logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zacieśniony wydruk i zacięcia papieru w kopiarce Sharp SF 2120 - co sprawdzić?

horse667 18 Maj 2006 22:34 1239 8
REKLAMA
  • #1 2639763
    horse667
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 96
    Witam, mam dziwny problem w kopiarce sharp sf 2120( to taka rozbudowana 2116). Otóż kartki wychodzą, z zacieśnionym drukiem, czasami po wyjściu kartki kopiarka pokazuje zacięcie. Wszystko wskazuje na to, że kartki po prostu idą wolniej niż obracający sie bęben(na bębnie obraz jest prawidłowy). Posprawdzałem po drodze wszystkie sprzęgła, podmieniłem sprzęgło rejestracji - bez efektu, cały czas to samo. Klient mówi, że nagle kopiarka zaczęła co którąś kartke wyrzucać "brzydką", a póżniej już wszystkie. Znam dobrze tą konstrukcję (mam lub miałem w serwisie kilkadziesiąt podobnych maszyn), ale takiego rebusa dawno nie miałem. Prosze o jakies podpowiedzi, może ktos z was sie spotkał z podobnym problemem.
    Pozdrawiam horse
  • REKLAMA
  • #2 2640449
    michal.re
    Poziom 12  
    Witam, bardzo dziwny przypadek, a jak wygląda stan koła zębatego napędzającego bęben.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2640577
    machina73
    Ocena: 8
    Zobacz czy koło zębate zamontowane w bębnie na stałe czasem się nie obraca. Raz takie krzaczki miałem. Pomogło klejenie.

machina
  • #4 2642168
    SławekSS
    Poziom 24  
    Ocena: 80
    czy ten obeaz jest równomiernie "zaciesniony" na całej kartce?
    Czy jest powtarzalny?
    co z początkiem kopii?

Masz kilka mozliwości:
    -skopane sprzegło synchronizacji(podmieniałes na nowe?)
    -problem ze skanerem(linki, kółka prowadzące linke, silnik)
    -przestawiły sie wrtości(regulacja 48-02)
    -przeskoczyła linka obiektywu(ale wtedy to cały obraz byłby zmniejszony)
  • REKLAMA
  • #5 2642947
    cezar80
    Poziom 27  
    Ocena: 67
    co do zacieśnionego wydruku to stawiał bym na zabrudzone prowadnice od skanera i powoduje to że skaner w jakimś momencie zwalnia Miałem już taki przypadek w tych maszynach
  • #6 2650651
    horse667
    Witam, problem się rozwiązał, tzn poznałem przyczynę(wstępną). Zabrałem maszyne na warsztat, i okazało sie po włączeniu, kopiarka w słyszalny sposób pracuje wolniej w sensie silnik główny kręci sie wolniej. Wcześniej obraz na bębnie wydawał sie dobry, ale widocznie było to złudzenie optyczne, ponieważ obraz był skrócony "tylko" o jakieś 20%. Obecnie skraca go o 60-70% i zacina każdą kartkę,(czasy?). Podmienie silnik i napisze o efektach. Swoją drogą, dziwne, że nie sygnalizuje żadnego błędu napędu(np.:L4), ale chyba to było sygnalizowane dopiero w wyższych maszynach np 2022 itp.
    Pozdrawiam horse
  • REKLAMA
  • #7 2650830
    SławekSS
    Poziom 24  
    Ocena: 80
    Ta maszyna tez sygnalizuje L4, ale dopiero wtedy jak obroty silnika spadna drastycznie, albo jak sie zatrzyma.

Wszystkie Sharpy sygnalizuja bład silnika głównego, ale dopiero wtedy jak sie zatrzyma.
  • #8 2651628
    machina73
    Ocena: 8
    Z timingiem to bym nie kombinował. A wywoływaczka się czasem nie zaciera?? :D

machina
  • #9 2653763
    horse667
    Witam, tak jak podejrzewałem -silnik. Podmiana załatwiła sprawę,(taki sam jak w 2116).Nawiasem mówiąc, po odpięciu czujnika na silniku, od razu wywaliło L4.Dziękuje wszystkim za udział w dyskusji.
    Pozdrawiam horse

Podsumowanie tematu

✨ W kopiarce Sharp SF 2120 pojawił się problem z zacieśnionym wydrukiem oraz zacięciami papieru, wynikający z nieprawidłowego podawania kartki, która porusza się wolniej niż obracający się bęben. Obraz na bębnie był skrócony, co sugerowało spowolnienie pracy silnika głównego. Sprawdzono sprzęgła synchronizacji, koła zębate napędzające bęben oraz prowadnice skanera, które mogły powodować zwalnianie skanera i zacieśnienie obrazu. Ostatecznie przyczyną okazał się uszkodzony silnik główny, którego wymiana rozwiązała problem. Kopiarka nie sygnalizowała błędu napędu (L4) dopóki silnik nie został odłączony, co potwierdziło diagnozę. Dyskusja podkreślała również, że modele Sharp SF 2120 i 2116 mają podobne silniki, a sygnalizacja błędów napędu pojawia się dopiero przy drastycznym spadku obrotów lub zatrzymaniu silnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA