logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opinie o kolumnach głośnikowych z Biedronki - warto kupić?

#1337 04 Paź 2011 10:47 42754 210
Najlepsze odpowiedzi

Czy warto kupić kolumny głośnikowe z Biedronki?

Warto je kupić tylko wtedy, gdy potrzebujesz tanich, ładnie wyglądających kolumn do bardzo niewymagającego słuchania i możesz je łatwo zwrócić; w przeciwnym razie lepiej szukać używanych Tonsili, Mildtonów albo Altonów w podobnej cenie [#4908035][#10202375][#9961249] W wątku często podkreślano, że to sprzęt budżetowy z cienkimi obudowami i bardzo prostą lub wręcz symbolicznie zrobioną zwrotnicą — pojawił się opis filtra 2,2 µF dla tweetera oraz uwaga, że to konstrukcja projektowana bardziej pod koszt niż jakość [#4918813][#9961249] Krytykowano też marketingowe opisy typu „3-way”, bo w praktyce to raczej proste 2-drożne rozwiązanie z dwoma nisko-średniotonowymi przetwornikami i dodatkami, a nie pełnoprawna, dobrze zestrojona kolumna [#9964501] Z drugiej strony kilku użytkowników było mile zaskoczonych: pisali o przyzwoitym basie, niezłej górze i tym, że za 199–299 zł gra to lepiej niż typowe plastikowe zestawy komputerowe czy wieżowe, zwłaszcza z sensownym wzmacniaczem [#4908035][#10202375] Ogólny wniosek z dyskusji jest jednak taki, że to raczej zakup „na próbę” dla niewymagających niż rozsądny wybór audiofilский [#10270052]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 4874189
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam. W Biedronce maja byc w ofercie takie oto kolumny:
    Co o tym myslicie?
  • REKLAMA
  • #2 4874255
    turek86
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Jeśli nie chce Ci się bawić w DIY i nie masz zbyt wysokich wymagań dotyczących jakości dźwięku to pewnie wystarczą. Ale nie licz na wiele .......
  • #3 4874510
    djmaly17
    Poziom 19  
    Ocena: 27
    Dokładnie popieram przedmówcę. Bardzo jedna jest tam ciekawa informacja ze są tam głośnik 2 średniotonowe oraz 1 wysokotonowy i jest to konstrukcja 3 drożna świtnie, niesamowita zmyła dla naiwnych. Lecz jeszcze jedno skoro są to głośniki średniotonowe to nawet to pasmo bardzo ładnie wygląda heheheh 40-18kHz nie no jeszcze nie słyszałem aby średniak schodził do granic 40 ale znam głośniczek średni który schodzi do 200Hz przy spl 90dB. Pozdrawiam:)
  • #4 4875267
    izbic
    Poziom 28  
    Ocena: 9
    Jedyne co w tych kolumnach dobre to pewnie wykończenie bo na oko ładnie się prezentują. Głośniki są średnio-inskotonowe zapewne tylko autorowi reklamy nie chciało sie zbytnio zagłębić w temat i czegoś nie doczytał. Wątpię w to natomiast, żeby kolumny były ze zwrotnicami bez przesady najprostsza zwrotnica to 40-50zł...a gdzie głośniki i obudowa i cała reszta? Nie polecam tego szmelcu nawet niewymagającym melomanom bo to strata kasy, już lepiej zrobić monitorki na Teslach chociażby w niewiele wyższej cenie. Pozdrawiam.
  • #5 4875270
    Pablo1964
    Moderator
    Ocena: 640
    Będzie to coś w stylu VK, Clatronic, Akira. Lepsze od plastikowych pierdziawek ale cudów nie oczekuj.
  • REKLAMA
  • #6 4906748
    0byczy
    Poziom 10  
    Ocena: 11
    A dla samej obudowy nie warto?
  • #7 4907147
    Pablo1964
    Moderator
    Zależy, ile warta jest dla Ciebie obudowa.
  • #8 4907456
    Arkadyo
    Poziom 31  
    Ocena: 138
    izbic napisał:
    Wątpię w to natomiast, żeby kolumny były ze zwrotnicami bez przesady najprostsza zwrotnica to 40-50zł...

