logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Naprawa subwoofera sprzed 20 lat - wymiana płyt czy nowy wzmacniacz?

DoktorSandacz 13 Kwi 2025 14:07 450 9
REKLAMA
  • #1 21517670
    DoktorSandacz
    Poziom 2  
    Cześć, mam takiego suba DIY
    Wnętrze subwoofera DIY z widocznymi obwodami elektronicznymi i radiatorami.
    Panel tylny subwoofera DIY z różnymi złączami i regulatorami.
    Zbliżenie na tylnią część głośnika Tesla ARN-312-00/4 Ohm.
    Zbliżenie na płytkę elektroniczną subwoofera DIY z widocznymi komponentami.
    Wnętrze subwoofera DIY z widocznymi płytkami elektronicznymi i kablami. którego kupiłem 20 lat temu od wytwórcy tegoż dzieła. Niestety przestał grać. Sprawdzone, sprawny transformator i głośnik. Obstawiam uszkodzenie tych 2 płyt. Pytanie, czy można takie płyty dostać i wymienić, czy szukać jakiegoś zamiennego wzmacniacza w całości i podmienić. Może jednak wymontować i dać do naprawy, bo warto pozostać przy tym sprzęcie?
    Mogę wymontować i wysłać do kogoś na naprawę/diagnozę odpłatną, jeśli warto to naprawiać.
    Nie jestem w stanie zdiagnozować, który element elektroniki nie działa, bo spokojnie bym go samodzielnie wymienił.
    Będę wdzięczny za poradę.
    AI: Czy możesz podać więcej szczegółów na temat modelu lub specyfikacji tego subwoofera lub jego komponentów?
    Subwoofer na AVT-2153, głośnik Tesla ARN-312.
    AI: Jakie masz doświadczenie w naprawach elektronicznych i czy posiadasz odpowiednie narzędzia do samodzielnej wymiany komponentów?
    Podstawowe lutowanie.
  • REKLAMA
  • #2 21517762
    Jarek Pi.
    Poziom 27  
    Ocena: 123
    AVT w opisie świetnie działają, a w rzeczywistości nie. Potrzeba znajomości do modyfikacji. Gdyby całość była do sprzedania, to kupuję.
  • REKLAMA
  • #3 21517771
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1323
    Widzę, że to kity AVT - wzmacniacz oraz Nord Elektronik - przedwzmacniacz, o ile dostępne są w sprzedaży te elementy co zaznaczyłem w kółkach na czerwono to można pokusić się o naprawę:

Płytki drukowane z elementami elektronicznymi zaznaczonymi na czerwono.
  • #4 21517819
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Ocena: 1927
    Najpierw sprawdź sobie czy bezpieczniki w tych białych tulejkach są sprawne
  • #5 21518153
    DoktorSandacz
    Poziom 2  
    Tak, bezpieczniki są sprawne. Te elementy są dostępne, zaznaczone na czerwono.
  • REKLAMA
  • #6 21518156
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Ok, jakie są napięcia na głównych kondensatorach?

Dodano po 55 [sekundy]:

Jaki jest typ układu scalonego wzmacniacza mocy?
  • #7 21518169
    DoktorSandacz
    Poziom 2  
    Kurcze, zagłębiłem się w temat i wychodzi na to, że ten wzmacniacz jest za słaby do tego głośnika. Głośnik ma 100 W, wzmacniacz 70 W przy 4 Ω. Czasami sub trzaskał, jak się podniósł poziom sygnału, np. jakieś strzały w filmie itp. Czy może jednak nie poszukać mocniejszego wzmacniacza do tego?
    Cyt. z innego tematu na elektrodzie: "TDA7294 nadaje się świetnie do budżetowych subów na 8-calowych głośnikach, mostek do powiedzmy 10 cali niektórych, ale to wszystko. 70 W w porywach to mało jak do 12-calowego głośnika... Jedyna rada na to to albo starać się nie doprowadzać do przesterowywania wzmaka, albo kupić mocniejszy wzmacniacz..."

Dodano po 1 [minuty]:

>>21518156
    Mikroprocesor TDA7294 przykręcony do radiatora.
  • REKLAMA
  • #8 21518189
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    DoktorSandacz napisał:
    czy może jednak nie poszukać mocniejszego wzmacniacza do tego .

Wzmacniacza mocniejszego możesz poszukać ale jak dotąd nawet nie ustaliłeś czy to wzmacniacz mocy jest powodem tego ze to nie gra. Ponadto nie wystarczy wymienić płytkę wzmacniacza na inną, potrzebny będzie również mocniejszy zasilacz o wyższym napięciu.
  • #9 21518671
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Ocena: 559
    Siema, nieco mnie nie było.

Nawet nie wiemy jaki masz transformator. I jakie napięcia zasilania tam masz. TDA7294 był onegdaj bardzo popularny w subwooferach DIY, ale to ze względu na łatwość i prostotę aplikacji.

Z technicznego punktu widzenia - to się bardzo średnio nadaje, bo poprostu jest to mały czip, a bas lubi dużo prądu, a to lubi duże tranzystory.

Tak więc ładuj tam coś na 2SC5200, jedna para starczy - pełno gotowców na allegro.
  • #10 21518737
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Pytałem o napięcia na kondensatorach głównych ale autor to zignorował tak więc nadal nie wiemy jakim napięciem zasilany jest ten wzmacniacz. Nie wiemy też czy wogóle jest zasilany.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy naprawy 20-letniego subwoofera DIY, którego wzmacniacz przestał działać mimo sprawnego transformatora i głośnika. Wzmacniacz oparty jest na popularnym układzie TDA7294, stosowanym dawniej w subwooferach DIY, jednak jego moc (około 70 W przy 4 Ω) jest niewystarczająca dla 100-watowego głośnika 12-calowego, co może powodować przesterowania i trzaski przy wyższych poziomach sygnału. Wzmacniacz i przedwzmacniacz to zestawy typu kit AVT i Nord Elektronik, a części elektroniczne (płytki) są dostępne, jednak ich wymiana wymaga znajomości modyfikacji. Zalecane jest sprawdzenie bezpieczników oraz pomiar napięć na kondensatorach głównych, co nie zostało jeszcze wykonane. Wymiana samej płytki wzmacniacza na mocniejszą wymaga również odpowiednio mocniejszego zasilacza o wyższym napięciu. Alternatywnie sugeruje się zastosowanie wzmacniacza opartego na tranzystorach 2SC5200, które lepiej radzą sobie z dużym prądem wymaganym przez bas. Brak pełnej diagnozy uniemożliwia jednoznaczne określenie przyczyny awarii, dlatego rozważana jest również odpłatna naprawa lub wymiana wzmacniacza na nowy, mocniejszy model, aby zachować oryginalny sprzęt lub poprawić jego parametry.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA