logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Baofeng UV-21 Pro V2 - CHIRP nie wykrywa, jak zaprogramować z komputera?

krzys6augustynowicz 13 Kwi 2025 23:03 1329 2
REKLAMA
  • #1 21518261
    krzys6augustynowicz
    Poziom 2  
    Witam, posiadam radiotelefon Baofeng UV-21 Pro V2 i chciałem go zaprogramować z komputera, ale program CHIRP jej nie wykrywa (próbowałem też ustawić jako UV-17, bo takie zalecenia gdzieś znalazłem, ale nie pomogło). Dodam, że gdy podłączam inne radia, to działa bez problemu.
    Czy ktoś wie, jakie może być rozwiązanie tego problemu?
    AI: Jaki system operacyjny i jego wersję używasz na komputerze do programowania radiotelefonu?
    Windows 10.
    AI: Jakiego kabla używasz do podłączenia radiotelefonu do komputera? Czy jest to oryginalny kabel Baofeng?
    Oryginalny kabel.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21518470
    Xenlin93
    Poziom 14  
    Ocena: 30
    1. https://chirpmyradio.com/projects/chirp/wiki/Supported_Radios

Zgodnie z danymi wspieranych urządzeń UV-21 Pro V2 powinien być obsługiwany. Zakładam, że masz najnowszą wersję CHIRP - jeżeli nie, to aktualizacja programu.

2. Inne radia programują się bez problemu. Na tym samym kablu?
    Z racji tego, że Baofeng i określenie "jakość" nie mają z sobą absolutnie nic wspólnego, to notorycznym problemem jest brak styku na gnieździe Kenwood, tj. któraś blaszka nie dociska do Jacka i przez to nie ma połączenia ze sprzętem. Spróbuj docisnąć paluchem na czas odczytu/zapisu kabel do gniazda i nim pomerdać w tym gnieździe - może uda się złapać położenie, przy którym CHIRP połączy się prawidłowo z radiem.

3. Sam CHIRP wyrzuca jakieś błędy? Czy po prostu wyskakuje komunikat o braku połączenia?
  • #3 21518714
    krzys6augustynowicz
    Poziom 2  
    Okazało się, że rzeczywiście pobawienie się kablem pomogło. W tym modelu kabel nie pasuje do gniazda idealnie i trzeba go dopchnąć mocniej, na siłę.
    Bardzo dziękuję za pomoc.
REKLAMA