logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dell Vostro 3710 - brak reakcji po podłączeniu zasilacza(nawet lampka zasilania nic), co sprawdzić?

janekniw 14 Kwi 2025 14:15 279 9
REKLAMA
  • #1 21518819
    janekniw
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Cześć Forumowicze mam problem z dell vostro 3710. Problem polega na tym że jest w ogóle brak reakcji po podłączeniu zasilacza. Wsadziłem ram wyjąłem baterie a w zasadzie to jej nie wyjąłem bo już jej nie było i nic. Włącznik nie daje żadnych sygnałów tylko lampkę w zasilaczu zapala się na nie wiem 2 sekundy i gaśnie. Wentylatory w ogóle nie kręcą. Ma ktoś pomysł co zrobić od czego zacząć diagnozę?
  • REKLAMA
  • #3 21518840
    janekniw
    Poziom 9  
    Tak tylko że to nie jest laptop tylko Pecet a raczej desktop
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 21518884
    janekniw
    Poziom 9  
    tylko jak tu go sprawdzić? Ja nie wiem który pin gdzie
  • REKLAMA
  • #6 21520519
    janekniw
    Poziom 9  
    sprawdziłem jak umiałem i niby ma 12v ale też zauważyłem jak się odpina zasilacz od zasilania to lampka w komputerze mrygnie super szybko kilka milisekund na pomarańczowo. nie wiem co dalej
  • #7 21546608
    janekniw
    Poziom 9  
    Ma ktoś jakieś pomysły?
  • #8 21546643
    Donpedro_z_Otwocka
    Poziom 18  
    Ocena: 208
    janekniw napisał:
    wyjąłem baterie a w zasadzie to jej nie wyjąłem bo już jej nie było i nic

Jeśli piszesz tak bełkotliwymi zdaniami, to się nie dziw, że nikt nie odpowiedział. Jaką baterię?
    Chodzi Ci o tę srebrna bateryjkę CR2032 na płycie głównej? A jak Ty chcesz bez niej uruchomić komputer, skoro ta bateria podtrzymuje BIOS? Bez niej komputer jest martwy. Kupisz taką w dowolnym sklepie AGD.

janekniw napisał:
    sprawdziłem jak umiałem i niby ma 12v

Jak i co sprawdziłeś? Gdzie te 12V jest? W komputerze jest chyba ze dwadzieścia miejsc, gdzie może występować napięcie 12V... Pisz konkretnie, żebyśmy nie musieli zgadywać ani ciągnąć cię za język... to może ktoś będzie miał pomysły jak Ci pomóc.
  • #9 21561807
    janekniw
    Poziom 9  
    no na wyjściu zasilacza. z tego co wiem bateria bios nie jest wymogiem do uruchomienia ale sprawdzę ją.
  • #10 21697142
    janekniw
    Poziom 9  
    No i nic. Z baterią Bios dalej to samo. Żadnych oznak życia. Ale jak trzymałem Guzik do włączania przy podpinaniu zasilania lampka się zaświeciła na biało i tak było przez jakieś 20 – 25 s A potem gaśnie. Wentylator nie kręci.

Podsumowanie tematu

✨ Dell Vostro 3710 nie reaguje po podłączeniu zasilacza – brak sygnałów, wentylatory nie działają, a lampka zasilania w laptopie miga krótko. Próby diagnozy obejmowały sprawdzenie pamięci RAM, obecności baterii BIOS (CR2032) oraz pomiar napięcia 12V na wyjściu zasilacza, które wydaje się prawidłowe. Użytkownik zauważył, że przy przytrzymaniu przycisku zasilania po podłączeniu zasilacza lampka świeci na biało przez około 20-25 sekund, po czym gaśnie, ale komputer nadal nie startuje. Wskazano możliwe przyczyny: uszkodzony lub niewydolny zasilacz, zwarcie na kablu, uszkodzone gniazdo zasilające lub układ wejściowy na płycie głównej. Podkreślono, że bateria BIOS nie jest wymagana do uruchomienia komputera, ale jej brak może wpływać na działanie BIOS-u. Zalecane jest dokładne sprawdzenie zasilacza i płyty głównej, w tym testowanie napięć i ewentualnych zwarć.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA