Mam tableta HUAWEI M5 LITE 8 JDN2 L09, który po włączeniu wchodzi w tryb awaryjny eRecovery EMUI z pięcioma opcjami:
1. Download latest version and recovery
2. Emergency backup
3. Wipe data/factory reset - Wyczyść dane /reset fabryczny
4. Reboot
5. Shutdown
Opcje 2 i 3 są zaznaczone przyćmionym drukiem jako nieaktywne. Pozycje 1, 3 i 4 są aktywne, ale:
ad 1. Po naciśnięciu opcji 1:
Jest napis: Restore your system with WIFI oraz pozycje:
- Download and recovery
- Back
Po wybraniu pozycji Download and recovery pokazują się zamknięte różne WiFi i wychodzi się z tego przez naciśnięcie przycisku zmniejszenia głośności oraz kolejno przycisk zamknięcia.
Po wybraniu pozycji Back następuje powrót do opcji 1.
ad 4. Po naciśnięciu opcji 4:
Tablet się wyłącza, aby wrócić do trybu awaryjnego.
ad 5. Po naciśnięciu opcji 5:
Tablet się wyłącza.
Natomiast przy jednoczesnym stałym naciskaniu przycisków włączenia oraz zwiększenia głośności pokazują się cztery opcje trybu eRecovery zaznaczone normalnym drukiem:
1. Reboot system now
2. Wipe data/factory reset
3. Wipe cache partition
4. Safe mode ...opcje reagują, ale...
Tablet się wyłącza i sam się włącza w trybie awaryjnym opisanym na początku.
ad 2. Po naciśnięciu opcji 2:
Pokazuje się napis:
Enter the word "yes", then touch the below to confirm the factory reset. This will wipe all user data on this device. Oraz pozycje:
- Wipe data/factory reset
- NO
Jest też klawiatura, a na niej zaznaczony przycisk Done (klawiatura nie reaguje, aby napisać słowo yes).
Bez wpisania słowa yes i uruchomieniu pozycji: Wipe data/factory reset pokazuje się czerwonym drukiem napis:
"Invalid input. Enter the word "yes", then touch the below to confirm the factory reset. This will wipe all user data on this device."
Oczywiście po naciśnięciu pozycji NO tablet wraca się do opcji 2.
ad 3. Po naciśnięciu opcji 3:
Tablet formatuje pamięć partycji i wraca do opcji 3.
Mam pytanie: Czy jest jakiś sposób, aby wyjść z tego zaklętego kręgu, aby choć dokonać resetu fabrycznego, nie mówiąc o wróceniu do normalnego trybu Androida 9.0, bo taki był na tym tablecie? Może pomoże nagranie nowego systemu operacyjnego, chociaż ja specjalnie się na tym nie znam, ale mógłbym spróbować.
Dziwna sprawa, ale ja nie dokonywałem żadnych resetów programowania tabletu, a na klawiaturze jest zaznaczone słowo Done, czyli Wykonane. Dziękuję za pomoc.
1. Download latest version and recovery
2. Emergency backup
3. Wipe data/factory reset - Wyczyść dane /reset fabryczny
4. Reboot
5. Shutdown
Opcje 2 i 3 są zaznaczone przyćmionym drukiem jako nieaktywne. Pozycje 1, 3 i 4 są aktywne, ale:
Jest napis: Restore your system with WIFI oraz pozycje:
- Download and recovery
- Back
Po wybraniu pozycji Download and recovery pokazują się zamknięte różne WiFi i wychodzi się z tego przez naciśnięcie przycisku zmniejszenia głośności oraz kolejno przycisk zamknięcia.
Po wybraniu pozycji Back następuje powrót do opcji 1.
Tablet się wyłącza, aby wrócić do trybu awaryjnego.
ad 5. Po naciśnięciu opcji 5:
Tablet się wyłącza.
Natomiast przy jednoczesnym stałym naciskaniu przycisków włączenia oraz zwiększenia głośności pokazują się cztery opcje trybu eRecovery zaznaczone normalnym drukiem:
1. Reboot system now
2. Wipe data/factory reset
3. Wipe cache partition
4. Safe mode ...opcje reagują, ale...
ad 2. Po naciśnięciu opcji 2:
Pokazuje się napis:
Enter the word "yes", then touch the below to confirm the factory reset. This will wipe all user data on this device. Oraz pozycje:
- Wipe data/factory reset
- NO
Jest też klawiatura, a na niej zaznaczony przycisk Done (klawiatura nie reaguje, aby napisać słowo yes).
Bez wpisania słowa yes i uruchomieniu pozycji: Wipe data/factory reset pokazuje się czerwonym drukiem napis:
"Invalid input. Enter the word "yes", then touch the below to confirm the factory reset. This will wipe all user data on this device."
Oczywiście po naciśnięciu pozycji NO tablet wraca się do opcji 2.
ad 3. Po naciśnięciu opcji 3:
Tablet formatuje pamięć partycji i wraca do opcji 3.
Mam pytanie: Czy jest jakiś sposób, aby wyjść z tego zaklętego kręgu, aby choć dokonać resetu fabrycznego, nie mówiąc o wróceniu do normalnego trybu Androida 9.0, bo taki był na tym tablecie? Może pomoże nagranie nowego systemu operacyjnego, chociaż ja specjalnie się na tym nie znam, ale mógłbym spróbować.
Dziwna sprawa, ale ja nie dokonywałem żadnych resetów programowania tabletu, a na klawiaturze jest zaznaczone słowo Done, czyli Wykonane. Dziękuję za pomoc.