logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Klawiatura laptopa nie działa poprawnie po otwarciu obudowy, co robić?

Tetmayr 14 Kwi 2025 13:42 375 5
REKLAMA
  • #1 21518780
    Tetmayr
    Poziom 2  
    Cześć wszystkim.
    Ostatnio wraz z kolegą odkręcaliśmy mu laptopa, żeby go wyczyścić, po podłączeniu wszystko śmigało dobrze. Kilka dni temu kolega wziął i otworzył laptopa jeszcze raz z jakiegoś tam powodu i po zamknięciu okazało się, że cała północna strona klawiatury, czyli numery i F1, F2 itd., przestały działać, jeżeli w tym samym czasie nie trzyma się innego przycisku, np. Ctrl. Próbowaliśmy z oprogramowaniem, aktualizowaliśmy je itd., ale nic nie wyszło. Generalnie nie mam pojęcia, co mogło się stać, a na dodatek obrobił jedną śrubkę i musimy jeszcze wymyślić, jak ją odkręcić. Jest szansa, że da się to naprawić, czy to będzie klawiatura do wymiany? Raczej nie była zalana ani zabrudzona, bo się go dopytywałem. Laptop był wcześniej kilkukrotnie otwierany przez innych informatyków, ale wszystko działało poprawnie poza przyciskiem Esc, który również potrzebował, by go przytrzymać, ale nie sprawiało to problemu.

Model to ASUS ROG Strix SCAR III G531GV-AZ274 15,6 cala.
  • REKLAMA
  • #2 21518898
    ArturJK
    Poziom 39  
    Ocena: 772
    Tetmayr napisał:
    po zamknięciu okazało się, że cała północna strona klawiatury czyli numery i f1, f2 itd. przestały działać, jeżeli w tym samym czasie nie trzyma się innego przycisku np ctrl

Być może taśma jest niepoprawnie wpięta lub gdzieś załamana/uszkodzona i to powoduje taki problem.
    Na początek trzeba sprawdzić od strony sprzętowej, otwórzcie go i sprawdźcie dokładnie taśmę i złącze od klawiatury.
  • REKLAMA
  • #3 21518909
    Tetmayr
    Poziom 2  
    >>21518898 Dobrze, dzięki za odpowiedź, w najbliższym czasie się tym zajmiemy i w razie czego dam znać.
  • REKLAMA
  • #4 21526336
    Tetmayr
    Poziom 2  
    @ArturJK Dzień dobry, otworzyliśmy laptopa, jednak w środku wszystko było w porządku, taśma była prawidłowo wpięta i nie ma żadnych uszkodzeń. Nie działają dokładnie przyciski "2", "F1-F4" z wyłączeniem "F3" i "Esc". Wydaje mi się, że to nie jest sprawa hardware. Ma Pan może jakieś pomysły?
  • REKLAMA
  • #5 21526353
    Bródka
    Poziom 42  
    Ocena: 722
    Jesli zew. klawiatura na usb działa, a wbudowana nie to należy ją wymienić bo jest uszkodzona, jeśli po wymianie nadal jest problem to już szukanie przyczyny w gnieździe i dalej ,ale raczej zakończy się na wymianie klawiatury
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 21526876
    jano2333
    Poziom 2  
    Możecie jeszcze spróbować zrobić flash EC. Na stronie producenta powinny być odpowiednie pliki i instrukcja. Jeśli to nie pomoże, to najprawdopodobniej klawiatura jest do wymiany.
REKLAMA