logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Które kolumny Grundig są warte uwagi? Które lepiej omijać?

Jeżynka 07 Kwi 2025 22:20 1905 18
REKLAMA
  • #1 21511045
    Jeżynka
    Poziom 2  
    Po przegapieniu kolumn Castle posłuchałam sobie sporo innych. Wśród tych odsłuchanych bardzo ciekawie zagrały podstawkowe, zamknięte kolumny od Grundiga. To Box seria Pro. Czy ktoś z Was potrafi wskazać, które kolumny Grundiga są warte uwagi, a które lepiej omijać? Może w sieci jest gdzieś zestawienie, gdzie zostały one uszeregowane pod względem brzmienia czy jakości? Co jeszcze może zagrać podobnie do Grundigów?
    AI: Które modele kolumn Grundig z serii Box Pro już odsłuchałaś i jakie były Twoje wrażenia?
    Jeden zestaw monitorów serii Pro. Fajne, przestrzenne, z bardzo miłym brzmieniem.
    AI: Jakie są Twoje kryteria oceny kolumn? Czy zależy Ci bardziej na jakości dźwięku, cenie, czy może na konkretnych funkcjach?
    Zależy mi na miłym, bez dudnienia i kłucia w uszy.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21534268
    James596
    Poziom 29  
    Ocena: 528
    Stara seria Box Professional jest zawsze warta uwagi. Box 650, 860 też w porządku. Miałem jeszcze okazję posłuchać modelu Box M600. Pomimo plastikowej, dość brzydkiej obudowy, dźwięk był bardzo dobry.

Nowsze konstrukcje z oznaczeniami czterocyfrowymi np. Box 8500, 5500, 5600 już niekoniecznie są warte uwagi, wkładali tam już nie swoje głośniki, można trafić na Westry, Tesle albo Tonsile.
    Wyjątek to model 8000, który wydaje się być całkiem niezły.
    Polecam też unikać "płaskich" Grundigów serii Flach-Box.
  • #4 21547212
    Jeżynka
    Poziom 2  
    Przepraszam za długą nieobecność, ale przytrafił mi się niespodziewany, krótki urlop bez internetu. @james596 Dziękuję bardzo za dokładne wskazanie konkretnych modeli. Sprawdzę te modele, poczytam o nich, a potem rozejrzę się, czy coś się trafi w okolicy. Przed ewentualnym zakupem na pewno warto posłuchać i pooglądać. Ktoś polecał mi zamiennie także stare Telefunkeny z serii TLX. No, ale żeby trafić je w pobliżu, to chyba trzeba mieć naprawdę sporo szczęścia ;-)
  • REKLAMA
  • #5 21547478
    James596
    Poziom 29  
    Stare Telefunkeny też są w porządku. Miałem kiedyś TL710 i były bardzo dobre. Warto też rozważyć stare Philipsy z połowy lat 70, seria 22RH, zazwyczaj świetne granie za stosunkowo małe pieniądze, w przeciwieństwie do nowszych modeli, gdzie już bywało z tym różnie.
  • #6 21549044
    Jeżynka
    Poziom 2  
    Stare Philips? Pewnie jeszcze trudniejsze do zdobycia. A słyszałeś może o Grundigu z serii BX3, BX2, BX1? Z opisów wynika, że trafiały do zestawów FineArts. Jak to gra? Czy rzeczywiście na dobrych głośnikach? Czy są warte uwagi w stosunku do starej serii BOX Pro? Pytam, bo chyba nieco łatwiej je znaleźć w dobrym stanie. Widuję je co jakiś czas, często u handlarzy i prywatnych sprzedawców.
  • REKLAMA
  • #7 21549767
    James596
    Poziom 29  
    Nie miałem osobiście styczności, ale słyszałem dobre opinie. Stare Philipsy dość łatwo spotkać na pchlich targach, jeszcze sporo ich bywa w Danii czy Holandii.
  • #8 21551445
    Jeżynka
    Poziom 2  
    Po przejrzeniu sieci jednak znalazłam trochę Philipsów z tej polecanej przez Ciebie serii. Niestety, jak dotąd nic w pobliżu, żeby na szybko podjechać. Seria BX od Grundiga będzie chyba bardziej realna pod względem kosztów. Ale tu także muszę polować, aż będzie coś blisko. Może przy okazji jakiegoś służbowego wyjazdu uda się przypasować oględziny? Bo jazda przez pół Polski tylko po to, żeby posłuchać starych kolumn, będzie raczej trudna do przeforsowania w rodzinie ;-)

Mała aktualizacja"
    Faktycznie, jest trochę Philipsów, znalazłoby się nawet coś w rozsądnej odległości. Niestety, ceny jakby trochę nie do przejścia.
  • #9 21587959
    Pango
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    >>21549044
    Miałem BX3 MK1, z KA-5050R grały niesamowicie dynamicznie i soczyście.
    Żałuję, że sprzedałem
  • #10 21599697
    Jeżynka
    Poziom 2  
    Philipsów w pobliżu jednak nie udało się znaleźć. Ale tydzień temu przypadkiem trafiłam na Grundigi serii BX w bardzo atrakcyjnej cenie. No i kupiłam. Pewnie nie to kolumny wybitne, ani idealne, ale na pewno sprawdzają się w roli skrzynek "tymczasowych". Jako monitory grają poprawnie, brzmienie ciekawe, nie nuży mnie. Pewnie zostaną ze mną do czasu, aż trafię na lepsze, być może docelowe kolumny.
  • #11 21600352
    Pango
    Poziom 12  
    >>21599697
    Cena jest tajemnicą?
    Bx1 czy 2?
    Mk1 czy Mk2?
    PS.
    Gdzie BX często są na sprzedaż?
    Ja nie mogę znaleźć.
  • #12 21626557
    Jeżynka
    Poziom 2  
    Pango napisał:
    Cena jest tajemnicą? BX1 czy 2? Mk1 czy Mk2?
    Przepraszam za zwłokę, ale na urlopie jestem i teraz nieczęsto tu zaglądam. To proste kolumny BX1000, ale w doskonałym stanie. Traktuję je wyłącznie jako przejściowe do czasu znalezienia tych bardziej właściwych. Cena? Nie jest tajemnicą - niecałe 500 zł (okazyjnie).
    Pango napisał:
    Gdzie BX często są na sprzedaż? Ja nie mogę znaleźć.
    Trudno mi odpowiedzieć na to pytanie. Nie wiem, gdzie najlepiej szukać. No, ale nawet w tej chwili są zadbane egzemplarze na Allegro? Gdzie więc problem?
  • #13 21627084
    Pango
    Poziom 12  
    >>21626557
    500 to cena okazyjna? :o
    Na Allegro jest JEDNA para BX3 za 720.
    Może tu jest problem.
    PS
    Co z nimi nie tak, że koniecznie musisz zmienić?
  • #14 21641042
    Jeżynka
    Poziom 2  
    Nie wiem, czy cena okazyjna. Ja uznałam, że tak. Nigdzie nie było napisane, że koniecznie muszę zmienić te kolumny. Po prostu da się pewnie znaleźć lepsze? Więc jak trafię, to wymienię. Jak sam widzisz, z odsprzedażą raczej problemów nie będę mieć ;-)
  • REKLAMA
  • #15 21641103
    Pango
    Poziom 12  
    >>21641042
    ,,Nie jest tajemnicą - niecałe 500 zł (okazyjnie)."
    ,,Nie wiem, czy cena okazyjna"

,,Nigdzie nie było napisane, że koniecznie muszę zmienić te kolumny."
    „Traktuję je wyłącznie jako przejściowe.”

Ktoś tu sobie przeczy.
  • #16 21645445
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3829
    Pango napisał:
    Ktoś tu sobie przeczy.
    A jaki to ma związek z tematem? Przecież z żądnymi kolumnami ślubu raczej się nie bierze. To także jedynie element systemu audio, który czasem się wymienia. Ja nie wyobrażam sobie korzystania z tego samego sprzętu przez kilka czy kilkanaście lat. Gusta się zmieniają, poznajemy coraz więcej nowego sprzętu... Prawdę mówiąc nie znam w swoim otoczeniu nikogo, kto ma tak doskonały zestaw, że nigdy go nie wymieni na inny. Zresztą nieco bardziej aktywne słuchanie muzyki to także niekończące się poszukiwanie. Cóż w tym dziwnego? Ja żadnej sprzeczności nie jakoś nie dostrzegam.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #17 21645640
    Pango
    Poziom 12  
    >>21645445
    @Mobali:
    A jaki związek z tematem ma Twoje gadanie?
    Jaki ma związek z moją wypowiedzią i wypowiedzią Jeżynki?
    Przeczytaj je uważniej, może wyłapiesz sens?

Koniec, do brzegu.
  • #18 21691664
    Jeżynka
    Poziom 2  
    Widzę, że temat zamienia się w zupełnie niepotrzebną kłótnię. W związku z tym, czas zakończyć te osobiste wycieczki ;-)
  • #19 21691666
    Jeżynka
    Poziom 2  
    Tymczasowe kolumny zostały zakupione. Traktuję jako przejściowe i szukam dalej (najchętniej wskazane modele Grundig, Telefunken, Philips, itp.), bo przecież zawsze da się jeszcze lepiej ;-)

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji omówiono kolumny Grundig, ze szczególnym uwzględnieniem serii Box Professional, która jest oceniana jako warta uwagi, zwłaszcza modele Box 650, 860 oraz Box M600, mimo plastikowej obudowy. Nowsze modele z czterocyfrowymi oznaczeniami (np. Box 8500, 5500, 5600) są mniej polecane ze względu na stosowanie głośników innych producentów (Westry, Tesla, Tonsil), z wyjątkiem modelu 8000, który jest oceniany pozytywnie. Należy unikać płaskich kolumn serii Flach-Box. Alternatywnie polecano stare kolumny Telefunken z serii TLX oraz Philips 22RH z lat 70., które oferują dobre brzmienie za rozsądną cenę, choć są trudniejsze do znalezienia i często droższe. Seria Grundig BX (BX1, BX2, BX3) jest również ceniona za dobre brzmienie i łatwiejszą dostępność, szczególnie modele BX1000 i BX3 MK1, które charakteryzują się dynamicznym i soczystym dźwiękiem. Użytkownicy podkreślają, że kolumny te mogą służyć jako tymczasowe monitory, a poszukiwania lepszych modeli są naturalnym elementem rozwoju audiofilskiego gustu. Dyskusja zawiera także uwagi dotyczące cen i dostępności na rynku wtórnym, zwłaszcza na platformach takich jak Allegro. Wskazano, że wymiana kolumn jest normalnym procesem wynikającym z poszukiwania optymalnego brzmienia i zmieniających się preferencji słuchacza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA