logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Monitor do filmów do 1000zł, max 32'' - na co zwrócić uwagę?

Czesławoo 12 Kwi 2025 21:50 384 3
REKLAMA
  • #1 21517053
    Czesławoo
    Poziom 1  
    Witam Państwa, ostatnio zainteresowałem się kinematografią. Niestety mój stary monitor 4:3 nie pozwala mi cieszyć się pięknymi ujęciami kamery. Na co należy zwrócić uwagę przy poszukiwaniach monitora? Czy warto wybrać 4K? Jeśli macie jakieś propozycje, byłbym wdzięczny. Zależy mi na najlepszej możliwej jakości. Zależy mi również na niskim czasie reakcji (najlepiej 1 ms). Mój budżet to 1000 zł.
    AI: Jaki rozmiar monitora preferujesz? Czy masz jakieś ograniczenia co do miejsca, w którym będzie stał monitor?
    max 32''
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21517143
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8239
    Witaj.
    Przy przekątnej 32" to dostaniesz Kolego może akceptowalnej jakości średniaka, nic spektakularnego.
    Przy 32" minimum dla mnie to 2560x1440, a 4K powoli przestaje być przesadą, szczególnie jeśli monitor ten stoi poniżej metra od oglądającego (czyli jakoś typowo na biurku).

Tyle że akceptowalne 32"/4k raczej wyjdzie ponad budżet.

Warto zrobić małe rozeznanie, czym różnią się od siebie matryce różnych typów. Mamy TN, IPS, VA i OLED oraz ich różne pochodne. TN mają najmniej zalet przydatnych do filmów, mają zwykle niezbyt duży kontrast, niskie kąty widzenia - te można odpuścić. OLED też można odpuścić, bo budżet go nie zniesie. Zostają IPS i jego mutacje oraz VA i jego pochodne.

Generalnie nad porównywaniem typów tych matryc można spędzić wiele godzin. Najważniejsze różnice to:
    - VA ma znacznie większy kontrast statyczny niż IPS. VA osiąga 3000:1, 4000:1 nawet, IPS to standardowo 1000:1, czasem ciut lepiej 1200:1. To oznacza, że na VA czarny jest bardziej czarny - nie świeci. Na IPS czarne tło może się lekko świecić
    - IPS często oferuje większe kąty widzenia i jest szybszy (pomijamy marketingowe 1ms, na ten parametr w ogóle nie warto zwracać uwagi i jeśli się Kolega zainteresuje, co on naprawdę wyraża, to może mi przyzna rację). Tak czy inaczej jeśli będzie się siedzieć głównie na wprost monitora, to kąty widzenia nie są szczególnie istotne, jeśli nieco z boku, to IPS może mieć bardziej równomierne kolory. IPS częściej może pokryć większą przestrzeń barwową niż VA, ale tu warto poszczególne matryce sprawdzać, bo nad jednym i drugim typem matryc wciąż się pracuje i na VA często można już zupełnie sensowne parametry osiągnąć. Przy bardzo szybkich scenach na VA może być zauważalne smużenie, nawet na monitorach z wyższym odświeżaniem.
    - w IPS czasem występują na krawędziach uloty światła (backlight bleeding) oraz srebrzenie czerni. Generalnie zwykle bardziej zauważalne jest to na gorszych jakościowo matrycach. Ale często między poszczególnymi egzemplarzami monitorów potrafią występować znaczne różnice. W VA te efekty występują rzadziej/w mniejszym stopniu.

Warto się zainteresować bardziej tymi różnicami, podejść gdzieś do salonu komputerowego i obejrzeć sobie matryce jednego i drugiego typu (chociaż mogą one być różnie ustawione, często nieprawidłowo). Defekty IPS takie jak backlight bleeding będzie widać bardziej po ciemku i na jednolitej wyświetlanej barwie (ciemnej, najlepiej czarnej). Tak samo srebrzenie. Przy mocnym oświetleniu i dynamicznym wyświetlanym obrazie się tego nie zobaczy za dobrze.

Jeśli chodzi o 32"/4k to raczej dostępne są monitory VA w tym budżecie i to o niezbyt powalających na kolana parametrach.
    Przy zejściu z rozdzielczością do 1440p robi się ciut większy wybór i dochodzą jednostki IPS, chociaż też bez szału, ale już da się coś minimalnie bardziej sensownego szukać.

Doprecyzuj jeszcze czy chodzi Ci bardziej o oglądanie materiałów filmowych, czy pracę przy edycji/montażu filmów?
  • REKLAMA
  • #4 21517359
    llukiz
    Poziom 16  
    Ocena: 33
    Czesławoo napisał:
    Zależy mi również na niskim czasie reakcji (najlepiej 1 ms).

to marketingowa bzdura i przy oglądaniu żadnego filmu czasu reakcji nie zauważysz.
    Co do 4k to jeśli widzisz różnicę w filmie wyświetlanym w 4k to może warto. Jak nie widzisz to nie warto. Ja nie widzę.
    Monitory VA mają najlepszą czerń i tym się kierowałem gdy sam kupowałem. Co do pokrycia barw to dla mnie jest też nierozróżnialne i nie zwracałbym na to uwagi, natomiast gdy zamiast koloru czarnego (w ciemnym pokoju) jest szary to to zdecydowanie widać i to mi przeszkadza.
REKLAMA