logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Magazyn energii do PV 4kWp Growatt 4000TL3-S – wybór falownika hybrydowego lub AC

himbek 19 Mar 2026 08:26 216 2
  • #1 21865710
    himbek
    Poziom 10  
    Witam, od 2021 roku posiadam instalację fotowoltaiczną 4 kWp z inwerterem Growatt 4000TL3-S (trójfazowy). Instalacja może odrobinę za mała, ale na początku była wystarczająca. Niestety z biegiem czasu w okolicy zaczęły pojawiać się inne instalacje, co spowodowało wzrost napięcia w sieci. W słoneczne dni letnie instalacja wyłącza się zamiast produkować prąd, który z założenia miał wystarczyć na zimę. Zgłaszanie tego do operatora (Energa) zawsze kończy się odrzuceniem reklamacji z powodu absurdalnych założeń. Mianowicie, aby zgłoszenie było zasadne, za wysokie napięcie (powyżej 253 V) musi utrzymywać się przez okres kilku/kilkunastu dni. Choć reklamacje i wnioski o obniżenie napięcia w sieci odrzucają, to w magiczny sposób sytuacja odrobinę się poprawia (wyłączenia falownika nadal występują, ale są rzadsze).
    Zamiast walczyć z wiatrakami zacząłem szukać innych możliwości rozwiązania tego problemu. Najsensowniejszym chyba jest zainstalowanie magazynu energii, który w trakcie największego nasłonecznienia magazynował wyprodukowany prąd w bateriach, a w nocy wrzucał wyprodukowany prąd do sieci.
    Zacząłem zgłębiać temat i zastanawiam się, co byłoby dla mnie najbardziej opłacalne, zwłaszcza że przygotowywana jest dotacja do magazynów energii i nie wymaga zmiany systemu rozliczania.
    Aktualnie zastanawiam się nad wymianą falownika na hybrydowy Deye 12 kW SUN-12K-SG05LP3-EU
    lub dołożeniem drugiego (sprzężonego) HOYMILES Falownik sprzężony z AC HAT-10.0HV-EUG1 (3-fazowy)
    Proszę o poradę
    AI: Jaki budżet planuje Pan przeznaczyć na inwestycję w magazyn energii i ewentualną wymianę lub dołożenie falownika?
    20000
    AI: Jak wygląda roczne zużycie energii w Pana gospodarstwie domowym oraz czy posiada Pan dane dotyczące profilu zużycia (np. ile energii zużywane jest w dzień, a ile w nocy)?
    ok 2700 kWh
  • #2 21865742
    techlock
    Poziom 33  
    Ocena: 495
    Policz jaką będziesz miał oszczędność w stosunku do nakładów.
    Wydasz 20k na falownik i magazyn, oszczędności nastąpią po zwrocie inwestycji.
    Szacunkowo zaoszczędzisz 1000kWh rocznie, inwestycja zwróci się po 20 latach, dopiero potem będzie zysk.
    Ładowanie/rozładowanie magazynu ma straty w obu kierunkach na przetwarzanie energii.
    Dodatkowo będziesz musiał zgłosić do OSD zmianę falownika + magazyn.

Dodano po 59 [sekundy]:

O ile oczywiście masz odpowiednią moc przyłącza.
  • #3 21865767
    himbek
    Poziom 10  
    Od tych 20000 odejdzie jakieś 6200 z dotacji (oczywiście jeżeli ją uruchomią, co jest dla mnie głównym powodem zainteresowania takim rozwiązaniem) oraz około 2600 w uldze termomodernizacyjnej. W zeszłym roku, gdzie lato nie było zbyt słoneczne, przez okres maj-sierpień, przez wyłączanie się instalacji straciłem około 300kWh (ilość szacunkowa). Dzięki temu moje rachunki zimowe za prąd to koszt 770 pln, gdzie w poprzednich latach wahały się od kosztu licznika, czyli ok 80pln, do 160pln przy wyzerowanym magazynie net-meteringu.
    Podsumowując: teoretycznie inwestycja kosztowała by mnie 11200 a w idealnych warunkach co rok oszczędzał bym min 700.
    Choć to i tak nie była odpowiedź, jakiej oczekiwałem, nie potrzebuję porady inwestycyjnej, a raczej pomysłu na rozwiązanie mojego problemu (inwestycja w magazyn energii, inny pomysł na auto konsumpcję)
REKLAMA