logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki wzmacniacz i filtr do subwoofera aktywnego 70W na trafo 2x31V, TDA7294?

mskojon 02 Sie 2007 14:30 4289 28
REKLAMA
  • #1 4139094
    mskojon
    Poziom 31  
    Ocena: 47
    Witam, w tym temacie chcę poradzić się Was odnośnie budowy subwoofera.

Założenia: Sub ma mieć mocnego kicka (to co najbardziej lubię), nie zależy mi na dudnieniu, ale głębsze zejście też by było mile widziane.

Posiadam okazyjnie kupione trafo 2x31V(_at_)2.5A, 9V@1,5A (po wyprostowaniu powinno być trochę więcej)
    Z tego co wiem będzie można zbudować na nim wzmacniacz o mocy ok. 70W

I tu pada pierwsze pytanie: jaki układ zastosować? z tego co obserwuję na elektrodzie, bardzo często stosowany jest TDA7924, występuje on także w kitach AVT i Nord elektronik co by było dużym uproszczeniem (dopiero zamówiłem laminat i środek trawiący więc będę się uczył robić płytki :) )

Koszty samego wzmacniacza (kit lub części) ma oscylować w okolicach ok 50zł.
    Czy np taki kit nadawałby się http://sklep.avt.com.pl/go/_info/?id=45357 ?
    Czy wymaga on przedwzmacniacza?

Zastanawia mnie jak zbudować ten wzmak, czy stosować przedwzmacniacz, jak rozwiązać cięcie średnich i wysokich tonów, może coś poradzicie :D

Na głośnik będę skłonny wydać ok 100-200zł - zależy mi aby był dobrej jakości, zastanawia mnie czy mógłbym zastosować głośnik 30cm czy lepiej 20cm (skrzynkę zrobię jak wzmacniacz będzie gotowy)

Piszcie wszystkie propozycje sugestie, abym mógł zacząć kupować części i składać sprzęt. :)
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4139175
    fuutro
    Poziom 43  
    Ocena: 836
    Trafo masz w sam raz mocowo, tylko że napięcie po wyprostowaniu przekroczy troszkę +/-40V, chyba że napięcie mierzyłeś bez obciążenia. to wtedy nie powinno przekroczyć +/-40V. Wzmak możesz dać jak wspomniałeś TDA7294, bo on wytrzymuje takie zasilanie, tylko głośnik z cewką 8om a nie 4 omy bo wzmak sie niesamowicie będzie nagrzewał. Co do przedwzmacniacza to napisałeś że ma to być subwoofer, a więc możesz sobie dać regulowany filtr dolnoprzepustowy wraz z ewentyalnym przesównikiem fazy. Takie projekty mnogo kręcą się w sieci. Tony średnie i wysokie pozostaw innym głośnikom bo to nie działka dal suba. To 9V uzwojenie możesz wykożystać do zasilania wcześniej wspomnianych układów regulacji.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 4139177
    foxik000000
    Poziom 29  
    Ocena: 56
    Nie ma co niestety marzyć o mocnym basie przy wzmacniaczu o mocy 70W. Przejrzyj ofertę domowych Tonsili ;) I jeszcze nie napisałeś gdzie to ma grać, duży pokój mały ? Jeśli zależy Ci na szybkim basie, a masz duży pokój to najlepiej zrobić tubę (nie mylić z obudową owalną do samochodu !).
  • #4 4140096
    mskojon
    Poziom 31  
    Pokój ma wymiary ok. 4x3m, kolega ma głośniki z subem BR creative o mocy 18w 8cm i hałasuje całkiem dobrze, ja bym chciał conajmniej 2-3 razy mocniejsze uderzenie. Nie wspomniałem tego wcześniej, obudowa ma być naturalnie Bass Reflex.

Trafo ma 2x31V 2.5A przed wyprostowaniem, nie wiem ile będzie po, ponieważ paczka z nim jeszcze nie doszła :)

Myślę że stosowanie głośnika 8Ohm przy moim budżecie byłoby conajmniej rozrzutnością. Może tda pociągnął by chłodzony radiatorem od Athlona XP lub Pentium 4 z automatyczną regulacją obrotów wiatraka?

Filtr dolnoprzepustowy napewno zastosuję, czym jest przesuwnik fazy?

I chcialbym się dowiedzieć czy ktoś zetknął się już ze wzmakiem na elementach dyskretnych z kitu avt do którego link podałem wyżej.

Pozdrawiam
  • #5 4140156
    galad
    Poziom 19  
    Ocena: 144
    Witam co do głośnika to polecam coś z GDN-ów Tonsila najlepiej 20 cm zresztą sam zajrzyj na ich stronke i obadaj co ci będzie pasowało pozdro
    www.protonsil.pl
  • #6 4141708
    mskojon
    Poziom 31  
    Ok dzięki. Ale głośnikiem zajmę się dopiero jak wzmacniacz będzie gotowy. Jak na razie mam dużo znaków zapytania i mam nadzieję ze pomożecie mi rozwiązać moje problemy
  • #7 4141823
    fuutro
    Poziom 43  
    Jeśli przegladałeś kartę TDA7294 to być może zauważyłeś, że dla głośnika 4om napięcie zasilania jest sporo niższe niż dla głośnika 8om przy tej samej mocy wyjściowej. Jak dasz obciązenie 4om przy zasilaniu na poziomie +/-40V t ow najgorszym wypadku musisz odprowadzić jakieś 80W w postaci ciepła do otoczenia a na głóśniku 8om już 40W co już jest realne dla tych tranzystorów mocy przy takim zasilaniu. Dodatkowym utrudnieniem przy odprowadzaniu ciepła jest konieczność odizolowania metalowych wkładek tranzystorów od radiatora. Pozatym w ofercie TONSIL'a jest więcej głośników niskotonowych 8om i ich ceny od 4om nawet w ogóle się nie różnią od siebie.
  • Pomocny post
    #9 4143526
    fuutro
    Poziom 43  
    Kit jest w jakiś sposób lepszy (łatwa możliwość modyfikacji) ale i gorszy (wiele elementów, konieczność uruchamiania), zwłaszcza dla nowicjuszy.
    Co do przesównika to dodaje schemat (przykładowy):
    Załączniki:
    • Przesuwnik fazy do subwoofera.gif (14.59 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 4143620
    mskojon
    Poziom 31  
    Przesuwnik nie wydaje się skomplikowany a z tego co wyszukałem to można nim ładnie dostroić bass. Dzięki za objaśnienie tego zagadnienia :)
    Przeglądając forum natknąłem się na na układ LM3886, moc odpowiadała by moim założeniom, i na dodatek jest chyba o półkę wyżej co do jakości brzmienia - jednak wzmacniacz na nim będzie dużo droższy. Nie wiem czy opłaca się inwestować w ten układ skoro będzie on zastosowany do suba.
    Tutaj znów muszę polegać na waszej wiedzy :D
  • #11 4145104
    fuutro
    Poziom 43  
    Tutaj masz jeszcze schemat do zasilania przesównika i filtra, bo jak wspomniałeś masz pojedyńcze uzwojenie.
    Załączniki:
    • Dodatkowy zasilacz napięcia ujemnego.gif (17.94 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 4146173
    galad
    Poziom 19  
    Słuchaj a co byś powiedział na to:
  • #13 4146418
    foxik000000
    Poziom 29  
    galad napisał:
    Słuchaj a co byś powiedział na to:

Chyba o czymś zapomniałeś...
  • REKLAMA
  • #14 4148856
    galad
    Poziom 19  
    o sorry dałem dodaj załącznik a tu nic spróbuję jeszcze raz a i dam ci to na e-maila

Jaki wzmacniacz i filtr do subwoofera aktywnego 70W na trafo 2x31V, TDA7294?
  • #15 4148914
    fuutro
    Poziom 43  
    Ten układ jest oskubany z niemal wszystkiego. Jedyne co można zrobić to poregulować trochę prąd spoczynkowy.
  • #16 4153171
    mskojon
    Poziom 31  
    Dzisiaj przyszło trafo, i niestety nie ma 2x30V tylko 1x30V ;/ po wyprostowaniu powinno być ponad 40, poprzednie założenia i plany zmieniają się, poszukuję teraz kostki na której mógłbym zbudowac wzmaka.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #17 4153175
    foxik000000
    Poziom 29  
    No to skoro oni sie pomylili to oddaj im je i już...
  • #19 4220454
    mskojon
    Poziom 31  
    Sory że post pod postem ale plany uległy diametralnej zmianie. Otóż trafo które dostałem ma po wyprostowaniu 43V @ 20A (podaję 20A ponieważ kończy mi się skala w mierniku, nie mogę odfiltrować bo nie mam narazie tak dużego kondensatora, tymczasowo 2200uF)
    Z moich obliczeń wynika że to trafo ma przynajmniej 800W (!) więc i wzmacniacz mogę zrobić sporo mocniejszy niż zakładałem na początku.
    Jednak znowu jestem w punkcie wyjścia.

Proszę o pomoc, ponieważ nie wiem na jakim schemacie zbudować wzmacniacz i jaki dobrać do tego głośnik.
    planuje przeznaczyć max 150zł na głośnik i max 100zł na wzmacniacz.
    Pozdrawiam
  • #20 4220917
    januss73
    Poziom 32  
    No to niezłego kolosa dorwałeś :)
    Nie powiem jednak, że to strzał w dziesiątkę z tym trafem. Raczej nie znajdziesz aplikacji wzmacniacza, który potrafiłby wykorzystać jego moc.Większość ciekawych rozwiązań to jednak zasilanie symetryczne. Poza tym nie wydaje mi się żeby do suba domowego potrzebne było więcej niż 60... powiedzmy 80W. Więcej to już dla tych co idą na ilość, a, nie na jakość.
    Proponowałbym ci zamienić gdzieś tego kolosa na jakieś trafko ok150- 200W, oczywiście do zasilacza symetrycznego, albo zanieść te do fachowca i przewinąć , ewentualnie zrobić to samemu.
    Ale najpierw trochę zdecydownia. Wybierz jakąś końcówkę (ja polecałbym na dyskretnych, chociażby ten proponowany przez ciebie kit, i do tego dopasować to, bąź inne trafo.
    Chyba, że ktoś zna fajne końcówki właśnie na takie pojedyncze napięcie, ja niestety nie :(
    pozdrawiam
  • #21 4221260
    foxik000000
    Poziom 29  
    Sprzedaj je i kup jakiegoś toroida z dwoma uzwojeniami wtórnymi.
  • #22 4224964
    mskojon
    Poziom 31  
    A nie ma żadnej kostki która przy napięciu 2x21v oddałaby jakąś sensowną moc?

--------EDIT-------
    Znalazłem na elektrodzie projekt wzmacniacza 2x50W lub 1x100W oparty na kościach TDA2030, napięcie jest takie jakiego bym potrzebował (2x18V) i moc. Jednak na Datasheet sprawdzilem ze taka kość ma 15W.
    Oto ten projekt: http://www.elektroda.net/download/dl.php?file=audio/wzmacniacz_100w.zip
  • #23 4225028
    fuutro
    Poziom 43  
    Jak trafo jest 2*21VAC to po wyprostowaniu masz ok +/-28VDC. TDA7294 oferuje w tych warunkach jakieś 70W przy Rl=4omy, podobnie LM3886 czy TDA7293, LM4780. To już całkiem przyzwoity wynik. Jak zrobisz układy mostkowe to masz moce ok 140-160W ale przy Rl=8om, ze względu na max prąd wyjściowy. Musisz mieć tylko dość mocne trafo.
    Ten układ na TDA2030 może sobie odpuść, pracuje przy max możliwościach i jest jakby niebyło ździebko prymitywniejszy - lepiej dać coś wartościowego.
  • #25 4225070
    mskojon
    Poziom 31  
    foxik000000: Niestety ten wzmacniacz wymaga uruchomienia a ja nie posiadam oscyloskopu ;/ chyba zdecyduję się na ten wzmak który podałem w linku. Chyba że zaproponujecie mi coś lepszego :)
  • #27 4228633
    mskojon
    Poziom 31  
    Zdecydowałem się na KIT078 Wzmacniacz 50W lub 1 x 100W. Zastanawiam się tylko czy zamówić kita czy samemu wytrawić płytkę. Kit razem z przesyłką wyniesie mnie ok 50zł a samodzielne poskładanie ok 30zł więc gra jest warta świeczki. Jednak mam wątpliwości co do wykonania płytki, jak do tej pory robiłem mało skomplikowane układy i ścieżki rysowałem czarnym cienkim flamastrem i nie wiem czy mi w taki sposób wyjdzie i ta płytka.
    Jak tylko prace ruszą to się odezwę :)
    Dzięki za pomoc
  • Pomocny post
    #28 4228737
    foxik000000
    Poziom 29  
    Ja robię płytki metodą termotranserową, spróbuj, super sprawa :)
  • #29 4231855
    mskojon
    Poziom 31  
    No i już mam pierwszą trudność. Mam napięcie 21V a muszę mieć 16-17V a takich stabilizatorów nie ma, na dodatek przeczytałem, że kiedy podzielę napięcie na 2x21V wtedy może pojawić się buczenie. Czy to prawda?
    Jakim sposobem mogę obniżyć napięcie?

-----Edit-----

Nasuwa mi się kolejne pytanie: przedwzmacniacz czy potencjometr na wejściu? A jeśli tak to jaki?

----EDIT-----

Postanowiłem dokupić drugie identyczne trafo i zbudować na tym porządny wzmacniacz... o mocy min 200W... a będę mógł zaszaleć na trafach o mocy prawie 2 KW :)

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy subwoofera aktywnego o mocy około 70W zasilanego z transformatora 2x31V 2,5A oraz zastosowania wzmacniacza na układzie TDA7294. Poruszono kwestie doboru głośnika 8Ω zamiast 4Ω ze względu na mniejsze nagrzewanie wzmacniacza i lepszą kompatybilność z napięciem zasilania. Zasugerowano użycie regulowanego filtra dolnoprzepustowego oraz przesunięcia fazy dla optymalizacji basu. Rozważano również alternatywne układy wzmacniaczy, takie jak zestawy KIT AVT (np. KIT078) oraz układy LM3886, które oferują wyższą jakość dźwięku, choć są droższe i bardziej skomplikowane w uruchomieniu. W trakcie realizacji projektu pojawiły się problemy z transformatorami – zamiast 2x30V okazało się, że jest 1x30V, co wymusiło zmianę planów i poszukiwanie innych rozwiązań zasilania. Pojawiła się też propozycja zastosowania wzmacniaczy mostkowych dla zwiększenia mocy do około 140-160W przy obciążeniu 8Ω. Autor planuje samodzielne wykonanie płytki metodą termotransferu lub zakup gotowego kitu. Poruszono także kwestie stabilizacji napięcia, potencjometru lub przedwzmacniacza na wejściu oraz możliwość zbudowania wzmacniacza o mocy około 200W po zakupie drugiego transformatora. Wskazano, że do subwoofera nie ma potrzeby wzmacniania średnich i wysokich tonów, które powinny być obsługiwane przez inne głośniki.
REKLAMA