A to niby dlaczego??? Jeżeli niskosredni wysoko i równo ciągnie to cała zwrotnica to będzie cewka i kondensator i jak się uprę to za 8 złoty takie coś sklepie :P

Dodano po 2 [minuty]:

Nie wiem tylko czemu napisali, że to 3 way bo wcale na taką nie wygląda

Dodano po 2 [minuty]:

To zwykłe 2 way na dwóch niskośrednich tylko jakiś wszech mózg z biedronki opisywał i jak zobacztył 3 przetworniki to odpalił że 3 way.
  • #9 4907520
    izbic
    Poziom 28  
    Ocena: 9
    Arkadyo, ale powiedz szczerze wierzysz, że biedronkowe głośniki ciągną równo wysoko?
  • #10 4907576
    Arkadyo
    Poziom 31  
    Ocena: 138
    Równo i wysoko mogą ciągnąć ale to jeszcze nie znaczy że gra ładnie :). Widziałem kiedyś char-kę jakiegoś głośnika wsadzonego w 2 way sony, nie pamiętam juz co to był za przetwornik ale jego charka była jak stół do bilarda. Poźniej słyszałem ten głośnik w kolumnach sonego i... o dźwięku można tylko powiedzieć że jakiś był.

Dodano po 5 [minuty]:

Zresztą nawet jak nie gra wysoko to trochę niższy podział nawet na 2x12db/okt za 20pln można sklepać na cewkach rdzeniowych. Tyle że tu jezeli jest cewka to bedzie z drutu 0,7 mm :D.
  • #11 4907613
    RAFi X
    Poziom 29  
    Ocena: 44
    Osobiście widziałem je. Jakość nie jest rewelacyjna, ani wykończenia, ani niczego. Na zdjęciu wyglądają ładniej niż w rzeczywistości.
  • Pomocny post
    #12 4908035
    sywala
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Kupilem Dzisiaj te kolumny z ciekawosci ,moge je zwrocic w przeciagu 5 dni wiec nic nie strace;)
    powiem tak zaskoczyly mnie bardzo ,łupiaa basem az miłoo:) jak nie jeden subwofer ,soprany nawet nawet zadna rewelka ale naprade te koumny grajaa choc wygladaja na niepozorne ,calkiem dobrze jak za 199zł nic tylko brac ,dzis wykrecilem glosnik szukajac zwrotnicy i nic nie zauwazylem chyba jakis kondensatorek tylko byl do tweetera a tak to pusto;) Kolumny maja 2 letnia gwarancje ,i zwrot kasy jesli cos nawali ;]
    Za 199zł brac
    Podlaczalem je pod wieze Philips Fw-p78 wieza ma koncowke stk407-070 i spore kondensatory Elna co mnie zadziwiło:)
    W porownaniu do standardowych kolumn te graja duzo mocniej i maja gdzies z 2-3 razy mocniejszy bas a kto slyszal philipsa wie ze basem nie grzeszy;)
    pozdrawiam
    Załączniki:
    • Opinie o kolumnach głośnikowych z Biedronki - warto kupić? Zdjęcie004.jpg (154.7 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Opinie o kolumnach głośnikowych z Biedronki - warto kupić? Zdjęcie002.jpg (155.02 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 4908157
    chrisi
    Poziom 16  
    Ocena: 16
    Te kolumny produkowane sa pod wieloma nazwami byly sprzedawane w
    Plusie i Real (Niemcy) i sa w porownaniu z cena bardzo dobre.I bardzo dobrze wykonczone.
  • #15 4910986
    wiezlak
    Poziom 35  
    Ocena: 37
    crishome napisał:
    Czy w tych kolumnach jest jeszcze jakiś głośnik w dolnej bocznej części kolumny?

Nie ma - konstruktor postąpił tu rozsądnie (nie tak, jak w CAT LEB 404 i im podobnym) :).
  • REKLAMA
  • #16 4911298
    mic43
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Za 200 zeta to można kupić jakieś używane altony lub mildtony, które zagrają na pewno bez porównania lepiej.
    Pozdrawiam
  • #17 4911588
    RAFi X
    Poziom 29  
    Ale nie nowe, i napewno nie ładniejsze :P
  • REKLAMA
  • #18 4911631
    Jamess8
    Poziom 16  
    Ocena: 4
    Mimo wszystko ja bym się nie skusił na zakup. Nie wierze że gra to przynajmniej przyzwoicie. Lepiej kupować coś raz a dobrze, no chyba że komuś nie zależy na jakości tylko na wyglądzie.
  • #19 4917670
    Pablo1964
    Moderator
    Wszystko zależy od tego, na czym słuchasz teraz.
  • Pomocny post
    #20 4918233
    mason888
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    witam. kupiłem wczoraj te kolumny i jak dotąd cieszę się z tego zakupu. za tak niewielka cene mozna dostac takie cos?<wow>
    myslalem ze beda grac tak sobie, a zaskoczyly mnie bardzo milo:) mam je podpiete pod kenwood ka-1060 i radzi sobie z nimi wysmienicie, choc moglyby miec te 30 wat wiecej:) ale nie narzekam. bas naprawde przyzwoity, srednie tony tez niczego sobie, a gorę jak sie podkręci to mozna powiedziec ze gra za...iscie:P polecam je kazdemu kto za niewielka kase chcialby miec cos co jakoś gra. pozdrawiam
  • #21 4918344
    Tomek_18
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    do autora...

nie zrozum mnie źle, te kolumny to trochę badziew, stworzony przez firmę 'no name', nigdy bym nie kupił z biedronki kolumn ani z real czy tesco nawet za 100zł bo jakości to na pewno nie ma a jeśli myślisz, że ma posłuchaj sobie jakiś dobrych kolumn choćby mildton-ów lub tonsil scherzo. Myślisz, ze ma niski bas i zaj.. jakość i choćby jakieś kolumny zagrały lepiej wmówisz sobie, że tak nie jest :) też tak miałem kiedyś a teraz mnie to zmęczyło :) poczekaj kilka lat i dopiero zobaczysz jak wysoko je oceniasz.

Kumpel je ma i już ma dość a taki był zadowolony a zobaczył u mnie jak grają mildtony 80 to szybko zobaczył jak grają jego przy moich i od razu je sprzedał za 150 zł :)

dodam, że wygląd maja ciekawy ale czy aż tak nim nadrabiają i zaślepiają oczy nowych nabywców :)

To kolumny dla kogoś kto ma bardzo małe wymagania i chce słuchać muzyki aby tylko ją na czymś słuchać

Pozdrawiam
  • #22 4918470
    dexter_86
    Poziom 26  
    Ocena: 29
    No nie. Nie rozśmieszajcie mnie tym badziewiem. Miałem okazje słyszeć to dziadostwo. Nikomu nie polecam robić tego w domu. To jest wstyd i hańba dla uszu. O ile te kolumny radzą sobie z tonami średnimi to z basem i wysokimi ma już problemy. Bas w nich jest tak płaski jak smak zupy z torebki. O tonach wysokich nie wspomnę.
  • #23 4918568
    Pablo1964
    Moderator
    Jeżeli ktoś słucha dziś na boomboksie za 50 zł, nie usłyszy różnicy pomiędzy tymi kolumnami a czymś naprawdę dobrym. Dla takich użytkowników dedykowany jest ten sprzęt. Ktoś, kto jest osłuchany na lepszym sprzęcie, z pewnością tego nie kupi. Jednak jako etap przejściowy z boomboksa lub plastikowych pierdziawek do lepszego sprzętu, spełniają dobrze swoją rolę.
  • #24 4918664
    sywala
    Poziom 2  
    Jakby te kolumny byly po 499zl i pisalo jbl to byscie je kupili nawet i z biedronki a glosniki bylyby najtansze ,ludzie w tych czasach placi sie za marke a ze one sa bezmarkowe placicie sa sam sprzet, i nie zlozycie chocbysie starali sie wszystko najtanszym kosztem zlozyc takich kolumn,wiec dla przecietnego czlowieka ktory slucha myzyki sa idealne ,wkoncu biedronka to sklep dla ludzi a nie dla audiofili.
  • #25 4918706
    dexter_86
    Poziom 26  
    Ocena: 29
    A czy ty kolwiek słyszałeś jak chodzą np: space 86 Tonsila. Chociaż ta konstrukcja jest tak stara jak ja to chodzą lepiej od tego bidronkowego bubla.
  • #26 4918763
    foxiu
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Nie wypowiem się. Za to wkleję obrazek letko uświadamiający.

• #27 4918796
    RAFi X
    Poziom 29  
    Hahaha, to mówi wszystko - więcej na temat tych kolumn nie trzeba dyskutować :D bo nie ma o czym ;)
  • #28 4918813
    Pegelmesser
    Poziom 23  
    Ocena: 36
    0byczy napisał:
    A dla samej obudowy nie warto?

Buhaha. Obudowy 100 razy lepsze zrobisz za 50zl...
    Te co sa w tych głośnikach są tak kiepsie ze same sie rozklejaja i pekaja po paru miesiacach...
    Te kolumny to cos jak Clatronic tylko inny opis, nieco bardziej realny pod względme pasma i mocy, niestety sam w sobie sprzeczny merytorycznie bo gdzie tu 3way? Zwrotnice to 2,2uF włączony w szereg z gwizdkiem. Pali się po około tygodniu słuchania jak mocniej przyłozysz. Kolumny posiadaja bardzo mała moc oraz sprawność, za duze budy co sprawia ze basu nie ma tylko jednostajne buczenie przy duzych wychylach. Ogolnie dobre do kominka na rozpalke.
    U Helmutów w hipermarketach stoja za 30 Euro.
  • #29 4918935
    sywala
    Poziom 2  
    Dlatego je pakuje i ide zwrocic , poprostu ciekaw bylem co to za dziadostwo, dobrze ze zwracaja kase :) Pozdrawiam
  • #30 4919504
    de_stroy
    Poziom 2  
    Pewnie się narażę wszystkim audiofilom, ale co tam...

Kolumny stoją u mnie już jeden dzień, więc coś mogę o nich powiedzieć.

Wygląd:
    Szczerze mówiąc zdecydowałem się głównie dlatego, że pasują mi do reszty sprzętu. Mówcie co chcecie - ale nie zawsze liczy się tylko dźwięk. Jeśli miałbym słuchać muzyki na czymś, co w moim pokoju przypominałoby mi karmik dla ptaków pozbijany z desek - to wybaczcie, ale nawet jeśli miałbym mieć na tym najlepszy dźwięk jaki się da, to bym się nie skusił. Oczywiście, są gusta i guściki - a o nich ponoć się nie dyskutuje :) Boki i góra głośników zrobione półmatową fakturą imitującą heban - po prostu zwykłe, czarne :) Tył pomalowany na czarno. Fronty wyglądają okazale, zrobione na wysoki "fortepianowy" połysk, na dole srebrne logo "Imago Acoustic". Maskownice dobrze dobrane do całości designu - oczywiście da się zdjąć (jednak ja wolę z). Bass reflex z tyłu. Podsumowując - głośniki ładne, jeśli są w odpowiedniej oprawie (chodzi mi o meble), wtedy naprawdę wyglądają okazalej od niejednych VK i innych z niższej półki.

Dźwięk:
    Przedtem na ich miejscu stały altony 70, teraz pójdą do konserwacji - kosztują obecnie na allegro coś koło tych dwóch stów co dałem za te "biedronkowe", a brzmią gorzej - niestety. Może po konserwacji jeszcze coś więcej się z nich wyciśnie, ale naprawdę odsłuch jest bez porównania.
    Nowe głośniki co prawda bardzo ciężko było dostroić ze sprzętem (jakieś 3h zabawy), ale po takich zabiegach brzmią bardzo dobrze. Oczywiście nie można oczekiwać, że będziemy mieć w domu filharmonię za 200zł, ale dla przeciętnego odbiorcy (NIE AUDIOFILA) polecam je jak najbardziej. Najciężej jest z sopranami (jak podłączyłem przy ustawieniach dla altonów to po prostu aaaaa:D ). Bass nie z najwyższej półki - poleca się stosowanie ich w trybie 2.1, tak jak ja, z porządnym subkiem.

Czy pójdę je oddać? Póki co nie. Mam nadzieję, że nie rozlecą się tak szybko, choć jeszcze do końca ich nie "przedmuchałem" - przecież wiadomo, że każdy głośnik potrzebuje czasu, żeby grać jak należy. Jak co są dwa lata gwarancji i zwrot kasy, więc wydaje mi się, że jeśli kogoś nie stać na wywalanie paru tysięcy na sprzęt audiofilski, to ten w zupełności wystarcza. Ja jestem zadowolony.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji na temat kolumn głośnikowych z Biedronki, użytkownicy dzielą się swoimi opiniami na temat jakości dźwięku, wykonania oraz wartości zakupu. Większość uczestników zgadza się, że kolumny te, sprzedawane w cenie 199-299 zł, są odpowiednie dla osób z niskimi wymaganiami audiofilskimi, ale nie dorównują lepszym markowym produktom. Wiele osób zauważa, że kolumny mają przyzwoity bas i estetyczny wygląd, ale brakuje im jakości w wyższych tonach. Użytkownicy sugerują, że dla początkujących lub jako sprzęt do mniej wymagających zastosowań, kolumny mogą być wystarczające, jednak dla audiofilów są one niewystarczające. Wiele osób poleca zakup używanych kolumn renomowanych marek jako lepszą alternatywę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA