logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Monitor do oglądania filmów - lepsza matryca IPS czy TN?

Soritka 23 Sie 2022 20:12 1674 4
REKLAMA
  • #1 20157564
    Soritka
    Poziom 2  
    Cześć
    Mam pytanie dotyczące wyboru monitora. Mianowicie, planuję zakup 19-calowego monitora do komputera stacjonarnego. Raczej nie będę grała na nim w gry, będzie mi służył do pracy nad tekstami i oglądania filmów. Chciałabym więc, by obraz był wyraźny, a kolory jak najbardziej intensywne. Czy lepsza będzie matryca IPS o proporcjach ekranu 5:4, czy lepsza TN o ekranie panoramicznym 16:9?! No i lepsza powłoka matowa, błyszcząca czy też matowa anti-glare? Ostatecznym celem jest jak najlepszy obraz.
    Proszę o pomoc i z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20157623
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8239
    Witaj.
    Do filmów lepszy będzie monitor o proporcjach 16:9, ostatecznie 16:10 i dość wysokiej rozdzielczości. Przy mniejszych przekątnych niech to będzie Full HD (1920x1080).

Co do matryc to wybrałbym VA z dość dużym pokryciem przestrzeni barwowej sRGB (idealnie minimum 100%, ale może być więcej). VA jest wolniejsza niż IPS, ale ma wyższy kontrast statyczny, co przekłada się na dużą głębię czerni (czerń potrafi być czarna, a nie świecić).

Na drugim miejscu można postawić dobrej klasy matryce IPS, te mogą mieć większe kąty widzenia niż VA, ale mają znacznie niższy kontrast (więc czerń nie jest tak czarna jak w VA). Również warto zwrócić uwagę na pokrycie przestrzeni barwowej.

TN właściwie w przypadku pracy i multimediów nie ma większych zalet, więc z tej technologii bym zrezygnował. Powłoka matowa jest szczególnie dobra w miejscach, gdzie mamy do czynienia z dużą ilością światła - czy to słonecznego, czy sztucznego. Matowa matryca rozprasza takie światło, gdzie w przypadku matrycy błyszczącej robi się bardzo przykry efekt utrudniający pracę na niej. Przy ciemnych/niedoświetlonych miejscach eksploatacji błyszcząca też może być. Według mnie matowa będzie lepszym wyborem.

Jeśli chodzi o rozmiar monitora - sugeruję co najmniej 24 cale, ostatecznie 21.5-22 cale jako minimum.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 20157634
    rach_UMK
    Poziom 32  
    Ocena: 397
    Monitor IPS matowy 16:9 (lub 10). Rozdzielczość wyższa niż FullHD np. 2560 x 1600 (WQXGA).

W matrycach błyszczących kolory wydają się bardziej intensywne, lecz na nich źle się pracuje i oczy szybko się męczą.
  • REKLAMA
  • #4 20169453
    Soritka
    Poziom 2  
    Kupiłam monitor 23" z matową matrycą VA i jest świetny. Jestem bardzo zadowolona i serdecznie dziękuję za pomoc.
    Zamykam więc temat i pozdrawiam.
  • #5 20169457
    Soritka
    Poziom 2  
    Kupiłam odpowiedni monitor dzięki pomocy forumowiczów. Dlatego też chcę zamknąć temat.
REKLAMA