logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW Polo 1.9 TDI 2007 - Błąd P0404 i migająca kontrolka świec żarowych

kamilk87 01 Kwi 2025 22:30 1164 10
REKLAMA
  • #1 21503921
    kamilk87
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Cześć, mam następujący problem z autem VW Polo 1.9 TDI 101 km z 2007 roku:
    Auto stało kilka miesięcy na parkingu pod chmurką. Ostatnio odpaliłem auto i po przejechaniu kawałka zaczęła błykać kontrolka świec żarowych. Podłączyłem prosty interfejs i był błąd P0404 Exhaust Gas Recirculation Circuit Range/Performance.
    Nie zauważyłem jakiegoś znaczącego spadku mocy.
    Mechanik stwierdził po podłączeniu kompa, że zawór EGR jest zablokowany, bo wg pomiarów jest cały czas otwarty i wg mechanika zawór do wymiany. Co ciekawe, zauważyłem również, że delikatnie błyka również kontrolka świateł przeciwmgielnych, tak delikatnie, że widać to jedynie w nocy.
    Macie jakieś pomysły, co może być problemem? Czy rzeczywiście wymiana EGR to jedyne rozwiązanie?
    Parę lat temu miałem podobny problem - wówczas problem byl banalny, przerwany kabel czujnika:
    Link
  • REKLAMA
  • #2 21503954
    piachu1994
    Poziom 39  
    Ocena: 1156
    Wilgoć w Bordnetz. Od tego zacznij.
  • REKLAMA
  • #3 21504078
    danielzy
    Poziom 31  
    Ocena: 314
    Tam EGR jest sterowany podciśnieniem , sprawdz wężyki . EGR można jeszcze wyczyścić , może to wystarczy.
  • REKLAMA
  • #4 21504090
    kamilk87
    Poziom 10  
    >>21504078
    Nie, akurat w tym module EGR jest sterowany elektronicznie
  • #5 21504097
    danielzy
    Poziom 31  
    Jak to już wersja sterowana elektronicznie to czyszczenie za wiele nie pomaga , tylko wymiana. Chyba ze da się go usunąć i wyprogramować , ale nie wiem czy się da to zrobić skutecznie w tym modelu.
  • #6 21504105
    kamilk87
    Poziom 10  
    A czy EGR zablokowany w pozycji otwartej (tak mowi komputer) nie powinien dawac innych objawow typu brak mocy, kopcenie? A ja u siebie tego nie zauwazylem raczej...
  • #7 21504573
    ŁukaszB666
    Poziom 24  
    Ocena: 790
    >>21504105
    Dobra dobra.
    Błąd egr to zapalić może ale kontrolkę check engine.

Sprawdź czy i jak działają ci świata STOP.

Miganie kontrolki świec żarowych po odpaleniu to uszkodzenie układu świec żarowych bądź uszkodzony włącznik świateł stop.
  • REKLAMA
  • #8 21504616
    kamilk87
    Poziom 10  
    >>21504573
    Mechanik poradzil zeby przejechac sie kawalek - moze akurat EGR odblokuje sie... Tak tez zrobilem i finalnie check engine tez zaczal sie swiecic...
    Sprawdze po poludniu swiatla stop i dam znac.
    Czytalem na innych forach ze slaby aku tez moze dawac takie objawy... Tez sprawdze.
  • #9 21505824
    kamilk87
    Poziom 10  
    Sprawdziłem swiatła i aku - wyglądają ok. Czy jest szansa zeby ten zawór puścił sam? Mechanik poradził, zeby moze przejechac sie kawalek dluzszy i pogazować go trochę - jak sie zastal przez zime to moze pusci sam...
  • #10 21506134
    danielzy
    Poziom 31  
    Sam się raczej nie naprawi - odblokuje , a jak nawet to nie na długo. Możesz spróbować go wyczyścić może jest zalepiony nagarem i się blokuje. Inaczej tylko wymiana.
  • #11 21507399
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ VW Polo 1.9 TDI z 2007 roku zgłasza błąd P0404 dotyczący obwodu recyrkulacji spalin (EGR) oraz migającą kontrolkę świec żarowych. Problem pojawił się po dłuższym postoju auta na zewnątrz. Mechanik stwierdził, że zawór EGR jest zablokowany w pozycji otwartej i zalecił jego wymianę. Dyskusja wskazuje, że w tym modelu EGR jest sterowany elektronicznie, co ogranicza skuteczność czyszczenia zaworu, choć niektórzy sugerują próbę demontażu i mycia w celu usunięcia nagaru. Miganie kontrolki świec żarowych może być również związane z uszkodzeniem układu świec żarowych lub włącznika świateł stop. Sprawdzenie stanu akumulatora i świateł stop jest zalecane, gdyż mogą one wpływać na objawy. Samoczynne odblokowanie EGR jest mało prawdopodobne, a dłuższa jazda i "pogazowanie" może jedynie tymczasowo poprawić sytuację. Wilgoć w instalacji elektrycznej (Bordnetz) również może powodować problemy. Ostatecznie, jeśli czyszczenie nie przyniesie efektu, konieczna jest wymiana zaworu EGR.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA