logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW Polo 1.4 16V 75KM 2003r. - Zaslepienie zaworu egr.

halabalala71 15 Paź 2014 18:38 19815 11
REKLAMA
  • #1 14044086
    halabalala71
    Poziom 9  
    Ocena: 9
    Witam, od jakiegos czasu wywala mi jakze znany kazdemu posiadaczowi 9n i nie tylko blad :
    Egr System: Excessive Flow. Za duzy przeplyw. Moje pytanie to.

1.Czy jak zaslepie go to czy bedzie dalej wyskakiwal blad?
    2.W ktorym miejscu zaslepia sie egr? Przy silniku? Miedzy mocowaniem egr a zaworem egr czy miedzy zaworem egr a rurką.
    Moje objawy to:
    Zawsze rano odpala za 2 razem, za pierwszym gasnie, czesto jak odpalam po postoju auto zwawiej chodzi itd, po czasie zaczynac sie mulic i coraz slabiej reaguje na gaz, od czasu do czasu wyskakuje check wlasnie z tym bledem. Poradzcie cos..
  • REKLAMA
  • #2 14055660
    halabalala71
    Poziom 9  
    Zaślepiłem egr i przejechałem się, lecz to nic nie dało.
    Auto szarpie przy zmianie biegów i na gazie i na lpg. Zachowuje się trochę tak jakby łapało lewe powietrze lub za uboga mieszanka.. Sprawdzałem kolektor ssacy, przepustnice itd itd wszystko wydaje się ok, nie ma nieszczelności.
  • REKLAMA
  • #3 14055706
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6405
    Kolego podaj kod silnika.
  • REKLAMA
  • #4 14057828
    halabalala71
    Poziom 9  
    Silnik to BBY
  • #5 14057838
    grala1
    Specjalista grupy V.A.G.
    Ocena: 5049
    Jak zaślepisz EGR to za chwilę będą błędy związane z ciśnieniem w kolektorze i silnik może źle pracować.
    Jakie jest ciśnienie w kolektorze na biegu jałowym jak EGR nie jest zaślepiony?
    Napisz jaki masz objawy bo nie wiadomo czy to co napisałeś jest po zaślepieniu EGR czy przed.
  • REKLAMA
  • #6 14058158
    halabalala71
    Poziom 9  
    No wiec, objawy takie jak napisalem w 1 poscie, wystepuja z niezaslepionym egr-em. (zaslepialem na chwile tylko blaszka i sprawdzilem jak chodzi, po czym spowrotem wyciagnalem blaszke i jest nie zaslepiony. Dzis znow blad : za duzy przeplyw)

Cisnienie w kolektorze na jalowym sprawdze jak bede mial dostep do kompa na dniach.
  • #7 14058337
    manta
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1533
    A nie lepiej do vacuometru? Nie tylko jest istotne co widzi sterownik, ale też wartść rzeczywista.
  • #8 14058715
    grala1
    Specjalista grupy V.A.G.
    Ocena: 5049
    Wyczyść EGR, zrób jego adaptacje.
  • #9 14058725
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6405
    halabalala71 napisał:
    Zawsze rano odpala za 2 razem, za pierwszym gasnie,

To z pewnością nie wina egr i w bby nie ma potrzeby jego zaślepiania.
  • #11 14079955
    halabalala71
    Poziom 9  
    żałosna udręka napisał:
    Przepływomierz wymień.

No właśnie wymieniłbym gdyby był, w BBY nie ma przepływomierza. Wiem że taki objaw dawał przepływomierz w niektórych silnikach bo przerabiałem to w Mazdzie. Wtedy po wymianie przepływomierza auto odpala za 1 razem.

Dodano po 10 [minuty]:

Strumien swiadomosci swia napisał:
    halabalala71 napisał:
    Zawsze rano odpala za 2 razem, za pierwszym gasnie,

To z pewnością nie wina egr i w bby nie ma potrzeby jego zaślepiania.

Też tak podejrzewałem, jednakże to jedyny błąd jaki wyskakuje w sterowniku silnika więc szukałem w tym problemu. Nie zaślepiam EGR, nie sądzę by to on był przyczyną, muszę szukać gdzieś indziej przyczyny. Mam wrażenie że moje problemy mają coś związanego z napięciem/obciążeniem silnika.

Czy to normalne że:

Po wciśnięciu szybko pedału gazu i odpuszczeniu obciążenie silnika wzrasta na chwilę do 70% po czym spada do 8% i normuje się na ok 17,8%
  • #12 15268108
    lborewicz
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Kolego tez sie zastanawiam nad zaślepieniem EGR. Tylko chciałbym potwierdzić czy sa z tego korzyści. Podobno wzrasta spalanie, ale pomimo trgo silnik powinien pracować lepiej, i być mocniejszy. Kolega miał coś z obrotami tak jak ty i okazało sie ze miał walnięty rezystor od pedału gazu. Jak wiemy w bby jest elektryczne sterowanie przepustnica.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik VW Polo 1.4 16V 75KM z 2003 roku zgłasza problem z błędem "EGR System: Excessive Flow". Zastanawia się, czy zaslepienie zaworu EGR rozwiąże problem oraz gdzie dokładnie powinno się to wykonać. Po zaslepieniu EGR, użytkownik zauważył, że auto nadal szarpie i ma problemy z reakcją na gaz, co sugeruje inne problemy, takie jak nieszczelności w układzie dolotowym lub uboga mieszanka. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie ciśnienia w kolektorze, czyszczenie EGR, a także wymianę przepływomierza, chociaż użytkownik informuje, że w silniku BBY nie ma przepływomierza. Pojawiają się również sugestie dotyczące problemów z elektrycznym sterowaniem przepustnicy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA