logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sharp SF-2414 - zacięcia papieru w zespole utrwalania, nieregularne występowanie

tomek2010 15 Gru 2005 22:04 1170 9
REKLAMA
  • #1 2087226
    tomek2010
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Witam.
    Bardzo wredna usterka. Kopiarka zacina papier w zespole utrwalania i to zawsze w tytm samym miejscu - kawałek kartki wystaje od strony wnętrza kopiarki. Najciekawsze jest to że nie dzieje się to za każdym razem tzn. jak zacznie już zacinać to zacina do bólu a jak jest dobrze to można zrobić i 100 kopii i nic :| Opisze dokładniej całą sytuacją: przywiozłem kopiarkę na warsztat od klienta jakieś 25 km i było dobrze, natępnego dnia rano kopiowałem i też było OK, odwiozłem do klienta i po dwóch kopiach jw. przywiozłew na warsztat i co najśmieszniejsze jest OK odwiozłem do klienta i zacina z szuflady a z bypassu jest ok. Dodam jeszcze że występują i takie kaprysy że z bypassu i z szuflady jest tak samo tzn. albo kopiuje albo zacina. Obraz przy zacięciach jest nie przesuniety. Sam już nie wiem co jest a klient patrzy na mnie jak na wariata ;) Moje jedyne podejrzenia to zimny lut uwidaczniający się podczas transportu (zmiany temperatury + wibracje) ale moge się mylić. Czujnik wyjścia z utrwalania jest nowy.
    Będę wdzieczny za jakiekolwiek sugestie. Pozdrawiam Tomek.
  • REKLAMA
  • #2 2087420
    matt26
    Poziom 15  
    zacina przy kopiowaniu jednej kartki czy wielu, a może nie ma to znaczenia? może za długo zostaje w grzaniu? nie pamiętam jak tam wyglada ten czujnik wyjścia, cała płytka czy tylko sama bramka czujnika?
  • REKLAMA
  • #3 2088030
    michal.re
    Poziom 12  
    Witam, może jest to sprawa uziemienia gniazda zasilającego, spróbuj zmienić temperaturę w utrwalaniu i poobserwuj co się dzieje.
    Pozdrawiam.
    ...bardzo wredna usterka...
  • #4 2088815
    maciej79
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam nie jestem orłem w Sharpah ale skoro zawsze przesowa obraz przy zacieciach to moze to kwestia registracji. Maszyna sie spoznia i zdazy wyjsc tylko kawalek. Moze trzeba przeczyscic sprzegla, rolke. Albo kwestia skanera. Mialem kiedys cos podobnego w Canonie 1550 tez przesowal obraz i zacinal wyczyscilem i przesmarowalem prowadnice i smigalo.

Pozdrawiam i zycze powodzenia
  • REKLAMA
  • #5 2088974
    ZACH
    Poziom 2  
    Witam

Sprawdź takie drobiazgi jak nagar na odrywaczach i pazurkach ale zwróć uwagę czy listwa na wejściu pieca ma równą szczelinę. Powodzenia.
  • REKLAMA
  • #6 2089947
    horse667
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 96
    Jeżeli wymieniłes czujnik na utrwalaniu, to pozostaje jeszcze kwestia czujnika rejestracji, miałem kiedyś przypadek podobny do opisywanego przez ciebie (w tym konkretnym modelu), i powodem był wieszający sie czujnik rejestracji, tzn po prostu czasami po przejściu kartki nie wracał do pozycji wyjściowej. O ile pamiętam to jest on na sprężynce, może spadła, albo jest zapylony. Generalnie to wygląda tak jakby kopiarka "myślała, że przed rejestracją wciąż jest kartka i dlatego zacina.
    pozdrawiam horse
    P.S. ile toto ma kopii??
  • #7 2093013
    tomek2010
    Poziom 13  
    Witam!
    Na wstępnie dziękuje wszystkim za tak liczne zainteresowanie. Do maciej79, przeczytaj dokładnie ;) właśnie nie przesuwa obrazu. Do horse667 dokładnie o tym samym pomyślałem i wyjąłem cały zespół ze sprzęgłami i rolkami pobierania. Czujniki wyczyszczone i sprawdzone. Właśnie wygląda tak jakby czujnik rejestracji nie odbijał i maszyna myśli że ma jeszcze papier na rejestracji a on juz prawie wychodzi z utrwalania. Najciekawsze jest to że na warsztacie działa bez zarzutu :| Brałem ją do samochodu i jeździłem po mieście, stała pół dnia na pace na dworze i tylko papier jak wychodzi to się zwija w rulonik (wilgoć) a kopiareczka działa wytrwale - zero zacięć.
    Do michal.re to jeszcze musze sprawdzić na miejscu - uziemienie gniazda bo co innego może być u mnie inaczej niż u klienta. Dam znać o postępach w przyszłym tygodniu.
    Pozdrawiam
  • #8 2123971
    tomek2010
    Poziom 13  
    Witam!
    Problem częściowo rozwiazany tzn. widamo co jest przyczyną ;), to nie nagar w piecu, sprzęgła, brudne rolki czy brak uziemienia.
    Problemem jest najprawdopodobniej zimny lut który powoduje że maszyna myśli że idzie papier B4 i z powodu za krótkiego papieru wywala zacięcie.
    A było to tak :), dziś rano postanowiłem ją troche pomęczyć i wkońcu zaczęła zacinać na warsztacie no to ze starszymi kolegami wzieliśmy się za diagnoze i jeden z nich zauważył że pomimo kartki A4 skaner jedzie do końca poczym jest zacięcie i wraca. Od strony czujników wygląda to tak że obok czujnika rejestracji na jednej płytce drukowanej jest drugi który jest aktywowany jak idzie format B4. No to go po chamsku zakleiłem izoalcją (to znaczy bariera fotoelektryczna jest teraz cały czas przerwana) i było OK, no to w samochód, dumnie do klienta a tu kolejne upokorzenie. Na miejscu przelutowałem płytke z czujnikami i płytke, co jest do niej wpięta wtyczka od czujników i zero efektu (ta z zasilaczem elektrody przenoszącej).Dam znać o efektach.

Jeszcze raz dzięki wszystkim za sugestie, pozdrawiam.
    Tomek
  • #9 2132279
    krzys_ka
    Poziom 26  
    Ocena: 85
    witam,

moim zdaniem problem tkwi w czujniku rejestracji. mialem kiedys podobny problem i wymiana czujnika rej. ostatecznie rozwiazala problem.

pozdrawiam
  • #10 2263362
    tomek2010
    Poziom 13  
    Na zakończenie.

Problemem w tym konkretnym przypadku było biurko z zarwanym blatem (na co nie zwróciłem odrazu uwagi). Maszyna ciężko się otwierała i cała rama była przekoszona. Profilaktycznie wymieniłem też kondensatory blokujące sygnały IN0 oraz IN1 na płycie głównej gdyż ewidentnie był to problem złej detekcji formatu papieru (B4 podczas gdy był A4). Objawiało się to skanowaniem skanera do końca szyby i natychmiastową sygnalizacją zacięcia. Kartka stawała w utrawlaniu tak że wieksza jej część już wystawała z maszyny.

Temat zamknięty.

Podsumowanie tematu

✨ Kopiarka Sharp SF-2414 miała problem z zacięciami papieru w zespole utrwalania, które występowały nieregularnie i zawsze w tym samym miejscu, z kawałkiem kartki wystającym od strony wnętrza urządzenia. Zacięcia nie przesuwały obrazu, a problem pojawiał się i znikał w różnych warunkach, także zależnie od źródła podawania papieru (szuflada lub bypass). Podejrzenia dotyczyły m.in. zimnego lutu na płytce czujników, czujnika rejestracji, uziemienia gniazda zasilającego, nagaru w piecu utrwalania, sprzęgieł i rolek pobierania. Po diagnostyce okazało się, że problemem był uszkodzony czujnik rejestracji, który czasami nie wracał do pozycji wyjściowej, co powodowało błędną detekcję formatu papieru (maszyna myślała, że idzie papier B4 zamiast A4). Dodatkowo przyczyną była mechaniczna deformacja ramy kopiarki spowodowana zarwanym blatem biurka, na którym urządzenie stało, co utrudniało prawidłowe otwieranie i powodowało przekoszenie. W ramach profilaktyki wymieniono kondensatory blokujące sygnały na płycie głównej. Po tych działaniach problem z zacięciami został rozwiązany, a kopiarka działała stabilnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA