logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Yamaha YS 125 2018 - błąd P1601, trudności z odpalaniem na zimno.

Kubiq 03 Kwi 2025 21:50 396 4
REKLAMA
  • #1 21506304
    Kubiq
    Poziom 11  
    Ocena: 12
    Mam mały problem z Yamahą YS 125 2018 r. Gdy jest zimna, czasami pali mi po dłuższym kręceniu za 2-3 razem. W czasie tego kręcenia czasami wyskakuje mi check. SD Prog mówi, że to błąd P1601. Nie mam dokumentacji serwisowej do tego modelu. W Yamaha MT błąd P1601 to błąd stopki bocznej. Oczywiście wymieniłem czujnik stopki na nowy, oryginalny dla świętego spokoju, ale to oczywiście nic nie dało. Na ciepło zapala bez problemu. Raz w czasie jazdy mi przydechła na parę sekund. Czy ktoś coś wie? Proszę o pomoc. Może to być cewka zapłonowa?
  • REKLAMA
  • #2 21506856
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Ocena: 440
    Kupiłem parę miesięcy temu Yamahę YS 125 z 2018 r. Mam z nią mały problem. Gdy jest zimna, czasami pali mi po dłuższym kręceniu za 2-3 razem.
    Zamieściłeś taki sam post na Forum Motocyklistów.
    1. Dokonaj w sklepie z akumulatorami albo w jakimś warsztacie pomiaru pojemności akumulatora.
    2. Zmostkuj ten czujnik i na zimnym spróbuj zastartować.
    3. Pomierz napięcie na zaciskach akumulatora w momencie kręcenia starterem.
    4. Sprawdź, czy do czujnika na zimnym dochodzi 12 V.
    Są to na razie najprostsze czynności, które trzeba wykonać
  • REKLAMA
  • #3 21506920
    Kubiq
    Poziom 11  
    Ten czujnik powinien działać tak, że jeśli mam otwartą stopkę i włączony 1 bieg, to odcina rozrusznik. Nie kręci się wcale. Tak jest w instrukcji i tak u mnie działa. A problem jest w tym, że rozrusznik u mnie kręci zawsze na biegu jałowym, tylko nie zawsze zapala. Nigdy nie odpalam na biegu. Stąd domniemam, że tłumaczenie tego numeru błędu w Yamaha YS jest inne niż w MT. Tylko ne wiem jakie :(
  • REKLAMA
  • #4 21507169
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Ocena: 440
    Dywagacje nic tu nie pomogą!
    1. Sprawdź stan akumulatora.
    2. Zakręć starterem i wspomóż akumulator kablami rozruchowymi. Tyle możesz chyba zrobić.
    3. Czujnik niepotrzebnie już wymieniłeś! Na razie zostaw go w spokoju.

Dodano po 1 [godziny] 28 [minuty]:

"]Kupiłem parę miesięcy temu Yamahę YS 125 z 2018 r. Mam z nią mały problem. Gdy jest zimna, czasami pali mi po dłuższym kręceniu za 2-3 razem".........
    Zamieściłeś taki sam post na Forum Motocyklistów.
    1. Dokonaj w sklepie z akumulatorami albo w jakimś warsztacie pomiaru pojemności akumulatora.
    2. Zmostkuj ten czujnik i na zimnym spróbuj zastartować.
    3. Pomierz napięcie na zaciskach akumulatora w momencie kręcenia starterem.
    4. Sprawdź, czy do czujnika na zimnym dochodzi 12 V.
    Są to na razie najprostsze czynności, które trzeba wykonać!
  • #5 21533400
    Kubiq
    Poziom 11  
    Problem zlokalizowany. Przelutowałem złącza na stacyjce (4szt. ) i błąd P1601 przestał się pojawiać. Podobno zjawisko znane niektórym. Stacyjka jest nie demontowalna (nity), ale po odsłonięciu gumowej osłony jest wystarczające dojście.
REKLAMA