logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zasymulować sieć 3-fazową z N dla falownika Growatt 10000TL3-S?

mirkabis1 02 Kwi 2025 21:26 486 18
REKLAMA
  • #1 21505081
    mirkabis1
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Witam,
    mam problem z wyborem przetwornicy, która zasymuluje 3 fazową sieć miejską, tzn. L1, L2, L3 i N. Przekopałem internet i stwierdziłem, że wszystkie przetwornice/ falowniki i jak tam te urządzenia nazywają na wyjściu 3 fazowym mają WVU, ale nie ma N.

Moje pytanie.
    Czy przy przetworniku 230 V AC, który ma L i N mogę to N podłączyć do wyjścia 3 fazowego ?
    Być może moje pytanie się wydaje śmieszne, ale nie znalazłem przetworników, które na wyjściu 3 fazowym mają N, tak jak to jest w sieci miejskiej.

Dla wyjaśnienia, po co to potrzebuję.
    Muszę sprawdzić minimalne, maksymalne napięcie i częstotliwość, przy których się ten falownik Growatt 10000TL3-S wyłącza.
    Przyłącze jak na zdjęciu poniżej.

Złącze inwertera Growatt 10000TL3-S z oznaczeniami L1, L2, L3 i N oraz portami RS-232 i RS-485.

Z góry dziękuję za podpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 21505450
    stomat
    Poziom 39  
    Ocena: 1971
    mirkabis1 napisał:
    Muszę sprawdzić minimalne, maksymalne napięcie i częstotliwość, przy których się ten falownik Growatt 10000TL3-S wyłącza.

Po co? Częstotliwość w sieci jest zawsze 50 Hz a napięcia przy których falownik ma się wyłączać określają przepisy.
  • #3 21505959
    rtvserwisant
    Poziom 24  
    Ocena: 97
    stomat napisał:
    mirkabis1 napisał:

Po co? Częstotliwość w sieci jest zawsze 50 Hz a napięcia przy których falownik ma się wyłączać określają przepisy.

Nie zawsze częstotliwość sieci jet 50 Hz.
    W zależności od poboru mocy z systemu energetycznego częstotliwość sieci się zmienia w okolicach 50 Hz.
  • #4 21506547
    stomat
    Poziom 39  
    Kolega widzę lubi dzielić włos na czworo. Przy zmianach jakie występują w sieci ten falownik na pewno się nie wyłączy.
  • REKLAMA
  • #5 21506877
    mirkabis1
    Poziom 12  
    >>21506547 Jak nie wiesz, jak pomóc, to nie pisz głupot.
  • #6 21506896
    stomat
    Poziom 39  
    No przecież masz podane w instrukcji: "Zakres napięcia AC 184-300V" oraz "Zakres częstotliwości AC 44-55 Hz".
    Nie ma za co.
  • #7 21507541
    Wawrzyniec
    Poziom 38  
    Ocena: 1075
    mirkabis1 napisał:
    nie znalazłem przetworników, które na wyjściu 3 fazowym mają N, tak jak to jest w sieci miejskiej.

Bo to są przetworniki do podłączania silników w układzie trójkąta, a nie gwiazdy. Z nich nie wyprowadzisz N. Przetwornikami jednofazowymi nie zastąpisz przetwornika trójfazowego 3x400V z wyjściem w układzie gwiazdy.
  • REKLAMA
  • #8 21507604
    czesiu
    Poziom 38  
    Ocena: 835
    mirkabis1 napisał:
    Witam,
    mam problem z wyborem przetwornicy, która zasymuluje 3 fazową sieć miejską, tzn. L1, L2, L3 i N. Przekopałem internet i stwierdziłem, że wszystkie przetwornice/ falowniki i jak tam te urządzenia nazywają na wyjściu 3 fazowym mają WVU, ale nie ma N.

Nawet gdybyś znalazł taką przetwornicę, to ona i tak nie przejęłaby energii z działającego i produkującego falownika PV, więc pewnie skończyłoby się to uszkodzeniem urządzeń. Musiałbyś między tymi urządzeniami wpiać jeszcze odbiornik który byłby w stanie zużyć całość tego co produkuje PV (bo przecież testować można falownik zsynchronizowany i produkujący a nie wyłączony).

Słyszałem o przypadku zasilania domu z agregatu prądotwórczego przy nie odłączonej instalacji PV która skończyła się uszkodzeniem obu tych urządzeń w momencie nadprodukcji.
  • #9 21507615
    mirkabis1
    Poziom 12  
    >>21507604 Odbiór mocy z PV jest w ponad 100% zagwarantowany, a moc wysyłana z przetwornika do falownika, też będzie ograniczona, bo z tego co podaje producent, to falownik jako samo konsumpcję potrzebuje dosłownie kilka W.
    Więc o uszkodzeniu nie ma mowy. Chodzi o próbę, czy falownik tylko współpracujący z siecią, można używać w systemie wyspowym.
  • #10 21507884
    DJ MHz
    Poziom 26  
    Ocena: 248
    rtvserwisant napisał:
    stomat napisał:
    mirkabis1 napisał:

Nie zawsze częstotliwość sieci jet 50 Hz.
    W zależności od poboru mocy z systemu energetycznego częstotliwość sieci się zmienia w okolicach 50 Hz.

Zmiany są tak minimalne, że aż nieistotne ;)

Wykres przedstawiający zmienność częstotliwości w hertzach na przestrzeni czasu.
  • #11 21508015
    stomat
    Poziom 39  
    Tak, minimalne, ale autor w końcu napisał że nie chodzi mu o żadne sprawdzenie tylko o użycie falownika ONGRID do pracy jako OFFGRID. Czemu nie tak zaraz?
  • REKLAMA
  • #12 21508119
    rtvserwisant
    Poziom 24  
    Ocena: 97
    mirkabis1 napisał:
    >>21507604 Odbiór mocy z PV jest w ponad 100% zagwarantowany, a moc wysyłana z przetwornika do falownika, też będzie ograniczona, bo z tego co podaje producent, to falownik jako samo konsumpcję potrzebuje dosłownie kilka W.
    Więc o uszkodzeniu nie ma mowy. Chodzi o próbę, czy falownik tylko współpracujący z siecią, można używać w systemie wyspowym.

W takim układzie bardzo prawdopodobne będą problemy z synchronizacją sieci i duże wahania częstotliwości. Dodatkowe pytanie się odnosi do typu mocy jaka będzie odbierana i układu kompensacji tej mocy.
    Taki układ wg mnie niema prawa działać poprawnie.
  • #13 21528854
    mirkabis1
    Poziom 12  
    rtvserwisant napisał:
    W takim układzie bardzo prawdopodobne będą problemy z synchronizacją sieci i duże wahania częstotliwości. Dodatkowe pytanie się odnosi do typu mocy jaka będzie odbierana i układu kompensacji tej mocy.
    Taki układ wg mnie niema prawa działać poprawnie.

Z jakich powodów mają wystąpić te problemy z synchronizacją sieci i te wahania częstotliwości?
    Co lub jakie udowodnione, nieteoretyczne przyczyny/ powody uniemożliwią prawidłowe działanie tego układu.
    Twierdzenie nie ma prawa działać poprawnie, należałoby poprzeć argumentacją.
    Nie, bo nie znamy już wielokroć z historii.
  • #14 21528857
    czesiu
    Poziom 38  
    mirkabis1 napisał:

Z jakich powodów mają wystąpić te problemy z synchronizacją sieci i te wahania częstotliwości?

Żeby to działało potrzebujesz odbierać dokładnie tyle mocy ile produkuje falownik, bo on nie ma regulacji mocy względem odbiorników tylko wypycha wszystko co wyprodukuje panel. Gdy słońce zaświeci mocniej a nie dołożysz dodatkowego odbiornika to napięcie wyjściowe będzie rosło aż przekroczy 260V i falownik się wyłączy (nie mówiąc już o tym, że obciążenie musi być jednakowe w trzech fazach).
  • #15 21528859
    mirkabis1
    Poziom 12  
    czesiu napisał:
    Żeby to działało potrzebujesz odbierać dokładnie tyle mocy ile produkuje falownik, bo on nie ma regulacji mocy względem odbiorników tylko wypycha wszystko co wyprodukuje panel. Gdy słońce zaświeci mocniej a nie dołożysz dodatkowego odbiornika to napięcie wyjściowe będzie rosło aż przekroczy 260V i falownik się wyłączy (nie mówiąc już o tym, że obciążenie musi być jednakowe w trzech fazach).

Tematem i problemem wątku jest: „mam problem z wyborem przetwornicy, która zasymuluje 3 fazową sieć miejską,..”, a nie odbiór mocy, który jak pisałem powyżej, nawet przy zmiennym natężeniu i napięciu jest w 100% zagwarantowany.
    Układ sterujący odbiorem i rozdziałem mocy oraz blokadą prądu wstecznego, po testach jak wystąpią nieprawidłowości lub wątpliwości jego działania, może będzie osobnym tematem.
    Tutaj temat i pytanie są dość precyzyjnie określone.
  • #16 21528931
    Zvirek
    Poziom 27  
    Ocena: 336
    Przecież w poście 21507541 masz wytłumaczone w czym leży problem i jaki obrać kierunek w celu jego rozwiązania.
  • #17 21529021
    czesiu
    Poziom 38  
    mirkabis1 napisał:
    czesiu napisał:

Tematem i problemem wątku jest: „mam problem z wyborem przetwornicy, która zasymuluje 3 fazową sieć miejską,..”, a nie odbiór mocy, który jak pisałem powyżej, nawet przy zmiennym natężeniu i napięciu jest w 100% zagwarantowany.

No to odpowiadam: żadna przetwornica nie zasymuluje sieci miejskiej, bo sieć jest w stanie przejąć nadmiar mocy (i dostarczyć niedomiar dowolnej mocy), a przetwornica nie.
    Jeśli chcesz zasymulować przebieg sieciowy 3x400V/50Hz ( a nie sieć miejską) to wytwarza go każdy UPS trójfazowy lub generator trójfazowy dostępny na rynku, ale podłączenie do niego falownika fotowoltaicznego jest z góry skazane na porażkę.
  • #18 21529055
    mirkabis1
    Poziom 12  
    >>21529021
    Kolego czesiu, poszukaj na YT hasło
    Balkonkraftwerk ohne Netz - funktioniert! Balkon PV trotz Blackout
    i oglądnij tego linka, a przekonasz się, że teoria nie idzie w parze z praktyką i zmienisz zdanie.
    Gdybyś nie rozumiał, bo autor jest zza Odry, to translator służy pomocą.
    To samo chcę zrobić, tylko w 3 fazowym formacie.
  • #19 21529121
    czesiu
    Poziom 38  
    >>21529055
    Obejrzałem na szybko bez dźwięku, tyle skojarzyłem że tam facet ma założony przekładnik prądowy i uruchomionego strażnika mocy, w falowniku (zmniejsza się moc falownika gdy pojawia się nadmiar mocy w układzie), a w ostatnich minutach bez założonego przekładnika przetwornica idzie z dymem.
    Jeśli masz w tym growacie strażnika mocy na trzech przekładnikach i falownik umożliwia sterowanie każdą fazą osobno, to jest szansa działania na przetwornicy trójfazowej (w miarę sinusoidalnej).

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu symulacji trójfazowej sieci miejskiej z przewodem neutralnym (N) dla falownika Growatt 10000TL3-S. Użytkownik poszukuje przetwornicy, która na wyjściu 3-fazowym posiadałaby L1, L2, L3 oraz N, co jest rzadko spotykane, gdyż standardowe przetwornice trójfazowe zwykle mają wyjście w układzie trójkąta bez przewodu neutralnego. Wskazano, że przetwornice jednofazowe z L i N nie mogą zastąpić trójfazowej sieci z N, a podłączenie N z przetwornicy jednofazowej do wyjścia trójfazowego jest nieprawidłowe. Podkreślono, że sieć miejska może przejmować nadmiar lub dostarczać brak mocy, co przetwornica nie jest w stanie symulować. Próba pracy falownika ONGRID w trybie OFFGRID bez odpowiedniego odbioru mocy i synchronizacji może prowadzić do problemów z częstotliwością, napięciem i wyłączeniem falownika. Wskazano, że do symulacji przebiegu 3x400V/50Hz można użyć UPS trójfazowego lub generatora trójfazowego, jednak podłączenie falownika PV do takiego źródła jest ryzykowne bez odpowiedniego sterowania mocą i zabezpieczeń. Dyskusja zawiera także odniesienia do praktycznych rozwiązań z wykorzystaniem strażnika mocy i przekładników prądowych, które mogą umożliwić działanie falownika w systemie wyspowym, pod warunkiem odpowiedniej regulacji i równoważenia mocy na fazach.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA