logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór systemu sieciowego: centralny router czy mesh dla domu z kamerami?

lkrosikon 04 Kwi 2025 18:58 501 13
REKLAMA
  • #1 21507035
    lkrosikon
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Cześć wszystkim,

Potrzebuję Waszej porady. Aktualnie jestem na etapie budowy własnego domu i podłączania prądu. W planach mam również instalację światłowodu o prędkości 1 Gb/s. Na czerwonej kropce zaznaczyłem miejsce, gdzie światłowód biegnie obok drogi – przypuszczam, że od tej strony zostanie wykonane podłączenie, choć dokładna lokalizacja nie została jeszcze ustalona.

Dodałem też informację, gdzie znajdują się pokoje dzieci na piętrze. Planuję również podłączenie czterech kamer, jednak nie jestem pewien, gdzie umieścić punkt centralny systemu monitoringu oraz czy lepiej zdecydować się na rozwiązanie przewodowe, czy bezprzewodowe.

Mam dylemat, jaki system sieciowy wybrać – czy lepiej postawić na tradycyjny, centralny router, czy zdecydować się na rozwiązanie mesh? Chciałbym, aby w całym domu sygnał był stabilny i nie było żadnych zakłóceń.

Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki i doświadczenia!

Pozdrawiam.

Plan parteru domu z zaznaczonymi pomieszczeniami i instalacjami.
    Plan piętra z zaznaczeniem pokoi dziecięcych i miejsca połączenia światłowodu.
    AI: Jakie są wymiary i układ Twojego domu? To pomoże określić, czy lepszym rozwiązaniem będzie router centralny czy system mesh.
    210 m²
    AI: Z jakich materiałów będzie zbudowany Twój dom? Różne materiały mogą wpływać na siłę i zasięg sygnału Wi-Fi.
    Pustak ceramiczny Porotherm
  • REKLAMA
  • #2 21507050
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1462
    Kabel.
    I to w nadwyżce (więcej niż się dziś wydaje, to na etapie budowy jest bardzo tanie)
    Ze względów na nieznaną przyszłość, ze względu na szybkość, na życie w fali radiowej 24/7 itd

Zdarzy sie jakaś choroba (niewiele: skomplikowane złamanie nogi), klasyczny domofon dorobi to pokoju połąmańca po kablu.
  • REKLAMA
  • #3 21507056
    lkrosikon
    Poziom 2  
    >>21507050 Tylko gdzie zamontować główny router? I np. poboczny, bo będzie kilka gniazdek z RJ, ale chcę, żeby był cały zasięg w domu stały, a nie że tu jest 1 kreska, tam jest full.
  • REKLAMA
  • #4 21507069
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1462
    Wielości zakończeń Wifi nie unikniesz, ma pewno nie będzie jednego, ale to w pełni życie pokaże
    Nie pora na takie myślenie
    Pora skoncentrować się na trwałej (na 20-50 lat) infrastrukturę.
  • #5 21507083
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1692
    Jak kolega wyżej napisał, dużo UTP min dwa do każdego pomieszczenia, gdzie może być komputer lub TV/Dekoder.

Jak jakieś nadzwyczajne pomysły wymagające wydajności dużo powyżej 1GB to warto jeszcze pomyśleć o położeniu światłowodu w kluczowe miejsca np szafka - miejsce NAS .

Warto też rozwiązać to elastycznie - czyli rurki arot sensownej średnicy w ściany - wtedy sobie wpuścisz co potrzeba gdy się potrzeby zmienią.
  • #6 21507109
    lkrosikon
    Poziom 2  
    Tylko nie wiem też, jaki router wybrać dla takiej powierzchni?
  • #7 21507110
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1692
    Opcję są dwie :
    albo zgodny z planowanym MESH z EB, np ASUS AiMesh
    albo jak niezgodny to bez znaczenia bo i tak wbudowany AP WiFI trzeba w nim wyłączyć - aby prądu nie zużywał i nie przeszkadzał sieci AP z FR.
    Są też routery bez wbudowanego AP WiFi, często z lepszą funkcjonalnością np serwery VPN, VLANami itp.
  • #8 21507655
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5426
    lkrosikon napisał:
    ale chcę, żeby był cały zasięg w domu stały, a nie że tu jest 1 kreska, tam jest full.

Wtedy kupujesz i montujesz 1 AP na 1 pokój.
    I oczywiście router główny.
  • #9 21507886
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #10 21507912
    KOCUREK1970
    @lkrosikon
    Wszystkie przewody, niezależnie od przeznaczenia, układamy w peszlach!
    Każdy przewód, czy to koncentryczny, czy skrętka, czy światłowód, rozprowadzamy na tzw. gwiazdę - wszystkie one schodzą się razem w jakiejś skrzynce teletechnicznej/skrzynce rack.
    Kabel koncentryczny: TriSet PROFI, TRISET B2CA, RG-6 TRI-SHIELD, TriSet 113, TriSet 113 PE (jako przewód koncentryczny, zewnętrzny).
    Skrętka: Draka, Telefonika, Madex, Bitner, NETSET, Ultralink, BitLAN, z pełnej miedzi Cu, drut (w ściany), linka (pozostałe zastosowania), najlepiej Cat 6a, UTP.
    Światłowód: włókno G652D, można też zastosować G.657A2.
    Do każdego punktu, gdzie chcemy gniazdko TV/CATV/RJ45: co najmniej 2 przewody koncentryczne, co najmniej 2 skrętki i 1 światłowód.
    Skrętkę warto też rozprowadzić na suficie w każdym pomieszczeniu, by można było ewentualnie dać tam lokalny AP.
    Zamiast drogich gniazdek sieciowych RJ45, znacznie tańsze, a dające taki sam efekt: ramki i keystone.
    Dobre keystone robi A-LANTEC lub ich submarka Q-LANTEC.
    Do tego (jeśli są w planach) odpowiednie przewody do wszystkich urządzeń typu: alarm, monitoring, piec CO, domofon, fotowoltaika/panele, inteligentne sterowanie domem itd.
    Przewodów, niezależnie od celu zastosowania: nie wolno zginać pod kątem 90°, nie wolno łamać pod jeszcze mniejszym kątem, zaginać, wciskać w narożniki pomieszczenia.
    Jeśli się tylko da, łagodne łuki lub linia prosta.
    Jeśli będzie skrzynka teletechniczna/skrzynka rack:
    - montujemy przynajmniej jedno podwójne gniazdko prądowe,
    - zadbajmy, by była odpowiedniej wielkości skrzynka, by ewentualne graty tam pomieścić (ewentualny router/modem/ONT, switch, UPS itd.),
    - pamiętajmy też o wentylacji takiej skrzynki,
    - pamiętajmy o zainstalowaniu patchpanelu w skrzynce, pod przewody sieciowe,
    - no i o jakimś UPS pod newralgiczne elementy sieci w tej skrzynce (pod ewentualny router, switch itd.).
  • #11 21507926
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 21507935
    KOCUREK1970
    @erbit
    By łatwiej można było taki przewód w razie jego awarii, wymienić.
    To nie jest przymus, w swoim domu każdy robi, jak uważa.
  • #13 21507944
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 21507951
    KOCUREK1970
    Erbit napisał:
    proszę więc nie teoretyzować i nie pisać głupot o prowadzeniu skrętek do gniazdek peszlami.

KOCUREK1970 napisał:
    Przewodów, niezależnie od celu zastosowania: nie wolno zginać pod kątem 90°, nie wolno łamać pod jeszcze mniejszym kątem, zaginać, wciskać w narożniki pomieszczenia.
    Jeśli się tylko da, łagodne łuki lub linia prosta.

Jeszcze jakieś pytania?
    Czy znów się uczepisz, że wspomniałem tylko o przewodach sieciowych, a już nie wspomniałem o takim samym położeniu peszli?
    Kto logicznie i choć trochę myśli, zrozumie, że tyczy się to jednego i drugiego.
    A kto dureń, to durniem zostanie, a ja nie będę takiemu łopatologicznie wszystkiego tłumaczył.

Co więcej, o peszlach wspomniano i w innych tematach, i Kolega brał w nich udział, ale jakoś tamtej osobie Kolega nie zwrócił na to uwagi.
    Zatem traktuję każdy Kolegi wpis pod moim adresem w dowolnym temacie, jako zwykły akt czepialstwa się mojej osoby.

Nie podoba się Koledze, co piszę - ignorowac moje posty, zgłaszać do Moderatorów a nie zawracać mi nimi głowę.
    Nie piszę w temacie Kolegi, nie mam ochoty Koledze odpowiadać, proszę mnie nigdy więcej nie wywoływać do odpowiedzi.

Mam nadzieję, że wyraziłem się jasno.
    Pozdrawiam
    EOT

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru systemu sieciowego (centralny router vs. mesh) dla nowego domu z planowanym światłowodem 1 Gb/s i instalacją kamer. Główny dylemat to zapewnienie stabilnego sygnału Wi-Fi w całym domu oraz optymalne zaplanowanie infrastruktury sieciowej i monitoringu na etapie budowy.

Zaleca się przede wszystkim położenie okablowania strukturalnego (kable UTP, światłowody, kable do kamer) w nadwyżce na etapie budowy, gdyż jest to kosztowo efektywne i przyszłościowe. Sugerowane jest doprowadzenie co najmniej dwóch kabli UTP do każdego pomieszczenia (do potencjalnych punktów podłączenia komputera, TV, dekodera) oraz osobnych kabli do kamer. Okablowanie powinno być prowadzone w rurkach typu arot lub peszlach (choć ich skuteczność przy ostrych zakrętach jest dyskusyjna) dla możliwości przyszłej wymiany lub rozbudowy.

Wszystkie przewody powinny schodzić się w jednym, centralnym punkcie domu (szafka teletechniczna, szafka rack), najlepiej w miejscu, które nie będzie przeszkadzać (strych, garaż, poddasze). Do tej szafki należy również doprowadzić rurę od miejsca planowanego przyłącza światłowodu.

W centralnej szafce powinien znajdować się router (najlepiej bez wbudowanego Wi-Fi lub z wyłączonym AP), który będzie zarządzał siecią. Rozprowadzanie sygnału Wi-Fi w domu powinno odbywać się poprzez Access Pointy (AP), najlepiej po jednym na każde pomieszczenie lub w strategicznych punktach, podłączone przewodowo do szafki centralnej. Takie rozwiązanie zapewnia stabilność i pełne pokrycie, w przeciwieństwie do polegania na jednym routerze lub bezprzewodowym mesh.

System monitoringu (kamery) również powinien być podłączony przewodowo i sprowadzony do centralnej szafki, gdzie może znaleźć się rejestrator (NVR).

Wspomniano o możliwości zastosowania systemu mesh (np. ASUS AiMesh), ale preferowanym rozwiązaniem jest sieć oparta na kablach z wieloma AP. Zalecono użycie kabli UTP Cat 6a z pełnej miedzi, kabli koncentrycznych TriSet oraz światłowodów G652D/G.657A2. Zamiast drogich gniazdek RJ45 sugeruje się stosowanie ramek i keystone'ów.

Generalna zasada to planowanie infrastruktury na 20-50 lat, koncentrując się na trwałym okablowaniu, a dopiero później na elementach aktywnych jak routery czy AP.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA