logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Elekrtyczne drzwi nie otwieraja i nie zamykaja z pilota

binbanladen 08 Kwi 2025 15:51 798 12
REKLAMA
  • #1 21511772
    binbanladen
    Poziom 5  
    Dołożyłem elektrykę do drzwi tylnych, wszystko działa prawidłowo, oprócz otwierania i zamykania z pilota. Pilot kupiony na Ali i zakodowany, tzn. centralny z pilota działa. Co może być przyczyną? Mazda 5, 2009 r.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21512285
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Ocena: 447
    binbanladen napisał:
    Co może być przyczyną

Lipny montaż.!
  • #3 21512290
    binbanladen
    Poziom 5  
    >>21512285 to znaczy
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21512294
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5133
    binbanladen napisał:
    wszystko działa prawidłowo, oprócz otwierania i zamykania z pilota.

a potem
    binbanladen napisał:
    tzn. centralny z pilota działa.

To w końcu działa czy nie???
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #5 21512300
    binbanladen
    Poziom 5  
    >>21512294 Miałem pilot z dwoma przyciskami, które dalej działają po zakodowaniu, ale dwa, które mogą otworzyć drzwi z tyłu elektryczne, nie działają.
  • REKLAMA
  • #6 21512316
    Adam Walko
    Poziom 35  
    binbanladen napisał:
    to znaczy

Nie wiem. Ja nawet nie stałem obok, jak to było montowane.
    Chcesz, aby ci pomóc, to chyba wypada podać/narysować jakiś schemat.
    Mam zgadywać?
  • REKLAMA
  • #7 21512325
    binbanladen
    Poziom 5  
    >>21512316 Drzwi otwierają się elektrycznie z klamki, z panelu koło kierownicy wszystko OK. Tylko nie otwierają się i nie zamykają się z pilota. Miałem pilot z 2 przyciskami, kupiłem na Ali pilot z czterema przyciskami, zaprogramowałem go według instrukcji i centralny zamyka i otwiera.

Dodano po 7 [minuty]:

Nie wiem, czy coś z kluczykiem, czy może trzeba coś zmienić w FORSCANIE.
  • #8 21512557
    Adam Walko
    Poziom 35  
    binbanladen napisał:
    Ty się lko nie otwierają się i nie zamykają się z pilota

Czy ze starego pilota się otwierają i zamykają przednie drzwi z lewej i prawej strony? Po co Ci pilot z czterema przyciskami?
    Dla mnie logiczne jest, że stary pilot, jeżeli działa, to wszystkie drzwi w całym nadwoziu powinny się otwierać i zamykać jednocześnie. Czy zadałeś sobie wysiłku, aby to
    sprawdzić?
    Rozłącz wtyczki siłowników tylnych drzwi i wykonaj testy na starym pilocie!
    Czy nowy pilot sprawdziłeś przy pomocy testera do pilotów?
    Są różne typy pilotów na różne częstotliwości.
  • #9 21512606
    binbanladen
    Poziom 5  
    Ty chyba nie wiesz, o co mi chodzi.
    Pilot samochodowy z widocznymi dwoma przyciskami z symbolami kłódek. a kupiłem taki
    Samochodowy pilot z przyciskami do zamykania i otwierania drzwi. centralny działa i na jednym, i na drugim pilocie TE DWA PRZYCISKI Z KŁÓDKAMI, a mi nie działają TE DWA MAŁE, KTÓRE SŁUŻĄ DO OTWIERANIA DRZWI Z TYŁU ZA POMOCĄ PILOTA

Dodano po 1 [minuty]:

>>21512606 pilot może mieć 2 różne częstotliwości??
  • #10 21513039
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5133
    Było napisać od razu, że dołożyłeś elektryczny napęd drzwi przesuwnych z tyłu, a nie trzeba się domyślać, o co chodzi w twoich opowiadaniach. Moduł kontroli nadwozia GEM musi mieć możliwość obsługi elektrycznych drzwi tylnych i trzeba tę funkcję aktywować. Poza tym trzeba sprawdzić, czy w aucie jest kompletna instalacja obsługująca napęd drzwi przesuwnych.
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #11 21513089
    binbanladen
    Poziom 5  
    >>21513039 wszystko działa tylko nie z pilota

Dodano po 1 [minuty]:

binbanladen napisał:
    Dołożyłem elektrykę do drzwi tylnych, wszystko działa prawidłowo, oprócz otwierania i zamykania z pilota. Pilot kupiony na Ali i zakodowany, tzn. centralny z pilota działa. Co może być przyczyną? Mazda 5, 2009 r.

>>21513089 >>21513039 >>21513039 to było w pierwszym poście
  • Pomocny post
    #12 21618103
    Asterx76
    Poziom 6  
    Ocena: 2
    U mnie też się nie otwierają tylne drzwi na pilocie z AliExpress. Ja mam tylko ten pilot jako zastępczy dla oryginalnego, który już się rozsypuje. Oryginał działa bez zarzutu, a na tym kupionym na Ali tylko blokuje i odblokowuje drzwi. Nie otwiera tylnych tak jak oryginalny. Czy ktoś ma pomysł, jak to zaprogramować?
  • #13 21640830
    binbanladen
    Poziom 5  
    „Dzięki za nic” – sam rozwiązałem problem.

Moderowany przez ArturAVS:

3.1.9. Rozpowszechnianie treści ironizujących, prześmiewczych lub złośliwych, stanowiących przejaw braku szacunku do innych Użytkowników lub osób trzecich.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik dołożył elektryczny napęd do tylnych drzwi Mazdy 5 (2009), który działa poprawnie z klamki i panelu wewnątrz auta, jednak nie otwiera ani nie zamyka drzwi za pomocą pilota zakupionego na AliExpress. Centralny z pilota działa prawidłowo, ale dwa dodatkowe przyciski służące do sterowania tylnymi drzwiami nie reagują. Problem może wynikać z braku aktywacji funkcji obsługi elektrycznych drzwi tylnych w module GEM (moduł kontroli nadwozia) lub niekompletnej instalacji elektrycznej obsługującej napęd drzwi przesuwnych. Użytkownik zauważył, że oryginalny pilot działa poprawnie, a zamiennik z AliExpress jedynie blokuje i odblokowuje drzwi, nie sterując tylnymi. Wskazano również, że piloty mogą działać na różnych częstotliwościach, co może wpływać na kompatybilność. Konieczne jest sprawdzenie schematu instalacji, testowanie siłowników oraz ewentualna konfiguracja w oprogramowaniu FORSCAN. Ostatecznie autor sam rozwiązał problem, choć szczegóły rozwiązania nie zostały podane.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA