiary:

Hi-Fi Service
    inż. Lech Pisarek
    Gdańsk Oliwa ul. Piastowska 95a tel. (058)557-20-34
  • #7 21501795
    Andrzej Ł
    Poziom 21  
    OK,dzięki. Znalazłem wcześniej ten sam adres Leszek Pisarek zakład elektromuzyczny-naprawa instrumentów i głośników,chyba tez lutnik od gitar . To może być teraz jego syn . Spróbuję tam zadzwonić i porozmawiać.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 21503381
    Andrzej Ł
    Poziom 21  
    Rozmawiałem z tym panem i on tego wzmacniacza nie wykonał. Również miksera /kamery pogłosowej z echem taśmowym nigdy nie wykonywał. Jeszcze w Tczewie był pan Doliński, z którym kiedyś rozmawiałem odnośnie zakupu tranzystorów mocy 2N3773 do jego Amplimixera który naprawiałem 25 lat temu (Audio Technology Masters). Może to jego wyrób ,bo robił lampowe Mallroy-e , jeszcze widziałem takie marki jak Continental , mikronix itp.
    A wzmacniacze Parabol to kto produkował ?
  • #10 21507525
    Andrzej Ł
    Poziom 21  
    Widziałem to wcześniej i wygląda jak ze zdjęcia mojego. Kupiłem tą kamerę od tego pana, utargowałem na 300 . Już jest na stole i faktycznie na płytce miksera w środku jest napis HiFi-Service , także Pan Pisarek mnie wprowadził w błąd, aczkolwiek po głosie słychać że już swoje latka ma.Jeszce do niego zadzwonię a raczej podjadę jak to cudo wyremontuję.Mam nie daleko -25 km.
    Jestem w trakcie uruchamiania ,rozmontowuję to w celu naprawy i czyszczenia.
    Problem nr.1 to silniko-transformator SAZ-5tr1 stoi, gumowe amortyzatory się rozkładają.
    Rozrysowuję schemat ,żeby mieć.
    Mikser wejść mikrofonowych jest na tranzystorach ,po jednym na wejściu. Reszta jest na 3 lampach ECC83/ECC83 /ECL86.
    Zasianie ma dwie sekcje prostownicze z jednego uzwojenia anodowego -prostownik selenowy i druga sekcja na dwóch diodach krzemowych, jedna prostuje ,a druga separuje ,dziwna kombinacja - do zasilania ECL. Jedna z diod robi się gorąca ,i brak tego anodowego ,a nigdzie zwarcia nie ma , elementy sprawne . J
    Jeszcze jest problem , że płytka lampowa przykręcona jest na piankowo-gumowych przekładkach do chassis i ta guma sie rozkłada i wchodzi w reakcję ze ścieżkami, podejrzewam że tu może być upływ do chassis.
    Potem wrzucę schemat i fotki

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy identyfikacji lampowego wzmacniacza estradowego z lat 70/80 wyposażonego w lampy EL34, którego autor widział na weselu w 1991 roku. Urządzenie miało czarną, płaską obudowę z jasnymi paskami na panelu przednim, 3-4 potencjometry oraz wejścia DIN. Z tyłu znajdowało się gniazdo zasilania 2-pinowe oraz wyjście głośnikowe na bakelitowej płytce z gniazdami bananowymi. Na górze obudowy była druciana kratka. Zdjęcia i rysunek wzmacniacza wskazywały na podobieństwo do wyrobów Hi-Fi Service inż. Lecha Pisarka z Gdańska, jednak po kontakcie okazało się, że ten nie produkował tego wzmacniacza ani miksera z echem taśmowym. Wspomniano także o innych producentach i markach lampowych wzmacniaczy estradowych, takich jak Amplimixer Audio Technology Masters (Tczew), Mallroy, Continental, Mikronix oraz Parabol. Autor posiada kamerę pogłosową i mikser z napisem HiFi-Service, co potwierdza powiązanie z zakładem Pisarka. Wzmacniacz ma nietypowe zasilanie z dwoma sekcjami prostowniczymi (selenowy i diody krzemowe), a obecnie jest w trakcie remontu, w tym naprawy silnikotransformatora SAZ-5tr1 i rozrysowywania schematu. Wzmacniacz ma stopień przedwzmacniacza na lampach ECC83 i końcówkę mocy na lampach ECL86.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA