logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wysokie zużycie RAM na pulpicie, po uruchomieniu systemu.

xmatiusz 07 Kwi 2025 16:46 495 7
REKLAMA
  • #1 21510620
    xmatiusz
    Poziom 4  
    Witam,
    Mam problem z pamięcią RAM, a mianowicie zaraz po włączeniu jej zużycie jest ogromne - sięga nawet 70% na samym pulpicie (tak aplikacje uruchamiane z komputerem są ograniczone do minimum. Nie włącza się praktycznie nic). Co w tym dziwnego to to, że po przeprowadzeniu diagnostyki pamięci narzędziem "Diagnostyka pamięci systemu Windows". Wszystko wraca do normy na max. 2 uruchomienia komputera, potem znowu się psuje i tak w koło. Mój komputer to laptop Acer Nitro 5. Jeśli ktoś byłby w stanie pomóc naprawić/zidentyfikować problem, to byłbym niesamowicie wdzięczny.
  • REKLAMA
  • #2 21510652
    dLogan
    Poziom 23  
    Ocena: 84
    Podaj więcej szczegółów. Np procek, wersja systemu, ile ramu, jakieś zrzuty ekranu z menedżera zadań wstępnie itd.
  • REKLAMA
  • #3 21510679
    xmatiusz
    Poziom 4  
    Więcej szczegółów:
    - 16 GB RAM;
    - procesor AMD Ryzen 7 6800H;
    Zrzut ekranu z menedżera zadań pokazujący użycie pamięci przez różne procesy.
    Tutaj na samym pulpicie jest 50%, co jest już całkiem dużą ilością, zważywszy na to, że zawsze było w okolicach 35. Przez to, jak coś robię więcej, typu programowanie, to zaczyna tej pamięci robić się mało, gdy jeszcze niedawno tego problemu nie było.
  • REKLAMA
  • #4 21510774
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1688
    Odinstaluj Discord i MBAM i się poprawi.

Wystarczy że wyszła aktualizacja tych "cudów" i już chcą więcej RAMu.

A tak generalnie RAM jest po to by był zajęty ;-)
  • #5 21510777
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10424
    W niczym to nie przeszkadza, masz sporo programow to i ram jest zajety.
  • REKLAMA
  • #6 21510864
    xmatiusz
    Poziom 4  
    Najlepiej powiedzieć, że nie przeszkadza, albo odinstaluj Discorda - program, który używam. Z taką radą to równie dobrze mogę Windowsa odinstalować, to nic nie będzie RAM-u zużywał. Problem jest, bo nawet przy włączeniu prostej gry, jak LoL, zużycie skacze do 90% w lobby. Nigdy tak nie było, a w najgorszym momencie dostałem bluescreena z powodu braku pamięci. To nie jest tak, że od zawsze tak było, bo tak jak mówię, problem pojawił się od niedawna...
    PS. Malwarebytes zainstalowałem właśnie z tego powodu, bo myślałem, że może mam jakiegoś wirusa i chciałem przeskanować komputer, a dowiedziałem się, że ich skany są całkiem skuteczne. Niestety, nic nie wykazały.
  • #7 21510912
    llukiz
    Poziom 16  
    Ocena: 33
    Pierwsze co sprawdzam to programem microsoftu Autoruns co mi się uruchamia przy starcie sytemu. Wszystkie zaznaczone w nim na czerwono, które się nie wie czym są, do wywalenia.
  • #8 21511035
    dLogan
    Poziom 23  
    Ocena: 84
    xmatiusz napisał:
    Tutaj na samym pulpicie jest 50% co jest już całkiem dużą ilością zważywszy na to ze zawsze było w okolicach 35.

A po czym to stwierdzasz?
    xmatiusz napisał:
    Z taką radą to równie dobrze mogę Windowsa odinstalować, to nic nie będzie RAM-u zużywał.

Coś w tym jest. U mnie system po prawie 8 godzinach pracy dzisiaj (od włączenia) pobiera łącznie coś koło 7G z czego 5G z hakiem jest w buforze. Linux, bez swapa (to taki plik stronnicowania), 64G RAMu sprzętowego (odliczając RAM dla integry). Windows niestety jest o wiele bardziej zasobożerny niż powinien być.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy wysokiego zużycia pamięci RAM na laptopie Acer Nitro 5 z procesorem AMD Ryzen 7 6800H i 16 GB RAM, które sięga nawet 70% zaraz po uruchomieniu systemu, mimo minimalnej liczby uruchomionych aplikacji. Diagnostyka pamięci systemu Windows tymczasowo poprawia sytuację na maksymalnie dwa uruchomienia, po czym problem powraca. Użytkownik zauważa, że zużycie RAM rośnie również podczas prostych zadań, takich jak uruchomienie gry League of Legends, co wcześniej nie miało miejsca i prowadziło nawet do bluescreena z powodu braku pamięci. Próby wykrycia wirusów za pomocą Malwarebytes nie wykazały zagrożeń. Wskazano, że niektóre programy, takie jak Discord i Malwarebytes, mogą zwiększać zużycie RAM po aktualizacjach. Sugerowano także użycie narzędzia Autoruns firmy Microsoft do identyfikacji i wyłączania nieznanych procesów startowych, które mogą obciążać pamięć. Dyskusja podkreśla, że Windows jest bardziej zasobożerny niż Linux, co może wpływać na wysokie zużycie RAM.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA