logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Dell Vostro 3700 nie uruchamia się bez ponownego podłączenia zasilacza – co sprawdzić?

jakze 19 Kwi 2025 12:14 357 7
REKLAMA
  • #1 21524149
    jakze
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    Dell VOSTRO 3700 - nie włącza się (trzeba wyłączyć wtyczkę zasilacza)

Dzień dobry. Mam dziwny problem z laptopem Dell Vostro 3700. Po naciśnięciu przycisku POWER diody na laptopie zapalają się z wyjątkiem tej sygnalizującej pracę dysku, a po chwili gasną i laptop się nie uruchamia. Myślałem, że coś jest nie tak z włącznikiem, nawet kupiłem już część, by ją wymienić, ale zauważyłem, że jak na chwilkę wyciągnę z komputera wtyczkę zasilacza i po sekundzie ją wetknę ponownie, to wszystko działa normalnie, zapalają się wszystkie diody (w tym ta od dysku) i urządzenie się uruchamia, jak gdyby nigdy nic mu nie dolegało. Miała może ktoś podobny problem albo ma jakąś hipotezę, co może wywoływać takie działanie komputera? Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 21524292
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1461
    Sakramentalne pytanie: a na baterii ?
  • REKLAMA
  • #3 21524296
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1337
    W jakim stanie nasz baterię?
    jakze napisał:
    Po naciśnięciu przycisku POWER diody na laptopie zapalają się z wyjątkiem tej sygnalizującej pracę dysku

Może masz problem z dyskiem. Daj S.M.A.R.T. dysku.
  • #4 21524443
    jakze
    Poziom 10  
    >>21524296
    elktrod napisał:
    W jakim stanie nasza bateria?

Uruchamiałem bez baterii. Mam drugi identyczny komputer i on bez baterii, na zasilaniu sieciowym, normalnie się uruchamia. To zachowanie nieuruchamiania się nie występuje za każdym razem.
    elktrod napisał:
    Może masz problem z dyskiem. Daj S.M.A.R.T. dysku.

Dyski są sprawne.
  • #5 21524524
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1337
    jakze napisał:
    To zachowanie nieuruchamiania się nie występuje za każdym razem.
    Rozważ jednak wymianę tej części co planowałeś? Czasem pierwsze pomysły bywają trafione...
  • REKLAMA
  • #6 21534937
    roman109
    Poziom 24  
    Ocena: 57
    Komputer rozpoznaje zasilacz w Biosie?
  • REKLAMA
  • #7 21541437
    jakze
    Poziom 10  
    elktrod napisał:
    Rozważ jednak wymianę tej części, co planowałeś?

Wymieniłem przełącznik POWER i problem ustąpił. Pozdrawiam
  • #8 21541439
    jakze
    Poziom 10  
    Wymieniłem przełącznik POWER i problem ustąpił

Podsumowanie tematu

✨ Laptop Dell Vostro 3700 nie uruchamiał się poprawnie po naciśnięciu przycisku POWER – diody zapalały się częściowo, a następnie gasły, uniemożliwiając start systemu. Problem ustępował po odłączeniu i ponownym podłączeniu zasilacza. Testy wykazały, że dyski są sprawne, a uruchamianie bez baterii również nie rozwiązywało problemu. Pojawiły się sugestie sprawdzenia stanu baterii, dysku (S.M.A.R.T.) oraz rozpoznawania zasilacza w BIOS-ie. Ostatecznie wymiana przełącznika POWER rozwiązała problem i laptop zaczął działać poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA