logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Serwer NAS Synology DS218J - błąd dysku 1 i brak dostępu do Disk Managera

krzysztofosenko 04 Kwi 2025 14:52 435 5
REKLAMA
  • #1 21506830
    krzysztofosenko
    Poziom 6  
    Dzień dobry wszystkim, potrzebuję porady w rozwiązaniu problemu z serwerem NAS Synology DS218J. Serwer uruchamia się prawidłowo, wszystkie diody na zielono, jak na załączonym zdjęciu. Po ok. 2 min 30 s od uruchomienia zmienia się status dysku 1 oraz status na error, a także zaczyna wydawać powtarzający się rytmicznie w odstępach 2 s dźwięk pojedynczego piszczenia. Co ciekawe, po podłączeniu serwera po Ethernet do komputera posiadam dostęp do plików, podobnie jak po dłączeniu do routera. Nie mogę zalogować się natomiast do DiskStation Manager, aby uzyskać informację na temat powodu błędu, jak proponują w temacie poniżej:

https://kb.synology.com/pl-pl/DSM/tutorial/Why_does_NAS_keep_beeping

Nie jestem w stanie znaleźć serwera NAS przy użyciu narzędzia: find.synology.com. Mimo że próbuję dokonać tego na tym samym komputerze, co ma dostęp do plików.

Będę niezmiernie wdzięczny za pomoc w rozwiązaniu problemu. Dodam, iż w trybie błędu wentylator uruchamia się co jakiś czas, więc to nie jest błąd wentylatora.
    AI: Czy możesz podać dokładny komunikat błędu lub kod, który pojawia się dla dysku 1?
    Nie mam dostępu do DiskStation Manager, aby odczytać kod błędu.
    AI: Jaka jest wersja oprogramowania układowego (firmware) zainstalowana na Twoim serwerze NAS?
    Nie mam dostępu do DiskStation Manager, aby odczytać wersję oprogramowania.
    Załączniki:
    • Serwer NAS Synology DS218J - błąd dysku 1 i brak dostępu do Disk Managera status do 2.5min od uruchomienia.jpg (83.57 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • MicrosoftTeams-video (1).mp4 (4.22 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Serwer NAS Synology DS218J - błąd dysku 1 i brak dostępu do Disk Managera status po 2.5min od uruchomienia.jpg (82.09 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21506865
    krzysztofosenko
    Poziom 6  
    >>21506859 Tak, mam tam 2 dyski. Mam dostęp do danych, bo mam zmapowany ten serwer. Problem polega na tym, że nie mogę się dostać do ustawień przez QuickConnect.

Dodano po 2 [minuty]:

>>21506859 Czy możesz rozwinąć pytanie o SMART dysków? Nie za bardzo wiem, jak to sprawdzić.

Dodano po 4 [minuty]:

>>21506859 Chodzi Ci o Self-Monitoring, no właśnie też nie sprawdzę, bo nie mam dostępu do Disk Managera.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21507165
    k45i89o98j66
    Poziom 39  
    Ocena: 966
    Zaloguj się na niego przez przeglądarkę www
    adres ip x.x.x.x:port

Miałeś włączony telnet w ustawieniach?
    Wiesz pod jakim adresem jest Synology NAS?

S.M.A.R.T. – system monitorowania i powiadamiania o błędach działania twardego dysku. Technologia ta została zaimplementowana w dyskach ATA-3, późniejszych ATA, ATAPI oraz SCSI-3, aby zwiększyć bezpieczeństwo składowanych danych. Dzięki niej dysk potrafi ocenić swój stan i jeśli awaria jest wysoce prawdopodobna zaalarmować system operacyjny i użytkownika komputera

Połącz się z NAS przez Telnet/SSH
    cat /proc/partitions
    sudo smartctl -a /dev/sda
    /usr/syno/bin/smartctl -a /dev/sda
    sudo smartctl -t short /dev/sda
    sudo smartctl -t long /dev/sda
    sudo smartctl -t short /dev/sdb
    sudo smartctl -t long /dev/sdb
    sudo smartctl -l selftest /dev/sdb

Prawdopodobnie padł ci dysk 1 podmiana i odbudowa RAID powinna rozwiązać problem.
  • REKLAMA
  • #5 21543931
    krzysztofosenko
    Poziom 6  
    >>21507165
    Przepraszam, ale byłem w delegacji bez możliwości sprawdzenia zaproponowanego rozwiązania. Tak, wiem, pod jakim adresem jest Synology. Po wpisaniu adresu w przeglądarkę pojawia się okno logowania, podaję login/hasło i następnie prośba o kod weryfikacyjny / zatwierdzenie w aplikacji Secure SignIn. Nie otrzymuję ani zgłoszeń do Secure SignIn, ani e-maila z kodem.
    Co w takim przypadku?
  • #6 21630709
    krzysztofosenko
    Poziom 6  
    >>21543931 Aktualizacja wątku: przeprowadziłem twardy reset serwera, wymieniłem dysk i na nowo zainstalowałem system. Problem rozwiązany bez utraty danych.
REKLAMA