logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat elektryczny do podłączenia sterownika zamka w Kia Rio II

smithysimpson50 07 Kwi 2025 19:08 696 6
  • #1 21510776
    smithysimpson50
    Poziom 1  
    Witam,
    Szukam schematu elektrycznego okablowania do podłączenia sterownika zamka centralnego w Kia Rio II.
    Chciałbym zamontować sterownik, żeby móc otwierać i zamykać auto z pilota, ale nie wiem, w które kable powinienem się wpiąć.
    Jeśli ktoś posiada taki schemat albo ma doświadczenie z tym modelem i mógłby podpowiedzieć, będę bardzo wdzięczny za pomoc.
    AI: Czy możesz podać markę i model sterownika zamka centralnego, który chcesz zainstalować?
    Modemix - sterownik zamka
    AI: Czy w Twoim Kia Rio II były już wcześniej wprowadzane jakieś modyfikacje w systemie elektrycznym lub zamkach?
    Nie
  • #2 21510935
    CameR

Moderator Zabezpieczeń Pojazdów
    Ocena: 3266
    Kia Rio II 2005–2011
    Sterowanie impulsami masy
    Niebieski przewód (poz. nr 1) do zamykania i żółto-czarny przewód (poz. nr 7) do otwierania w białym 16-stykowym złączu skrzynki bezpieczników pod deską rozdzielczą po stronie kierowcy.
    Konto firmowe:
    ABC KOM
    Barcelońska 77, Katowice, 40-683 | Tel.: 601XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.auto-alarm.com.pl
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 21608300
    koliber1982
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Mógłbyś pomóc? Mam Kia Rio II 2009, mam tylko takie zielone złącze obok lewej strony pedału sprzęgła. Gdzie mam to podłączyć? Wiem, że zielony otwiera drzwi, ale problem tkwi w zamykaniu – nie chce zamknąć. Nie wiem, gdzie podłączyć ten jeden biały przewód ze sterownika. Prosiłbym o poradę.
    Załączniki:
    • Schemat elektryczny do podłączenia sterownika zamka w Kia Rio II IMG_20250715_122803.jpg (2.05 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 21608549
    CameR

Możesz połączyć wyjścia przekaźników w centralce w sposób podany na schemacie poniżej i podłączyć się bezpośrednio do silniczka siłownika zamka drzwi kierowcy (piny 4 i 6 zamka drzwi kierowcy).

Najprościej podłączyć się do wiązki zamka (piny 4 i 6 zamka drzwi kierowcy) we wnętrzu drzwi lub znaleźć właściwe przewody we wiązce dochodzącej do drzwi.
    Konto firmowe:
    ABC KOM
    Barcelońska 77, Katowice, 40-683 | Tel.: 601XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.auto-alarm.com.pl
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 21608560
    m2606
    Poziom 34  
    Ocena: 567
    Weź probówkę ,podłącz krokodyl do masy i poszperaj igłą w wiązce wchodzącej z drzwi do wnętrza. Podłączaj we wnętrzu.
    Jak dotkniesz odpowiedniego ,to usłyszysz siłowniki. Dla pewności w drzwiach zatrzaśnij rygiel (go końca),żeby było że drzwi są zamknięte,bo nie pamiętam jak tam jest.Reszta jw.
  • #6 21608590
    CameR

koliber1982 napisał:
    problem tkwi w zamykaniu – nie chce zamknąć

Szukasz przy zamkniętych drzwiach (wciśnięta lub odłączona krańcówka drzwi) i "zatrzaśnięty" rygiel zamka ?
    Konto firmowe:
    ABC KOM
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 21616173
    koliber1982
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Niestety, po różnych próbach nie udało mi się tego zrobić. Sterownik podłączony i znalazłem przewód, który sterownik uniwersalny otwiera drzwi, lecz nie umiem znaleźć tego do zamykania drzwi. Podsunie jeszcze jakiś pomysł?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy schematu elektrycznego podłączenia sterownika zamka centralnego Modemix w Kia Rio II (2005–2011). Sterowanie odbywa się impulsami masy, gdzie niebieski przewód (pozycja 1) służy do zamykania, a żółto-czarny (pozycja 7) do otwierania, oba w białym 16-stykowym złączu skrzynki bezpieczników pod deską po stronie kierowcy. W przypadku problemów z lokalizacją przewodów, zalecane jest podłączenie wyjść przekaźników sterownika bezpośrednio do silniczka siłownika zamka drzwi kierowcy (piny 4 i 6). Wskazano również metodę lokalizacji przewodów za pomocą próbnika (probówki) i podłączenia do masy, aby wykryć działanie siłowników. Użytkownik zgłasza trudności z odnalezieniem przewodu do zamykania drzwi, mimo że przewód do otwierania został zidentyfikowany. Wskazano konieczność pracy przy zamkniętych drzwiach z zatrzaśniętym ryglem oraz uwzględnienie stanu krańcówki drzwi podczas testów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA