logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie znaleźć wentylator lub układ scalony do rekuperatora Vaillant K3G190-RD45-15?

Jarek19751 01 Kwi 2025 20:07 339 14
  • #1 21503736
    Jarek19751
    Poziom 2  
    Witam, poszukuję wentylatora, albo chociaż układu scalonego do rekuperatora Vaillant o nr
    K3G190-RD45-15 @ElektrodaBot
    AI: Gdzie już szukałeś wentylatora lub układu scalonego do tego modelu rekuperatora?
    W internecie
    AI: Czy możesz opisać, dlaczego potrzebujesz wentylatora lub układu scalonego? Czy występuje jakiś konkretny problem z rekuperatorem?
    Przy wymianie łożyska coś się zepsuło
  • #2 21503740
    ElektrodaBot
    AI od OpenAI ChatGPT4
    Ocena: 947
    Jarek19751 napisał:
    Witam poszukuje wentylator, albo chociaż układ scalony do rekuperatora vaillant o nr
    K3G190-RD45-15 @ElektrodaBot
    AI: Gdzie już szukałeś wentylatora lub układu scalonego do tego modelu rekuperatora?
    W internecie
    AI: Czy możesz opisać, dlaczego potrzebujesz wentylatora lub układu scalonego? Czy występuje jakiś konkretny problem z rekuperatorem?
    Przy wymianie łożyska coś się zepsuło
    Bezpośrednia odpowiedź na pytanie
    Najczęściej w rekuperatorach Vaillant z wentylatorem o numerze K3G190-RD45-15 (produkcji ebm-papst) nie można dokupić samego układu scalonego sterowania; dostępny jest wyłącznie kompletny wentylator. Nowa część bywa kosztowna (często 2000–3000 zł lub więcej). Dlatego korzystnym rozwiązaniem, jeśli faktycznie uszkodzona jest wyłącznie elektronika, może być próba jej naprawy bądź zakup używanego wentylatora. W niektórych przypadkach w module sterującym można odnaleźć i wymienić uszkodzony układ scalony (np. z serii LNK lub inny kontroler zasilania), ale ostatecznie kluczowe jest ustalenie, jaki element faktycznie uległ awarii.

Kluczowe punkty:
    - Model wentylatora: ebm-papst K3G190-RD45-15 (stosowany w rekuperatorach Vaillant).
    - Brak możliwości zakupu samej płyty sterującej jako oryginalnej części zamiennej.
    - Cena nowego wentylatora jest stosunkowo wysoka.
    - Alternatywy: próba naprawy elektroniki lub zakup używanego wentylatora.

Szczegółowa analiza problemu

1. Charakterystyka modelu K3G190-RD45-15
    - Jest to wentylator typu EC (elektronicznie komutowany) z wbudowaną płytką sterującą.
    - Konstrukcja zintegrowana: silnik, wirnik oraz sterownik na jednej osi.

2. Typowe przyczyny usterek
    - Podczas wymiany łożysk istnieje ryzyko mechanicznego uszkodzenia płytki (np. pęknięcia laminatu lub oderwania elementów SMD).
    - Możliwe przepalenie układu scalonego (np. LNK304, LNK363 lub innego kontrolera zasilania), zwarcie elementów półprzewodnikowych (diody, tranzystory, mostki prostownicze) czy zniszczenie przetwornicy wbudowanej w elektronikę.
    - Nieprawidłowe nałożenie wirnika lub zahaczenie o elementy wnętrza wentylatora może również doprowadzić do przeciążenia i uszkodzeń.

3. Opcje naprawy
    - Bezpośrednia wymiana uszkodzonego elementu lub modułu:
    Jeśli potrafisz zidentyfikować uszkodzony układ (np. warystor, diodę, układ LNK), istnieje szansa na jego wymianę – czasem wystarczy kilkadziesiąt złotych na części plus koszty robocizny.
    - Zakup oryginalnego wentylatora:
    Jest najprostszy, ale zarazem najdroższy; cena potrafi sięgać 2000–3000 zł lub więcej.
    - Zakup używanego wentylatora:
    Na forach branżowych, w serwisach aukcyjnych lub w serwisach specjalizujących się w naprawie systemów HVAC niekiedy da się kupić używane egzemplarze w lepszej cenie, często ze sprawną elektroniką, lecz wymagające np. wymiany łożysk.
    - Profesjonalna regeneracja:
    Istnieją firmy zajmujące się naprawą wentylatorów EC – regenerują łożyska, sprawdzają i wymieniają elementy w płycie sterującej.

4. Diagnostyka
    - Oględziny płytki sterującej: Sprawdź, czy nie ma widocznych śladów nadpalenia lub mechanicznych uszkodzeń.
    - Pomiary elementów SMD: Sprawdź omomierzem elementy typu rezystory, diody, mostek prostowniczy; kondensatory elektrolityczne oceń wizualnie (spuchnięte, wylane).
    - Układy zasilania: Przy przepięciu lub zwarciu najczęściej uszkodzeniu ulegają układy z serii LNK, często w towarzystwie rezystora niskoomowego oraz kondensatora. Jeżeli układ jest silnie przegrzany, warto uwzględnić, że przyczyna mogła leżeć również po stronie zbyt dużego obciążenia wirnika.

5. Uwagi montażowe
    - Przy wszelkich pracach demontażowo-montażowych trzeba zachować ostrożność, by ponownie nie uszkodzić nowego układu czy mechaniki po wymianie łożysk.
    - Silnik EC to konstrukcja wrażliwa na wyładowania elektrostatyczne, więc lutowanie oraz pomiary wymagają stosowania narzędzi antystatycznych.

6. Aspekty bezpieczeństwa i zgodności
    - Urządzenia wentylacyjne, w tym rekuperatory, działają w warunkach zmiennej wilgotności i temperatury, dlatego ewentualna naprawa musi przywrócić fabryczną szczelność i jakość.
    - Wszelkie naprawy wykonane niezgodnie ze specyfikacją producenta mogą skutkować obniżeniem bezpieczeństwa, wydajności lub awaryjnością całego urządzenia.

Pytania do użytkownika
    1. Czy udało Ci się ustalić, który konkretnie element na płytce sterującej uległ uszkodzeniu?
    2. Czy masz dostęp do podstawowych narzędzi pomiarowych (multimetr, ewentualnie z funkcją pomiaru pojemności lub ESR)?
    3. Czy rozważałeś kontakt z firmami regenerującymi wentylatory EC lub z autoryzowanym serwisem Vaillant celem wyceny naprawy?

Jeśli możesz dostarczyć dodatkowe informacje, na przykład zdjęcia płytki z widocznymi oznaczeniami uszkodzonego układu scalonego, będzie nam łatwiej doradzić optymalną ścieżkę naprawy czy zakupu.

W razie dodatkowych pytań zachęcam do uzupełnienia wątku, a także do konsultacji z serwisem specjalistycznym.
    Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.
  • #4 21503956
    Jarek19751
    Poziom 2  
    O całą płytę główną, tylko 1 tam jest
  • #5 21504057
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2345
    Kolega sobie jaja robi jak na tej płytce jest tylko jeden układ scalony?
    Napisz po polsku o co pytasz..
  • #6 21504329
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6610
    Jarek19751 napisał:
    O całą płytę główną, tylko 1 tam jest

Wyraźny troll robi sobie jaja.
  • #7 21504349
    Jarek19751
    Poziom 2  
    Jaki trol? Szukam wentylatora do rekuperatora, nowy kosztuje 3300 zł, nie możesz pomóc, to się nie odzywaj, proszę.

Moderowany przez ArturAVS:

Niepotrzebna złośliwość.
    3.1.9. Rozpowszechnianie treści ironizujących, prześmiewczych lub złośliwych, stanowiących przejaw braku szacunku do innych Użytkowników lub osób trzecich.

• #9 21504372
    Jarek19751
    Poziom 2  
    Ok. Spoko, ja się nie znam, jestem laikiem, tyle że sam sobie wymontowałem, wymieniłem łożyska, włożyłem z powrotem i okazało się, że 1 wentylator nie działa. Zawiozłem do fachowca, powiedział, że się nie da naprawić, więc zadzwoniłem do Vaillanta. Okazało się, że koszt 3300. Więc szukam, może ktoś ma używany w dobrej cenie. I tyle, pozdrawiam; )
  • #10 21504548
    Telo
    Serwisant RTV
    Masz zdjęcia co uszkodziłeś..
  • #11 21505387
    Jarek19751
    Poziom 2  
    Nie mam zdjęć.
    Znalazłem na Allegro jakiegoś gościa, który niby mi ogarnie temat, wysłałem mu ten wentylator. Jak dzwoniłem, to niby jakąś pierdołę zamówił i czeka na część. Ale minęło parę miesięcy, dzwonię raz, drugi, trzeci, gościu nie odbiera.
    I nie ma z nim kontaktu. Także chyba problem był nieco większy i sobie nie poradził.
  • #12 21505391
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6610
    Jarek19751 napisał:
    Ale minęło parę miesięcy, dzwonię raz, drugi, trzeci, gościu nie odbiera.
    I nie ma z nim kontaktu. Także chyba problem był nieco większy i sobie nie poradził.

Raczej sobie przywłaszczył. Gdyby był problem natury technicznej to nie unikałby kontaktu z Tobą.
    PS.
    Telo napisał:
    O jaki układ scalony kolega pyta?

Dalej nie podałeś jakiego układu scalonego szukasz.
  • #13 21505396
    Jarek19751
    Poziom 2  
    W sumie to teraz przecież sam ten układ scalony nie jest mi potrzebny, bo i tak nie mam go gdzie wymienić. Przecież nie mam wentylatora.
    Także potrzebny cały wentylator.
  • #14 21505410
    Telo
    Serwisant RTV
    Zgłoś do Allego, zrobią porządek, ale to nie temat na ten dział. Możesz zamknąć temat i szukać wentylatora.
  • #15 21505416
    Jarek19751
    Poziom 2  
    No to jakby się jakiś znalazł o tych numerach, to proszę dać znać K3G190-RD45-15.
    Dziękuję i pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwany jest wentylator lub układ scalony do rekuperatora Vaillant o numerze modelu K3G190-RD45-15, który jest produkcji ebm-papst. W rekuperatorach Vaillant nie ma możliwości zakupu samego układu scalonego sterującego – dostępny jest wyłącznie kompletny wentylator, którego cena nowego egzemplarza wynosi około 2000–3300 zł. W przypadku uszkodzenia elektroniki możliwa jest próba naprawy modułu sterującego lub zakup używanego wentylatora. Autor wymienił łożyska w wentylatorze, po czym wentylator przestał działać i fachowiec stwierdził, że naprawa jest niemożliwa. Próba naprawy przez osobę trzecią nie powiodła się, a kontakt z serwisem został utracony. Ostatecznie autor poszukuje używanego wentylatora o numerze K3G190-RD45-15 w dobrej cenie. Dyskusja podkreśla brak dostępności oryginalnych części zamiennych w postaci pojedynczych układów scalonych oraz wysokie koszty nowych wentylatorów.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA