logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zawieszanie się Acer Nitro 5 przy instalacji sterowników GTX 1660 TI po formacie

Marcellox24 13 Kwi 2025 00:09 468 25
  • #1 21517178
    Marcellox24
    Poziom 3  
    Witam,

Komputer po wykonaniu formatowania i próbie zainstalowania sterowników do karty graficznej NVIDIA zawiesza się i nie da się nic zrobić. Sytuacja powtórzyła się dwukrotnie.
    Do tej pory brak jakichkolwiek problemów z kartą, przed formatowaniem wszystko sprawnie chodziło. Przed formatowaniem była wymieniana pasta, jeśli to mogłoby wpłynąć jakoś na tę sytuację, ale po wymianie komputer normalnie działał (choć nie odpalałem już żadnej gry, to pewności 100% mieć nie mogę). Bardzo proszę o pomoc, bo jestem trochę zielony w tym temacie i nie mam pojęcia, co mam robić.
    Specyfikacje komputera:
    Acer Nitro 5
    NVIDIA GeForce GTX 1660 Ti
    Procesor Intel i5-10300H

AI: Jaki system operacyjny i jego wersja są zainstalowane na komputerze po formacie?
    Windows 10 Pro
  • #2 21517220
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5426
    Marcellox24 napisał:
    Komputer po wykonaniu formatowania

Na początek instalujesz wszystkie niezbędne bazowe sterowniki sprzętowe komponentów, jakie ma komputer.
    Czyli CPU, cmabo, chipset, SATA.
  • #3 21517374
    Marcellox24
    Poziom 3  
    W pierwszej kolejności zainstalowałem sterowniki z Windows Update, a w drugiej kolejności właśnie sterowniki NVIDIA. Czy trzeba właśnie po kolei instalować poszczególne sterowniki w odpowiedniej kolejności? Czytałem też, żeby resetować komputer po każdym zainstalowaniu sterowników?
  • #4 21517522
    KOCUREK1970
    Marcellox24 napisał:
    pierwszej kolejności zainstalowałem sterowniki z windows update,

To są sterowniki, które służą tylko do rozpoznania sprzętu, nic więcej.
    Sterowniki należy pobrać ze strony internetowej producenta danego układu, pod dany system.

Moderowany przez dt1:

Nie, tak nie jest. Sterowniki z Windows Update są pełnoprawnymi sterownikami i w przeważającej części przypadków nie ma powodów, aby instalować coś lepszego.

Sterowniki audio-wideo instalujemy na samym końcu.

W menedżerze urządzeń, nie może być żadnych znaków zapytania, żadnych wykrzykników.
  • #5 21517531
    Marcellox24
    Poziom 3  
    Czyli spróbować zainstalować wszystkie sterowniki, które są na stronie producenckiej, i na samym końcu do karty graficznej. Czy jest jakaś kolejność określona instalacji tych sterowników? Trzeba resetować komputer po każdym sterowniku?
  • #6 21517540
    ArturJK
    Poziom 39  
    Ocena: 772
    Marcellox24 napisał:
    W pierwszej kolejności zainstalowałem sterowniki z windows update

Zatem sterownik do karty graficznej też się zainstalował.
    Marcellox24 napisał:
    Czyli spróbować zainstalować wszystkie sterowniki które są na stronie producenckiej i na samym końcu do karty graficznej.

Najlepiej po czystej instalacji systemu zainstalować sterowniki ze strony producenta pobrane wcześniej na innym komputerze, bez podłączania tego do sieci.
    Jeśli po instalacji połączysz komputer z internetem, to WU i tak zaciągnie sobie niektóre sterowniki, zanim zdążysz coś zainstalować.
    Marcellox24 napisał:
    Czy jest jakaś kolejność określona instalacji tych sterowników ? Trzeba resetować komputer po każdym sterowniku ?

Zawsze jako pierwszy instalujemy sterownik od chipsetu, potem inne urządzenia. Tak, najlepiej po każdej instalacji uruchamiać ponownie sprzęt.
  • #7 21517549
    Marcellox24
    Poziom 3  
    To w takim razie spróbuję teraz zainstalować chipset, coś konkretnego dalej, czy kolejność po już obojętna? Jak nie uda się zainstalować sterownika po tym działaniu, to spróbuję znowu format i zainstalować sterowniki wcześniej przygotowane z innego komputera, offline, tak jak mówisz. I po zainstalowaniu chipsetu i reszty systemowych sterowników, na końcu dalej offline spróbować sterowniki do karty, tak?
  • #8 21517563
    ArturJK
    Poziom 39  
    Marcellox24 napisał:
    I po zainstalowaniu chipsetu i reszty systemowych sterowników, na końcu dalej offline spróbować sterowniki do karty tak ?

Tak to powinno być zrobione zgodnie ze sztuką.
    Po zainstalowaniu wszystkiego i włączeniu sieci, jeśli WU znajdzie jakieś nowsze sterowniki od tych zainstalowanych, to je zaktualizuje.
  • #9 21517698
    Marcellox24
    Poziom 3  
    Format zrobiony na nowo. Komputer od początku w trybie offline, wszystkie sterowniki zgrywane z zewnętrznego dysku, zaczynając od chipsetu i kończąc na sterowniku graficznym. W połowie instalacji blue screen z smutną minką, wystąpił błąd… Czy istnieje jeszcze jakakolwiek opcja, którą mógłbym wypróbować przed zaniesieniem do serwisu? Czy to już na 100% błąd z hardware’u/uszkodzenie tej karty w jakiś sposób?
  • #10 21517714
    ArturJK
    Poziom 39  
    Marcellox24 napisał:
    Przed formatowaniem była wymieniana pasta, jeśli to mogłoby wpłynąć jakoś na tę sytuację, ale po wymianie komputer normalnie działał (choć nie odpalałem już żadnej gry, to pewności 100% mieć nie mogę)

Może tu należy szukać przyczyny. Sprawdź czy poprawnie przylegają rdzenie procesora i kary graficznej do układu chłodzenia i odpowiednio rozprowadziła się pasta termo. Sprawdź również czy wentylatory są podłączone i działają.
  • #11 21517730
    KOCUREK1970
    Marcellox24 napisał:
    w połowie instalacji blue screen z smutną minką, wystąpił błąd…

Wstaw tutaj plik zrzutu pamięci dump.
  • #12 21517780
    Marcellox24
    Poziom 3  
    A jak miałbym to zrobić? Nie mam zielonego pojęcia, niestety, a w necie nie mogę znaleźć zbytnio, ewentualnie jakiś link może do wytłumaczenia. Dzięki wielki!
  • #13 21518007
    KOCUREK1970
    @Marcellox24
    System Windows przechowuje listę małych plików dump w folderze %SystemRoot%\Minidump.
    C:\Windows\Minidump\minidump.dmp

Folder jest ukryty.
  • #14 21518164
    Marcellox24
    Poziom 3  
    Proszę o informacje czy działa.
    Załączniki:
    • 041325-5062-01.zip (263.67 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 21520399
    Marcellox24
    Poziom 3  
    Update.
    W serwisie usłyszałem kwotę 1k złotych za naprawę usterki. Okazało się, że ciekły metal wyciekł do reszty laptopa i spowodował zwarcie na GPU. Pan serwisant argumentuje taki koszt naprawy dużymi kosztami produktów do czyszczenia tego ciekłego metalu i długim czasem pracy, nie chce mi się wierzyć trochę w tak wysoki koszt naprawy, za 1k lepiej dołożyć do nowego laptopa. Ile rzeczywiście taka usługa powinna kosztować?
  • #16 21520405
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3533
    Marcellox24 napisał:
    Ile rzeczywiście taka usługa powinna kosztować ?

A to zależy co jest uszkodzone.

Wymiana GPU to koszt min.500zł.

Nie wiadomo jak reszta - co z sekcją zasilania, co z VRamem, co z drobnicą.

Możesz oddać gdzie indziej i niech zweryfikują - ale nie spodziewaj się znacznie mniejszej wyceny jeżeli to co wiesz jest zgodne z rzeczywistością.
  • #17 21520414
    Marcellox24
    Poziom 3  
    Znaczy, jeżeli laptop chodził normalnie, a jedynie nie działał na karcie graficznej, to problem nie powinien leżeć tylko w niej? I czy jeśli w menedżerze urządzeń karta jest widoczna normalnie, tylko z wykrzyknikiem, to nie znaczy, że jedynie trzeba usunąć powód zwarcia, a nie wymieniać GPU? Nie dostałem żadnej informacji o wymianie na nowy, jedynie o usuwaniu tego ciekłego metalu i nałożeniu nowej pasty.
  • #18 21520447
    Kasek21
    Poziom 43  
    Marcellox24 napisał:
    Nie dostałem żadnej informacji o wymianie na nowy, jedynie usuwaniu tego ciekłego metalu i nałożeniu nowej pasty.

No usunięcie samego ciekłego metalu (tak, upierdliwe) nie powinno kosztować 1000zł. :)

Ale jeżeli ciekły metal doprowadził do zwarcia to pewnie coś uszkodził - zapewne GPU.

Dopiero po usunięciu pozostałości ciekłego metalu i obu nie dostał się pod układ bo wtedy czeka reabaling - można będzie coś powiedzieć - na teraz to takie wróżenie.

Co to za serwis - jakiś konkretny zajmujący się naprawą laptopów czy elektroniki, a może coś osiedlowego? Pytam bo to wbrew pozorom ma znaczenie jeżeli chodzi o podejmowane kroki, ewentualną naprawę i koszty.
  • #19 21520450
    Marcellox24
    Poziom 3  
    Rozumiem, czyli taka usługa samego czyszczenia bez wymiany GPU powinna kosztować, myślę, max 3/4 stówki? I dopiero ewentualnie, jeśli to nie pomoże, to dalsze koszta.
  • #20 21520456
    Kasek21
    Poziom 43  
    Marcellox24 napisał:
    I dopiero ewentualnie jeśli to nie pomoże to dalsze koszta.

Jak to normalny serwis to zebrałby ten ciekły metal i postawił diagnozę - przynajmniej wstępną.

Ja powątpiewam, że samo wyczyszczenie wystarczy.
  • #21 21520461
    Marcellox24
    Poziom 3  
    Czyli jeżeli w menedżerze karta jest widoczna, to nie daje to gwarancji, albo nawet większego prawdopodobieństwa, że nie jest jebnięta na amen?
    No było słychać, że sam proces czyszczenia dla Pana jest dużym „wyzwaniem” czasowym, powiedzmy. Nie wiem, czy samemu nie podjąć się w takim razie wyczyszczeniu tego dokładnie, nawet jeśli cały dzień miałoby mi to zająć, a jeśli to nie pomoże, to wtedy do serwisu. Bo za taką kwotę z góry to lepiej już włożyć w nowy laptop.

Moderowany przez Felini:

3.1.5-3.1.7 Rozpowszechnianie treści sprzecznych z zasadami współżycia społecznego oraz dobrymi obyczajami.

• #22 21520477
    ArturJK
    Poziom 39  
    ArturJK napisał:
    Marcellox24 napisał:
    Przed formatowaniem była wymieniana pasta, jeśli to mogłoby wpłynąć jakoś na tę sytuację, ale po wymianie komputer normalnie działał (choć nie odpalałem już żadnej gry, to pewności 100% mieć nie mogę)

Może tu należy szukać przyczyny. Sprawdź czy poprawnie przylegają rdzenie procesora i kary graficznej do układu chłodzenia i odpowiednio rozprowadziła się pasta termo. Sprawdź również czy wentylatory są podłączone i działają.

A więc jednak tu jest problem, tylko nie napisałeś że tam był ciekły metal.
    Marcellox24 napisał:
    Nie wiem czy samemu nie podjąć się w takim razie wyczyszczeniu tego dokładnie nawet jeśli cały dzień miałoby mi to zająć

Jeśli potrafisz to tak, tylko żeby nie było powtórki z rozrywki, chyba że to ktoś inny wymieniał za pierwszym razem.
    Marcellox24 napisał:
    I czy jeśli w menedżerze urządzeń karta jest widoczna normalnie, tylko z wykrzyknikiem, to nie znaczy, że jedynie trzeba usunąć powód zwarcia, a nie wymieniać GPU?

Wykrzyknik z kodem błędu oznacza nieprawidłowe działanie rządzenia. Po usunięciu zwarcia przez ciekły metal może działać poprawnie, ale równie dobrze uszkodzony może być rdzeń.
  • #23 21520484
    Marcellox24
    Poziom 3  
    Ciekłego metalu ja nie aplikowałem, czytałem, że ludzie byli w stanie samemu doczyścić takie rzeczy. Jeśli chodzi się w takiej cenie o wyczyszczenie samo i wymianę pasty na nową za taką kwotę, a nie wymianę też GPU w tym tysiącu, to no cena wyssana z palca, i chyba po prostu potarguję się z panem, za 300/400 zł za samo wyczyszczenie mogę dać jeszcze, a jak nie, to już wolę sam spróbować.
  • #24 21520493
    Kasek21
    Poziom 43  
    Marcellox24 napisał:
    Bo za taką kwotę z góry, to lepiej już włożyć w nowy laptop.

No oczywiście, że nie pałcić tyle za czyszczenie.

Tak jak napisałem:
    Kasek21 napisał:
    Jak to normalny serwis to zebrałby ten ciekły metal i postawił diagnozę - przynajmniej wstępną.

Kasek21 napisał:
    Co to za serwis - jakiś konkretny zajmujący się naprawą laptopów czy elektroniki, a może coś osiedlowego? Pytam bo to wbrew pozorom ma znaczenie jeżeli chodzi o podejmowane kroki, ewentualną naprawę i koszty.

Diagnostyka i wycena powinna zamknąć się w tych 200-300zł. A samo pozbycie się ciekłego metalu należy do diagnostyki bo bez tego ani rusz.

Nie wiem jak bardzo tj, na jakiej powierzchni jest ten ciekły metal ale trzeba mieć także na uwadze, że mógł się dostać pod układ i z tym sam nic nie zrobisz.
  • #25 21520495
    ArturJK
    Poziom 39  
    Marcellox24 napisał:
    Ciekłego metalu ja nie aplikowałem, czytałem, że ludzie byli w stanie samemu doczyścić takie rzeczy.

No ale jednak ktoś kto to robił w tym laptopie, nie poradził sobie z tym i stąd ten problem.
    Marcellox24 napisał:
    chyba po prostu potarguje się z panem, za 300/400zl za samo wyczyszczenie mogę dać jeszcze a jak nie to już wolę sam spróbować.

Tak zrób, poproś na razie o czyszczenie i sprawdzenie czy działa. Jeśli będą wymagane kolejne naprawy wtedy podejmiesz decyzję co robić i za ile.
  • #26 21520500
    Kasek21
    Poziom 43  
    Marcellox24 napisał:
    chyba po prostu potarguje się z panem

Jeżeli:
    Marcellox24 napisał:
    W serwisie usłyszałem kwotę 1k złotych za naprawę usterki.

A ma ona polegać na zebraniu ciekłego metalu - a nie ma w tej kwocie o reszcie naprawy to od razu zmień serwis.

Podsumowanie tematu

✨ Po formacie laptop Acer Nitro 5 z kartą graficzną NVIDIA GeForce GTX 1660 Ti i procesorem Intel i5-10300H zawiesza się podczas instalacji sterowników graficznych. Zalecane jest instalowanie sterowników w określonej kolejności: najpierw chipset, następnie pozostałe sterowniki sprzętowe, a na końcu sterownik karty graficznej, najlepiej offline, z plików pobranych ze strony producenta, z restartem systemu po każdej instalacji. Pomimo tego, podczas instalacji offline pojawił się blue screen. Sugerowano sprawdzenie prawidłowego przylegania procesora i GPU do układu chłodzenia oraz stanu pasty termoprzewodzącej i wentylatorów. Po diagnozie serwisowej okazało się, że ciekły metal wyciekł i spowodował zwarcie na GPU, co generuje wysokie koszty naprawy (około 1000 zł). Koszt samego czyszczenia ciekłego metalu i wymiany pasty powinien wynosić około 200-400 zł, a wymiana GPU to minimum 500 zł. Uszkodzenie może dotyczyć także innych elementów, jak sekcja zasilania czy VRAM. Widoczność karty w menedżerze urządzeń z wykrzyknikiem oznacza nieprawidłowe działanie, które może wynikać z uszkodzenia rdzenia GPU. Zaleca się najpierw profesjonalne czyszczenie i diagnostykę, a dopiero potem ewentualne dalsze naprawy lub decyzję o wymianie sprzętu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA