logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault Megane IV 2020: Błędy wtrysku, EGR i czujników - brak reakcji na gaz

Ral34f 13 Kwi 2025 08:56 1101 8
  • #1 21517321
    Ral34f
    Poziom 8  
    Ocena: 2
    Witam wszystkich obecnych na forum,

Jestem użytkownikiem Renault Megane IV po lifcie 2020r., silnik 1.5 blue dci automat. Wczoraj po krótkiej jeździe ponownie odpaliłem samochód i nagle moim oczom ukazał się spektakl informacji: sprawdź uklad wtryskowy, uklad wydechowy, mozliwa awaria silnika STOP. Auto wcześniej nie sprawiało żadnych problemów... podłączyłem Pyclip i w załączeniu informacja o zapisanych błędach:

DICU65/TT (DFUT5) OBWOD STEROWANIA

PRZEKAŹNIKIEM GŁÓWNYM CC.O

7PAMTFTANV

DIC04020/ (DF6TY) ZAWOR UKŁADU EGR

ZABLOKOWANY OTWARTY

1.DEF

7 1PAMTFTANV

DICU638/2 (DF645) REG. POŁ0Z

PRZEPUSTNICY POW.DOLOT.2.DEF

7APAMTFTANV

DICU64116 (DFØTT) NAPIĘCIE ZASILANIA

NR 1 CZUJNIKÓW

2.DEF

7APAMTFTANV

DIC040A41 (DF1406) DZIAŁANIE ZAWORU

EGR WYSOKIEGO CIŚNIENIA 3.DEF

7APAMTFTANV

DTC010541 (DF089) OBWOD CZUJNIKA

CIŚNIENIA KOLEKTORA DOLOTOWEGO 1.DEF

ZAPAMTFTANY

DICUTTU4T (DFUU2) OBWOD CZUJNIKA

TEMPERATURY POWIETRZA

1.DEF

7 1PAMTFTANV

DICUUY54T (DFY69) OBWOD CZUJNIKA

TEMPERATURY POWIETRZA

4.DEF

APAMTFTANV

DICU54441 (DF652) OBWOD CZUJNIKA

TEMPERATURY PRZED TURBINĄ 5.DEF

APAMTFTANV

DICU54496 (DF652) OBWOD CZUJNIKA

TEMPERATURY PRZED TURBINĄ 6.DEF

7APAMTFTANV

DTC203141 (DF1334) OBWOD CZUJNIKA

TEMPERATURY PRZED KATALIZATOREM 1.DEF

ZAPAMTFTANY

DTC203196 (DF1334) OBWOD CZUJNIKA

TEMPERATURY PRZED KATALIZATOREM 2.DEF

ZAPAMTFTANY

DIC203441 (DF1010) IEMPERATURA ZA

KATALIZATOREM 1

1.DEF

7APAMTFTANV

Autem zaryzykowałem i dojechałem do domu ale było jakby bez reakcji na gaz, wciąż komunikaty widoczne o możliwości awarii. Silnik poza tym pracował równo, brak dymienia z tyłu auta etc. Jestem po wstępnym sprawdzeniu bezpieczników wszystko wydaje się ok. Wątpię żeby to była awaria egr, bardziej interesuje mnie jakby brak napiecia na obwodach czujnikow i pewnie też z tego powodu brak sterowania egr i przepustnicą. Proszę o pomoc.

Zastanawiam się nad wymianą zespołu bezpieczników w komorze silnika chodzi mi o układ: 284B67877R,

Zastanawiam się jeszcze nad przekaźnikiem 252301716R, który podobno podaje napięcie na sterownik silnika...
  • #2 21517417
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 21527964
    Ral34f
    Poziom 8  
    Przekaźniki sprawdzone. Ok. Czujniki także ok. W PyClip pokazuje kontekst pojawienia się błędu oraz kontekst obecny. W obecnym brak błędu, ale błędów nie da się skasować. Sprawdziłem, EGR daje napięcie, czujnik MAP też. Wymontować sterownik silnika i czy ktoś wie, jakiej pojemności kondensator SMD ma być w miejscu na foto? Nie wiem, czy uszkodziłem go, otwierając obudowę, czy był właśnie uszkodzony usterką.
    Płytka PCB sterownika silnika z zaznaczonym na czerwono miejscem po brakującym kondensatorze SMD.
    Zbliżenie na płytkę drukowaną ECU z uszkodzonym kondensatorem SMD widocznym na pierwszym planie.
  • #4 21528109
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 21529103
    Ral34f
    Poziom 8  
    Jak znaleźć linię 5V?

Na tej płycie opartej o procesor md1cs006 jest to moduł ECU Renault Megane 2020. Wylutowałem kondensator, ale nie ma żadnych oznaczeń. W miejscu jego wlutowania było zwarcie. Ma wymiary 18 mm × 13 mm × 0,8 mm.
    Załączniki:
    • Renault Megane IV 2020: Błędy wtrysku, EGR i czujników - brak reakcji na gaz 20250422_125613.jpg (1.92 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 21529105
    Ral34f
    Poziom 8  
    Nie ma schematów do tego sterownika
  • #7 21529605
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 21529718
    Ral34f
    Poziom 8  
    Sprawdziłem i nie było zwarcia do masy na wtyczkach czujników i czujnikach. Faktycznie niektóre plusy zwierają się w ECM po podpięciu wtyczki chyba z przewodami sygnałowymi czujników i początkowo myślałem, że to zwarcie.
  • #9 21801036
    jacekmikolajczak230
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam. Jak skończył się temat Twojego XO? Było przyczyną? Mam bardzo podobnie, tylko błąd 065116 - nie idzie go zgasić. Wszystkie czujniki sprawdzone.

Podsumowanie tematu

✨ Renault Megane IV po lifcie z 2020 roku, silnik 1.5 Blue dCi automat, zgłasza liczne błędy związane z układem wtryskowym, zaworem EGR, czujnikami ciśnienia i temperatury powietrza oraz napięciem zasilania czujników. Pojawiły się komunikaty o awarii silnika i konieczności sprawdzenia układu wtryskowego i wydechowego. Diagnostyka za pomocą PyClip wykazała błędy takie jak: obwód sterowania przekaźnikiem głównym, zablokowany zawór EGR, problemy z regulacją przepustnicy, napięcie zasilania czujników oraz obwody czujników ciśnienia i temperatury powietrza. Sprawdzono przekaźniki i czujniki, które nie wykazały zwarć do masy na wtyczkach, jednak w sterowniku silnika (ECM) wykryto zwarcie na linii 5V, co mogło być spowodowane uszkodzonym kondensatorem SMD o wymiarach 18×13×0,8 mm. Brak dostępnych schematów do modułu ECU opartego na procesorze md1cs006 utrudnia diagnozę. Zalecane jest sprawdzenie stabilizatora napięcia i linii 5V na ECM oraz ewentualne odlutowanie kondensatora w celu wyeliminowania zwarcia. W dyskusji pojawiła się również prośba o informacje dotyczące pojemności kondensatora SMD w sterowniku. Inny użytkownik zgłasza podobny problem z błędem 065116, który nie daje się skasować mimo sprawdzenia czujników.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA