logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór kina domowego do pomieszczenia z gniazdkami pod głośniki, budżet 3k+

czarek1093 02 Kwi 2025 14:43 315 7
REKLAMA
  • #1 21504580
    czarek1093
    Poziom 2  
    Witam, na wstępie zaznaczam, że jestem kompletnie zielony w tym temacie. Szukam pomocy w doborze kina domowego do pomieszczenia ze zdjęć, ze ścian, jak widać, idą kable po lewej i prawej stronie pomieszczenia od strony narożnika, a w ścianie od strony telewizora są gniazdka pod głośniki, za telewizorem, jak i po lewej i prawej stronie. Zależy mi na kinowym dźwięku przestrzennym, sprzęt może być nowy, jak i używany, budżet załóżmy na 3 k, aczkolwiek można zwiększyć w razie potrzeby, jeśli nie da się w tej cenie nic fajnego dostać.

Z góry dziękuję za pomoc.

Gniazdko elektryczne i gniazdko głośnikowe na ścianie.
    Gniazdka elektryczne i gniazdo na kabel dźwiękowy na białej ścianie.
    Zestaw gniazdek ściennych z kablami z tyłu telewizora.
    Ściana pomieszczenia z kablami i gniazdkami do instalacji kina domowego.
    Kable głośnikowe wychodzące ze ściany w salonie z szarym narożnikiem.
    Pokój dzienny z szarym narożnikiem i komputerem przy oknie balkonowym.
    Pokój z jasnymi ścianami i podłogą, biurko z komputerem po lewej stronie, i telewizor nisko na podłodze z prawej. Szara kanapa z dwoma kotami, szklany stół oraz czerwone krzesło częściowo widoczne.
  • REKLAMA
  • #2 21506700
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21509339
    KentElectronics
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Niech doda jeszcze jedno zero i kupuje od razu B&W Nautilusy cztery.

@czarek1093 co jest źródłem dźwięku? Masz odtwarzacz Blu-ray czy korzystasz raczej ze streamingu jak Netflix?
    Oglądasz raczej głośno i oczekujesz kinowych doznań, czy zależy tylko na dźwięku przestrzennym?

Znajomy ma ampli Onkyo jakieś za 600 zł, mogę podesłać kontakt, jak coś. Ma HDMI i obsługuje większość nowoczesnych formatów.
    Do amplitunera np.:

https://allegro.pl/oferta/zestaw-kolumn-kino-...audio-t50-t30-t15-yamaha-ns-sw100-16767675093

lub z nowych

https://allegro.pl/oferta/zestaw-kolumn-kino-...rmony-tav-506-v-2-subwoofer-tsw-90-8245314646

Jeśli nie chcesz oglądać głośno, to bierz dowolnego markowego gotowca, pamiętając, że musi mieć złącze kompatybilne z Twoim TV lub odtwarzaczem.
    Np.:

https://allegro.pl/oferta/zestaw-kina-domoweg...w-blu-ray-dvd-usb-bluetooth-radio-17116052311

Można też spróbować pogodzić kompaktowość i trochę większą moc:

https://allegro.pl/oferta/yamaha-yht-4960-zestaw-kina-domowego-5-1-17189147772
  • #4 21509366
    czarek1093
    Poziom 2  
    >>21509339 Dziękuję za pomocną odpowiedź :) źródłem streamingu byłyby raczej platformy typu Netflix, MAX itp., zazwyczaj oglądam filmy dość głośno, wiem, że jedno się trochę kłóci z drugim, nie za drogo, a dobrze, ale szukam czegoś właśnie budżetowego do, powiedzmy, 3k, a żeby odtwarzało dobrej jakości dźwięk przy wysokiej głośności, dźwięk przestrzenny na pewno byłby dodatkowym atutem.

Jak wspomniałem, jestem kompletnym laikiem, jeżeli chodzi o znajomość sprzętu tego typu, dlatego też prosiłem o poradę.
  • REKLAMA
  • #5 21509610
    KentElectronics
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Jaki model TV? Będzie stał na szafce RTV czy wisiał na ścianie? Jeśli będzie wisiał, to czy jest zrobiony w ścianie przepust na przewody?
    Na zdjęciach widzę w miejscu umiejscowienia TV 6 gniazd zasilających i gniazda na 4 pary kolumn. Pozostałe zdjęcia nie są jednoznaczne, ale zakładam, że pociągnięte są 2 pary na głośniki tylne (przewody wystające ze ściany). Pytanie, gdzie znajdują się 2 pozostałe złącza ze zdjęć 1 i 2.

Dźwięk przestrzenny uzyskasz z każdego zestawu z mojego poprzedniego posta. Wiem już, że oczekujesz większej głośności (a więc większych kolumn - szczególnie że metraż też jest spory), pytanie, gdzie i jak chcesz umieścić tylne kolumny surround. Pamiętaj, że muszą być one na wysokości uszu oglądającego lub do niego zwrócone pod kątem, jeśli są wyżej. Planujesz półki na tylne kolumny? Jeśli tak, to jaki rozmiar kolumn zmieszczą? Czy myślałeś raczej o kolumnach na statywie?
    Masz miejsce na przednie kolumny podłogowe czy raczej planujesz postawić je na szafce? Pamiętaj też, że bezpośrednio pod TV musi być miejsce na kolumnę centralną.

Masz czas i ochotę się z tym bawić, np. zamawiając osobno kolejne elementy zestawu, czy oczekujesz wszystkiego w max 1 - 2 paczkach?

Od razu mówię też, że do muzyki się to będzie relatywnie nadawać słabo w porównaniu do stereo za 3k. Jeśli jednak nie oczekujesz audiofilskich wrażeń, to zagra czysto i z "mięsem".

Pozdrawiam.
  • #6 21509883
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #7 21511319
    osiniak75
    Poziom 35  
    Ocena: 543
    Przy tak pustym pomieszczeniu jakiego sprzętu byś nie użył będziesz miał akustykę sali gimnastycznej. Musisz zainwestować w jakiś dywan, zasłony przy oknach itd.
  • #8 21511801
    czarek1093
    Poziom 2  
    Świeżo po przeprowadzce jestem, więc powoli się zapełnia pomieszczenie, dojdzie półka RTV, jakieś inne meble, zasłony właśnie itd.

Jestem świadomy, że w takim budżecie nie kupię nie wiadomo czego, ale chciałem się dowiedzieć, czy po prostu znajdę coś, przy czym będzie zauważalna różnica w jakości dźwięku między telewizorem a zakupionym sprzętem.

Nie zależy mi tyle na słuchaniu muzyki, co oglądaniu filmów i seriali, jeśli chodzi o dźwięk. Mogę kupić używkę, ale chciałbym wiedzieć, czym się kierować, szukając takiego sprzętu.

Gniazda ze zdjęć 1 i 2 znajdują się po lewej i prawej stronie od telewizora. Kolumny raczej na statywie, miejsce się znajdzie z przodu i z tyłu. Oczywiście, że wolałbym za jednym razem wszystko zamówić, ale jeśli faktycznie lepiej jest partiami kupować i polować, aż znajdę coś sensownego, to może faktycznie właśnie tak zrobię.

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwany jest zestaw kina domowego do pomieszczenia z przygotowanymi gniazdkami i okablowaniem pod kolumny, z budżetem około 3000 zł, z możliwością zwiększenia. Pomieszczenie jest przestronne, co sugeruje zastosowanie kolumn podłogowych i subwoofera (najlepiej dwóch) dla uzyskania prawdziwego dźwięku przestrzennego i wysokiej głośności. Wskazano, że w tej cenie trudno o nowy, wysokiej klasy amplituner i zestaw, dlatego rozważane są używane urządzenia. Zalecane jest etapowe kompletowanie systemu: najpierw amplituner i fronty podłogowe, potem subwoofer, centralny i tylne kolumny. Ważne jest dopasowanie sprzętu do źródła dźwięku (streaming z Netflix, HBO Max itp.) oraz kompatybilność z telewizorem. Zwrócono uwagę na akustykę pomieszczenia, która wymaga uzupełnienia o meble, dywany i zasłony, aby uniknąć efektu „sali gimnastycznej”. Kolumny tylne planowane są na statywach, a przednie mogą być podłogowe lub na szafce RTV. Podkreślono, że dla uzyskania dobrego efektu kinowego konieczne jest zwiększenie budżetu do około 5000 zł lub więcej, zwłaszcza na amplituner i kolumny. Przykładowe zestawy używane i nowe zostały zaproponowane, m.in. Polk Audio, Yamaha, Taga Harmony, Samsung.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA