logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radioodbiornik RX4K w centrali CT-202 Key - brak reakcji po podłączeniu

kroczek7 07 Kwi 2025 17:24 285 6
REKLAMA
  • #1 21510658
    kroczek7
    Poziom 3  
    Witam. Posiadam centralę sterującą CT-202 Key.
    Problem z radioodbiornikiem RX4K.
    Po wpięciu do płyty nie zapala się dioda i nie daje oznak życia. Czy trzeba gdzieś zrobić zworki, żeby zaczął działać, czy jak to wygląda? Może ktoś pomóc? Zdjęcia aktualnego podłączenia.

Płyta sterująca CT-202 Key z podłączonymi kablami
    Centralka sterująca CT-202 z podłączonymi przewodami i radioodbiornikiem RX4K.
  • REKLAMA
  • #2 21510874
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 1016
    Bez wpięcia radia, po chwilowym zwarciu styków SS i COM brama rusza w trybie otwórz-stop-zamknij-stop-otwórz, jeżeli tak to może po prostu jest padnięte radio, można by zastosować radio zewnętrzne ze swoimi pilotami podłączając je do SS i COM.
  • REKLAMA
  • #3 21510917
    kroczek7
    Poziom 3  
    >>21510874
    Zakupiłem nowe radio i jest ten sam problem, czyli brak oznak diody na nowym radiu.
    Sprawdziłem napięcie w miejscu wpięcia radia i jest 5 V.
    Nie wiem, czy dochodzi na styki wpięcia radia, muszę to sprawdzić.
  • REKLAMA
  • #4 21510932
    rokbok
    Poziom 40  
    Ja pisałem o radiu zewnętrznym mając na myśli nie oryginalne wpinane w gniazdo, ale podłączane pod SS i COM, może zasilanie radia na płycie centrali padło i to nowe zakupione nie reaguje, ale masz alternatywę jak napisałem wcześniej.
  • REKLAMA
  • #5 21511033
    kroczek7
    Poziom 3  
    >>21510932
    Możesz podesłać, jakie mógłbym tam podpiąć? Bo ja trochę laik, ale coś tam sobie radzę. Jaki model lub jakąś aukcję, to byłbym wdzięczny.

Dodano po 40 [sekundy]:

>>21510932
    Możesz podesłać, jakie mógłbym tam podpiąć? Bo ja trochę laik, ale coś tam sobie radzę. Jaki model lub jakąś aukcję, to byłbym wdzięczny.
  • Pomocny post
    #6 21511078
    rokbok
    Poziom 40  
    Przywracałeś ustawienia fabryczne, może to by pomogło, jest to parametr dE.F.

"Aby przywrócić ustawienia domyślne: 1) otworzyć menu programowania zaawansowanego; 2) wybrać parametr „dEf”; 3) uruchomić tryb modyfikacji (wyświetlone zostaje „0”); 4) zatwierdzić zmianę
    (wcisnąć i przytrzymać przycisk „MENU”). W tym momencie powinno uruchomić się odliczanie d80,d79...,d01 aż do osiągnięcia
    „don“. Na koniec zwolnić przycisk."

Przykładowa alternatywa dla Ciebie, poniżej sterownik 4 kanały bez WiFi (Elmax Woster RSB 4K) ze swoimi dwoma pilotami, dodatkowe piloty można u sprzedawcy dokupić, swoje piloty chowasz do szuflady i operujesz tymi z zestawu.
    Drugie foto to sterownik 4 kanały z WiFi i RF 433Mhz, wystarczy dokupić piloty, jakie to nie wiem, należało by spytać sprzedawcy, masz w nim obsługę przez apkę Tuya i piloty, obydwa sterowniki znalezione na "Alledrogo".

Tobie wystarczy jednokanałowy, np. od Proxima, trzecie foto, u nich też dokupisz piloty, na Alledrogo znajdziesz jeszcze inne, jest tego sporo, jabyś chciał dwukanałowy to też jest, 4 zdjęcie.

Sterownik 4-kanałowy ELMAX Woster RSB 4K z dwoma pilotami. Sterownik 4 kanałowy z modułem WiFi i RF 433Mhz.Jednokanałowy sterownik Proxima w żółtej obudowie z wyprowadzonymi złączami.Jednokanałowy sterownik Proxima RX-MULTI z obudową i anteną.
  • #7 21511884
    kroczek7
    Poziom 3  
    >>21511078
    Przywróciłem ustawienia fabryczne, ale to nie pomogło.
    Ściągnąłem płytkę i całą wyczyściłem, bo jakiś pająk tam siedział, ale to też nie pomogło.
    Płytka musi być wadliwa, a już gwarancji nie mam, a taka płytka kosztuje 900 zł, więc jak miałbym kupić, to wolałbym kupić tę z wbudowanym radioodbiornikiem, no ale kosztuje 1600 zł.
    Więc zamówiłem radioodbiornik Proxima, bo czytałem, że współgra z moimi pilotami.
    W piątek przystąpię do montażu i poinformuję o uzyskanych rezultatach :) Z góry dziękuję za szybką pomoc

Dodano po 1 [minuty]:

>>21511078
    Ściągnąłem płytkę i całą wyczyściłem, bo jakiś pająk tam siedział, ale to też nie pomogło.
    Płytka musi być wadliwa, a już gwarancji nie mam, a taka płytka kosztuje 900 zł, więc jak miałbym kupić, to wolałbym kupić tę z wbudowanym radioodbiornikiem, no ale kosztuje 1600 zł.
    Więc zamówiłem radioodbiornik Proxima, bo czytałem, że współgra z moimi pilotami.
    W piątek przystąpię do montażu i poinformuję o uzyskanych rezultatach :) Z góry dziękuję za szybką pomoc

Dodano po 37 [minuty]:

>>21511078

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy radioodbiornika RX4K podłączanego do centrali sterującej CT-202 Key, który po podłączeniu nie wykazuje żadnej aktywności, brak świecenia diody. Sprawdzono napięcie zasilania na płycie (5 V), które jest obecne, jednak radio nadal nie reaguje. Sugerowano możliwość uszkodzenia modułu radioodbiornika lub zasilania na płycie centrali. Zaproponowano alternatywne rozwiązanie zewnętrznego radia podłączanego do styków SS i COM, co pozwala na sterowanie bramą bez oryginalnego modułu. Wskazano również na możliwość przywrócenia ustawień fabrycznych centrali (parametr dEf) jako potencjalne rozwiązanie. Autor zdecydował się na zakup radioodbiornika Proxima, kompatybilnego z posiadanymi pilotami, jako tańszą alternatywę wobec kosztownej wymiany całej płytki centrali lub zakupu wersji z wbudowanym radioodbiornikiem. W dyskusji pojawiły się także propozycje sterowników 4-kanałowych Elmax Woster RSB 4K z pilotami oraz urządzeń z obsługą WiFi i RF 433 MHz, które można znaleźć na platformie Alledrogo.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA