logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Adapter do starych puszek bez wkrętów - montaż nowych włączników

koalorka 14 Kwi 2025 23:20 2808 7
REKLAMA
  • #1 21519455
    koalorka
    Poziom 2  
    Witam,

Mam starsze puszki fi 60 mm, w których nie ma gniazd na wkręty i jest tylko gwint, co oznacza, że wszystkie włączniki i gniazdka mam montowane na tzw. "łapki".
    Czy istnieje jakiś adapter na takie stare puszki, który dodałby w odpowiednich miejscach wkręty? Nie za bardzo chcę wykuwać puszkę na świeżo wygładzonej ścianie, a włączniki nowe, które posiadam, nie mają łapek.

Zdjęcie aktualnej puszki.

Stara puszka instalacyjna w ścianie z widocznymi kablami.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21519468
    krzysiek7
    Moderator Elektrycy
    Ocena: 1934
    Ja takich adapterów nie spotkałem i wątpię aby takowe były, natomiast wymiana puszki na nową to kilkanaście minut pracy i nawet bez demolowania ściany.
  • REKLAMA
  • #3 21519476
    koalorka
    Poziom 2  
    Wyrwać i na mamuta?
  • Pomocny post
    #4 21519486
    krzysiek7
    Moderator Elektrycy
    Puszkę łapie się szczypcami z jednej strony i zwija, wychodzi w całości tylko zniekształcona. później lekko podkuć boki i dno otworu, dopasować nową puszkę, trochę gipsu i po sprawie.
  • REKLAMA
  • #5 21519498
    koalorka
    Poziom 2  
    A tak z ciekawości znalazłem taki adapter, pod włączniki retro od hiszpańskiego producenta Fontini.
    Czyli chyba nie uniwersalny.

Metalowy adapter do włącznika retro od producenta Fontini.
  • #6 21519502
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2037
    koalorka napisał:
    A tak z ciekawości znalazłem taki adapter
    A ta cena cię nie przeraża?
  • #7 21519503
    krzysiek7
    Moderator Elektrycy
    Nie odniosę się do tego, bo nawet nie wiem jaki osprzęt posiadasz.
  • REKLAMA
  • #8 21519505
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3825
    koalorka napisał:
    Wyrwać i na mamuta?
    Nie wyrwać, tylko delikatnie wyjąć tak jak opisano wyżej. A jak nie chcesz babrać się z gipsem, to nową puszkę można osadzić na klej montażowy. Nawet gdyby takowe "adaptery" były dostępne, to wymiana puszki jest w tym wypadku znacznie tańszym, prostszym i bardziej racjonalnym rozwiązaniem.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy montażu nowych włączników w starszych puszkach fi 60 mm, które posiadają tylko gwint i brak otworów na wkręty, co wymusza montaż na tzw. "łapkach". Pytanie dotyczy istnienia adapterów umożliwiających dodanie wkrętów bez konieczności ingerencji w ścianę. W odpowiedziach wskazano, że takie adaptery są raczej niedostępne, a zalecanym rozwiązaniem jest wymiana puszki na nową. Proces wymiany obejmuje delikatne wyciągnięcie starej puszki przez zwinięcie jej szczypcami, ewentualne podkuwanie otworu, dopasowanie nowej puszki i wykończenie gipsowe lub montaż na klej montażowy. Autor dyskusji znalazł adapter hiszpańskiej marki Fontini dedykowany do włączników retro, jednak jest to rozwiązanie nieuniwersalne i kosztowne. Ogólnie wymiana puszki jest uznawana za prostsze, tańsze i bardziej praktyczne rozwiązanie niż poszukiwanie adapterów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA