logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy można kleić nowe kasetony sufitowe na stare? Wysoki sufit 3,5m, trudny demontaż

lukaszjas3 15 Kwi 2025 20:13 1338 2
REKLAMA
  • #1 21520422
    lukaszjas3
    Poziom 2  
    Witam wszystkich. Przychodzę z zapytaniem o kasetony sufitowe. Mam położone stare kasetony po poprzednich właścicielach, które mi się nie podobają. Czy jest możliwe i sensowne kleić nowy kaseton na stary? W jednym pokoju zrywałem stare i po 2 m² straciłem czucie w rękach, tak trzymały, a sufity mają 3,5 m wysokości. Jedynym sposobem było użycie metrowego pałąka z ostrym końcem, by oderwać je na łączeniach do płyt GK, niekiedy razem z kartonem z płyt.
    AI: Z czego są wykonane te stare kasetony i w jakim są stanie? Czy dobrze trzymają się sufitu, czy może gdzieś się odklejają albo są nierówności?
    Styropian.
    Trzymają bardzo dobrze.
    AI: Jakie nowe kasetony planujesz położyć (materiał, rodzaj, producent)? Czy sprawdzałeś, czy producent dopuszcza montaż na stare kasetony?
    Również styropianowe.
  • REKLAMA
  • #2 21520464
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3668
    Skoro stare trzymają się "jak głupie", to nie widzę przeciwwskazań. Jedyny problem, to powierzchnia klejenia, no bo spód nowych kasetonów może mieć małą powierzchnię styku ze starymi (jeżeli mają jakieś dekoracyjne nierówności). No i trzeba przygotować ich powierzchnię do klejenia, bo na pewno nie są czyste. Np. papierem ściernym.
  • #3 21523117
    Dorota5
    Poziom 9  
    Możliwe i sensowne!
    Jeśli te kasetony są lekkie, to nawet nie powinny być tak klejone, że przy demontażu trzeba wymienić cały sufit. Jeśli lubisz często wymieniać i wiesz, że jak te się zakurzą, to kupisz nowe, to albo klej tak, żeby później bez wyrzutów sumienia przykleić nowe, albo zgodnie z instrukcją producenta – odpowiednią ilość punktów klejenia, o wymaganej powierzchni i nic więcej.
REKLAMA