Dzień dobry wszystkim, potrzebuję porady w rozwiązaniu problemu z serwerem NAS Synology DS218J. Serwer uruchamia się prawidłowo, wszystkie diody na zielono, jak na załączonym zdjęciu. Po ok. 2 min 30 s od uruchomienia zmienia się status dysku 1 oraz status na error, a także zaczyna wydawać powtarzający się rytmicznie w odstępach 2 s dźwięk pojedynczego piszczenia. Co ciekawe, po podłączeniu serwera po Ethernet do komputera posiadam dostęp do plików, podobnie jak po dłączeniu do routera. Nie mogę zalogować się natomiast do DiskStation Manager, aby uzyskać informację na temat powodu błędu, jak proponują w temacie poniżej:
https://kb.synology.com/pl-pl/DSM/tutorial/Why_does_NAS_keep_beeping
Nie jestem w stanie znaleźć serwera NAS przy użyciu narzędzia: find.synology.com. Mimo że próbuję dokonać tego na tym samym komputerze, co ma dostęp do plików.
Będę niezmiernie wdzięczny za pomoc w rozwiązaniu problemu. Dodam, iż w trybie błędu wentylator uruchamia się co jakiś czas, więc to nie jest błąd wentylatora.
AI: Czy możesz podać dokładny komunikat błędu lub kod, który pojawia się dla dysku 1?
Nie mam dostępu do DiskStation Manager, aby odczytać kod błędu.
AI: Jaka jest wersja oprogramowania układowego (firmware) zainstalowana na Twoim serwerze NAS?
Nie mam dostępu do DiskStation Manager, aby odczytać wersję oprogramowania.
https://kb.synology.com/pl-pl/DSM/tutorial/Why_does_NAS_keep_beeping
Nie jestem w stanie znaleźć serwera NAS przy użyciu narzędzia: find.synology.com. Mimo że próbuję dokonać tego na tym samym komputerze, co ma dostęp do plików.
Będę niezmiernie wdzięczny za pomoc w rozwiązaniu problemu. Dodam, iż w trybie błędu wentylator uruchamia się co jakiś czas, więc to nie jest błąd wentylatora.
AI: Czy możesz podać dokładny komunikat błędu lub kod, który pojawia się dla dysku 1?
Nie mam dostępu do DiskStation Manager, aby odczytać kod błędu.
AI: Jaka jest wersja oprogramowania układowego (firmware) zainstalowana na Twoim serwerze NAS?
Nie mam dostępu do DiskStation Manager, aby odczytać wersję oprogramowania.