logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmywarka Hotpoint Ariston LSTF 9H124 - woda pozostała po zmywaniu, brak błędów, zalana kuchnia

FloydPink 07 Kwi 2025 22:07 456 17
REKLAMA
  • #1 21511025
    FloydPink
    Poziom 3  
    Ocena: 3
    Witam serdecznie szanowne grono mniejszych i większych ekspertów. Piszę z prośbą o pomoc w zlokalizowaniu usterki zmywarki.
    Problem dotyczy zmywarki do zabudowy Hotpoint Ariston LSTF 9H124, wiek 10 lat, do tej pory bezawaryjna praca.
    Objaw był taki: po zmywaniu w zmywarce pozostała woda i wydostała się niestety w znacznej ilości z urządzenia, mocno zalewając kuchnię.
    Szybki opis sytuacji (relacja małżonki): zmywarka w nocy kończy normalnie pracę, świeci na zielono i nie wyświetla błędów, żona uchyla drzwi zmywarki (nie widzi prawdopodobnie wody na dnie) i tak ją zostawia. Nazajutrz po pracy zauważa, że panele są jak po powodzi, woda gdzieś wypłynęła, albo ze spodu urządzenia, albo może przez uchylone drzwi (mogło być tej wody tak dużo? nie wiem). Póki co jedynie pozbyłem się wody, odłączyłem i wyjąłem zmywarkę, cieknie z niej przy przechylaniu itd. Czy ktoś z szanownego grona ma pomysł, co może być przyczyną awarii, której "nie widzi" urządzenie i co sprawdzić w pierwszej kolejności?

Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi, jestem wielkim laikiem, ale przy ostatniej usterce pralki z waszą pomocą udało mi się dokonać spektakularnej naprawy, więc może i teraz się uda.

Z góry dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 21511180
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Ocena: 441
    Szczelność. Wszystkie węże, złączki, króćce itp.
  • #4 21511208
    Janek_15
    Poziom 25  
    Ocena: 220
    Sprawdź pompę spustową. Być może nie działa lub jest zablokowany.
  • #5 21511238
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6909
    Trzeba pozbyć się reszty wody z podstawy urządzenia, pozdejmować z blach co się da, włączyć i szukać co się dzieje.
    Po tym opisie to pytanie co najwyżej do kryształowej kuli. Gdzieś najprawdpodobniej będziesz mieć wyciek i tyle można w tej chwili określić w tym temacie.
  • #6 21511702
    FloydPink
    Poziom 3  
    Wiem, że danych mało, ale zastanawia mnie brak jakiejkolwiek komunikacji ze strony urządzenia o awarii. Wody w środku zostało bardzo dużo.
  • REKLAMA
  • #7 21511800
    Janek_15
    Poziom 25  
    Ponieważ woda ta nie została wypompowana.
  • #8 21557246
    FloydPink
    Poziom 3  
    Panowie, temat początkowo stanął na zapchaniu hydrostatu, gdyż ten model posiada hydrostat. Tak stwierdził serwisant. Lekko go przepchał strzykawką, ale wg jego opinii zapchanie było bardzo duże i nie był przekonany co do tego, czy to pomoże na długo. Dodatkowo ujawnił się widoczny brak odpowiedniego wypoziomowania, przez co zmywarka była bardzo pochylona do przodu. Zdecydowaliśmy się używać zmywarki, uznałem, że wypoziomowanie pomoże troszkę, a temat wylewania będę kontrolował.

Zmywarka działała bez problemu przez 1,5 miesiąca do teraz. Woda wycieka, w urządzeniu pełno wody. Przelewa się drzwiami.
    Najważniejsze w tym jednak jest to, że zmywarka działała ostatnio 2 dni temu i była sucha. Po każdym zmywaniu sprawdzałem, czy nie ma wody, później została opróżniona i napełniona ponownie!
    Więc skąd ta cholerna woda? Wraca z odpływu? Jak to możliwe?
    Odpływ czyściłem, wąż jakby był zatkany, to przecież nie opróżniłaby wody? Ten hydrostat też mnie dziwi... skoro już odpompowała wodę, to skąd prawdopodobnie powoli ta woda wraca? Aż zbiera jej się tyle, że wylewa się przez drzwiczki? Ze zlewu się wlewa? Nie mam pojęcia, o co chodzi.

Bardzo będę wdzięczny za jakiś pomysł, logiczne idee, z góry dzięki.
  • #9 21557257
    Przemcio
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 254
    FloydPink napisał:
    Panowie temat początkowo stanął na zapchaniu hydrostatu, gdyż ten model posiada hydrostat. Tak stwierdził serwisant. Lekko go przepchał strzykawką, ale wg jego opinii zapchanie było bardzo duże i nie był przekonany ....

Bardzo będę wdzięczny za jakiś pomysł, logiczne idee, z góry dzięki.

Jeżeli hydrostat jest mocno zapchany czyli jak to mawia mój Przyjaciel
    ze zmywarki zrobił się kompostownik to może pora przepchać w sensie rozebrać i
    wyczyścić to wszystko od aquastopu do pionu kanalizacyjnego i
    to nie strzykawką?
    To się zdarza bo zmywarkę raz na jakiś czas też trzeba wymyć.
    W misie tam gdzie teraz oko nie sięga też się będzie działo pewnie.
  • REKLAMA
  • #10 21557293
    FloydPink
    Poziom 3  
    >>21557257 >>21557257 Wiesz co, umiałem to wyczyściłem, te kolanka etc., wejście odpływu.
    Mam trochę zagwozdkę, bo skąd tam się wzięło 20 litrów wody? W zlewie też by pewnie woda nie spływała, gdyby to był odpływ?
    Z kolei hydrostat i kompostownik to ok, ale po zmywaniu wody na dnie nie było, a po dwóch dniach się przelewa...

J
  • #11 21557312
    SerwisantKZN
    Poziom 8  
    Jeśli wszystko z odpływem masz w porządku i nie wraca Ci cofająca się woda z instalacji, to problem leży w elektrozaworze, który się nie domyka, a który będzie prawdopodobnie w wężu aquastop.
  • #12 21557329
    FloydPink
    Poziom 3  
    Woda nie jest brudna, nie śmierdzi jakoś, przy nalaniu do pełna zlewu i otworzeniu woda leci płynnie i nie widzę, aby do zmywarki się wylewała.

Ten hydrostat i samo urządzenie mogłoby za to odpowiadać? Umiałby ktoś to wyjaśnić? Pytanie, co sprawdzić i jak głęboko przed ew. zakupem nowej zmywarki.
  • REKLAMA
  • #13 21557334
    Przemcio
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 254
    Jeżeli rurą odpływową się nie leje bo i gdzie tam 20l wody to
    może zawory dopływowe puszczają przez osad z kamienia kotłowego?
    Czasem i na ruchomym rdzeniu elektrozaworu z grzybkiem też korozja
    potrafi się pojawić i przyblokuje zawór.

Gruntowne czyszczenie z osadów wszelkich wszystkiego co
    ma kontakt z wodą i powinno być OK.
    Tylko taka rozbiórka i złożenie to trochę czasu zajmuje a i niekiedy
    trzeba być przygotowanym na choćby wymianę metalowych opasek na
    rurach i jak zawsze delikatnie to wszystko demontować co by nie pourywać czegoś
    albo nie połamać i śrub w tworzywie nie poprzekręcać bo się tego potem nie złoży.
  • #14 21557350
    SerwisantKZN
    Poziom 8  
    Jak zmywarka jest wyłączana, a po dwóch masz w niej wodę, to co ma do tego hydrostat?
  • #15 21557394
    FloydPink
    Poziom 3  
    Czyli wg was to może być elektrozawór, który po prostu przepuszcza wodę? Woda w zmywarce pochodziłaby z dopływu, nie była wyjątkowo używana 2 dni, więc miała czas na nazbieranie wody? Nie byłaby brudna i w miarę pasowałoby to do tej sytuacji. Zmywarka ma swoje lata, serwisant pomęczył się trochę z tym hydrostatem, nie wiem jednak, czy sprawdzał elektrozawór... Sam jej nie naprawię, po prostu chciałbym możliwie ustalić, czy to wina zmywarki, czy nie.

Co do kwestii cofki z odpływu, to zmywarka nie ma zaworu zwrotnego? Zabezpieczenia przed tym?
  • #16 21557396
    SerwisantKZN
    Poziom 8  
    Nie sprawdzisz elektrozaworu ot tak, jeśli się lekko nie domyka, pomiary nic Ci nie dadzą.
    Nie ma zaworu zwrotnego.
  • #18 21565921
    Janek_15
    Poziom 25  
    Czy po zakończeniu pracy zmywarki w komorze pozostała jeszcze woda?

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy zmywarki do zabudowy Hotpoint Ariston LSTF 9H124, która po zakończeniu cyklu zmywania pozostawia wodę w komorze, a następnie następuje jej wyciek, powodujący zalanie kuchni. Urządzenie nie sygnalizuje błędów, a pompa odpływowa działała poprawnie. Wstępne diagnozy wskazywały na zapchanie hydrostatu, które serwisant próbował usunąć, oraz na nieprawidłowe wypoziomowanie urządzenia. Po okresie poprawnej pracy problem powrócił – woda pojawia się w zmywarce po kilku dniach od użycia, przelewając się przez drzwi. Sprawdzono drożność odpływu i węży, które były czyszczone, a także brak cofki w instalacji kanalizacyjnej. Podejrzewany jest elektrozawór dopływowy (często w wężu aquastop), który może nie domykać się prawidłowo, przepuszczając wodę do wnętrza zmywarki nawet po jej wyłączeniu. Hydrostat może nie mieć wpływu na pojawianie się wody po wyłączeniu urządzenia. Brak zaworu zwrotnego w instalacji odpływowej potwierdza, że cofka z kanalizacji jest mało prawdopodobna. Zalecane jest dokładne czyszczenie i ewentualna wymiana elektrozaworu oraz kontrola szczelności wszystkich węży i złączek.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA