a czy to może być też coś w biosie namieszane, albo ze podłączone kabelki z obudowy do płyty?
Procesor Pentium chłodzenie ma dobre, gdyż ten komputer mam od środy(nowy). Jak sprawdzałem temperature w biosie to miał 44 stopnie.
acha i na ekranie nic się nie pokazuje
Rady:
- dbaj o styl swojej wypowiedzi
- nie popełniaj błędów
- nie zaniżaj poziomu elektroda.pl
Dziękujemy!
Jest to charakterystyczny objaw dla źle wpiętych wtyczek, a dokładnie wtyczki od przycisku wyłącznika na przedniej ściance obudowy. Taki objaw również daje uszkodzony wyłącznik - wyłączenie po 4 sekundach pracy, to tak, jakby trzymać stale wciśnięty przycisk włącznika na obudowie (komputer też wyłącza się po 4 sekundach)
Odłącz wszystkie kabelki łączące wyłączniki i LEDy na obudowie z płytą główną. Metalowym końcem wkrętaka zewrzyj na chwilę 2 piny, do których podłącza się wyłącznik. Zobaczysz, że komputer włączy się i będzie normalnie pracował.
Mam płytę główną GIGABYTE GA-8IPE775-G. Komputer sam się WŁĄCZA. Gdy go na chwilkę odłącze od prądu i na nowo załącze - wtedy się już nie włącza (tak że pstryczek jest dobry, i dobrze podłączony). Natomiast gdy komputer odpale i wyłącze opcją zamknij w windowsie, komp wię wyłącza i za kilka sekund znowu włącza samoczynnie....
Hm...jeszcze jedna możliwość, tak jak w pierwszym poście, podmień zasilacz- jeśli masz taką możliwość i wtedy sprawdz (kwestia przypomnienia, bo widze, że autor jeszcze tego nie zrobił).
✨ Problem polega na tym, że komputer samoczynnie włącza się kilka sekund po wyłączeniu. Możliwe przyczyny to niewłaściwe podłączenie wtyczek od przycisku zasilania na przedniej ściance obudowy, uszkodzony wyłącznik lub błędne ustawienia w BIOS-ie dotyczące zarządzania energią. Szczególnie istotne są opcje takie jak Wake on LAN (Modem RingOn/Wake on LAN) oraz AC Back Function, które powinny być odpowiednio skonfigurowane (Wake on LAN najlepiej wyłączyć, AC Back Function ustawić na Soft-Off). Zalecane jest także sprawdzenie zasilacza poprzez podmianę na inny, aby wykluczyć uszkodzenie układu zasilania. W przypadku omawianego komputera z płytą główną GIGABYTE GA-8IPE775-G problem ustąpił po wyłączeniu funkcji Wake on LAN w BIOS-ie. Wygenerowane przez model językowy.