logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przełączać grzałkę 2 kW między fazami bez ryzyka zwarcia?

monter32 12 Kwi 2025 20:04 567 9
REKLAMA
  • #1 21516942
    monter32
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    Jaki element wykonawczy lub kilka umożliwi mi przełączanie obciążenia (grzałki 2 kW) pomiędzy fazami?

Mam miernik napięć na fazach i mógłbym sobie to oprogramować i uruchamiać odpowiedni stycznik w zależności od napięcia, ale obawiam się jakiegoś błędu i sytuacji, w której załączą mi się dwa styczniki.

Szukam czegoś takiego, jak przełącznik sieć/agregat - który jest mechanicznie zbudowany tak, że nie da się obu stanów naraz włączyć.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21516949
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #3 21516952
    meaverick
    Poziom 27  
    Ocena: 225
    Wykorzystaj styki pomocnicze stycznika. Załączenie jednego, tylko wtedy gdy pierwszy rozłączy i na odwrót, styki pomocnicze NC/NO.
  • REKLAMA
  • #4 21517028
    monter32
    Poziom 5  
    meaverick napisał:
    (...)Załączenie jednego, tylko wtedy, gdy pierwszy rozłączy i na odwrót, styki pomocnicze NC/NO.

Zgadza się, taka jest logika, ale chcę to zrobić na Home Assistant oraz Sonoff, które czasem potrafią się pomylić, dlatego myślałem o jakimś takim elemencie, który przełączając się uniemożliwi taki stan: dwie fazy włączone jednocześnie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 21517064
    Svatevit
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    >>21517028 Przekaźniki SPDT, zasilanie drugiego z wyjścia NC pierwszego. W ten sposób dwa naraz nigdy nie mogą być włączone.
  • REKLAMA
  • #7 21517529
    monter32
    Poziom 5  
    Dzięki wszystkim za odpowiedzi.
    Zrobiłem na szybko inne rozwiązanie, zamiast jednego obciążenia przełączanego, zrobiłem na próbę 3 grzejniki 2 kW, każdy na innej fazie, załączane osobno.

Nie ma sensu dalej tematu ciągnąć i rozbudowywać - uruchomienie grzejnika powoduje spadek o 8 V tylko, z 263 na 255, więc i tak jestem ponad limitem i falownik się nie włączy...
  • #8 21517539
    xury
    Specjalista automatyka domowa
    Ocena: 1487
    To zamiast obejścia problemu spróbuj go rozwiązać. Sprawdź dlaczego napięcie podnosi się do takich wartości. Pomierz impedancję od ZK do falownika. Wyciągnij wnioski.
  • #9 21517546
    monter32
    Poziom 5  
    >>21517539 możesz trochę rozwinąć temat?
    Ja bez włączonych falowników mam zbyt wysokie, PGE obniżyło, a za jakiś czas podwyższyło, bo ktoś inny zgłosił, że za niskie w nocy.

Wykres napięcia pokazujący zmiany podczas włączania i wyłączania falowników.

Dodano po 5 [godziny] 20 [minuty]:

>>21517539
    Jeśli masz na myśli jakieś spadki napięcia spowodowane okablowaniem, to nie tutaj przyczyna.
    Kable mam nowe 5x6 od falownika do licznika, 4x10 to WLZ od zabezpieczeń, a później linia napowietrzna.
  • #10 21517921
    pllub
    Poziom 21  
    Ocena: 113
    @monter32 Może ktoś w okolicy nielegalnie podniósł napięcie w falowniku i wpycha swoją produkcję do sieci?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy bezpiecznego przełączania grzałki 2 kW między fazami bez ryzyka zwarcia. Proponowane rozwiązania obejmują zastosowanie przekaźników SPDT oraz styczników z wykorzystaniem styków pomocniczych NC/NO, które mechanicznie uniemożliwiają jednoczesne załączenie dwóch faz. Sugerowano również użycie przekaźników połączonych tak, aby zasilanie drugiego było blokowane przez wyjście NC pierwszego, co zapobiega zwarciom. Autor rozważał sterowanie przez Home Assistant i Sonoff, ale obawiał się błędów oprogramowania, dlatego poszukiwał rozwiązania mechanicznego, podobnego do przełącznika sieć/agregat. W dyskusji pojawił się link do przekaźnika o odpowiedniej mocy do obsługi grzałki. Ostatecznie autor zastosował alternatywne rozwiązanie – trzy grzejniki 2 kW na różnych fazach, załączane osobno, co spowodowało minimalny spadek napięcia i nie wymagało dalszego rozbudowywania systemu. Wątek porusza także problem wysokiego napięcia w sieci i sugestie dotyczące pomiaru impedancji oraz możliwych przyczyn, takich jak nielegalne podnoszenie napięcia przez innych użytkowników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA