logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiat 125p silnik 1500 brak iskry - czy rozrusznik zabiera prąd cewce?

czajkowskiwojan 04 Kwi 2025 16:24 333 7
REKLAMA
  • #1 21506883
    czajkowskiwojan
    Poziom 2  
    Witam, mam problem. Fiat 125p, silnik L500, brak iskry. Wszystko sprawdzane i powinno działać, tylko ja mam tak: czop akumulatora do roztusznika, znowu od czopa do cewki, z cewki do kopułki itd. - do masy. Czy problemem może być, że podczas kręcenia rozrusznikiem rozrusznik zabiera prąd i prąd nie idzie do cewki?
    AI: Czy akumulator jest w pełni naładowany i w dobrym stanie?
    Tak
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21506973
    czajkowskiwojan
    Poziom 2  
    Szkic przedstawiający połączenie elektryczne.
  • REKLAMA
  • #4 21506995
    ŁukaszB666
    Poziom 24  
    Ocena: 789
    >>21506973
    Plus na cewkę to ma być +15 czyli po stacyjce.
    Jeśli cewka jest podłączona jak na twoim schemacie to śmiało możesz już kupować drugą.
    A jak cewka spalona to nie ma iskry.
  • REKLAMA
  • #5 21507003
    czajkowskiwojan
    Poziom 2  
    Luz, cewka działa, a jak podłączyć ją? Mam silnik wyjęty, stacyjkę od 33 Ursusa wezmę, tylko jak podłączyć? Pomożesz??
  • #6 21507029
    emarcus
    Poziom 20  
    Ocena: 67
    czajkowskiwojan napisał:
    Luz, cewka działa, a jak podłączyć ją? Mam silnik wyjęty, stacyjkę od 33 Ursusa wezmę, tylko jak podłączyć? Pomożesz??

Tu poniżej na tym animowanym video masz niemal dokładny schemat i wyjaśnioną zasadę funkcjonowania systemu zapłonowego w twoim aucie.
    Zapłon jest synchronizowany z rozrządem
    https://www.youtube.com/watch?v=TqQE0xkCJ8c
    Mam 'cichą' nadzieję że to pomoże zrozumieć funkcjonowanie zapłonu iskrowego i rozwiąże problem.
    Jeżeli masz "słaby" akumulator, to rozrusznik pobierający relatywnie duży prąd, wpłynie na obniżenie napięcia zasilania , przez co iskra może być "słaba".

e marcus
  • #7 21507038
    czajkowskiwojan
    Poziom 2  
    A tak spytam, czy stacyjka z Ursusa 330 będzie pasowała do tego silnika.
  • #8 21507305
    78db78
    Poziom 43  
    Ocena: 3185
    Cewka nie może być na stałe pod 12V bo się spali, do aparatu potrzeba jeszcze kondensator.
    Stacyjka z C330 to tylko do rozruchu czy jeszcze do świateł?
    30 to stały +
    15/54 + po stacyjce dajesz na cewke z tego też miejsca dajesz dodatkowy włacznik na rozrusznik bo w ursusie taak było.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu braku iskry w silniku Fiata 125p o pojemności 1500. Użytkownik przedstawił schemat połączenia cewki zapłonowej bezpośrednio do akumulatora/obwodu rozrusznika. Zostało to skorygowane - prawidłowe podłączenie cewki powinno być do zacisku +15 stacyjki (po zapłonie), aby uniknąć jej spalenia i zapewnić zasilanie tylko podczas pracy silnika. Podkreślono, że cewka podłączona na stałe do 12V ulegnie spaleniu. Wspomniano również, że podczas rozruchu rozrusznik pobiera duży prąd, co może obniżyć napięcie zasilania cewki i osłabić iskrę, jeśli akumulator jest słaby. Poruszono kwestię możliwości zastosowania stacyjki z Ursusa C330, wyjaśniając oznaczenia jej zacisków (30 - stały plus, 15/54 - plus po stacyjce) i sposób podłączenia cewki oraz rozrusznika przy jej użyciu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA