Witam, bardzo Was proszę o pomoc.
Mam problem z pamięcią RAM po dołożeniu dodatkowych kości – BSOD, błędy winload.efi, ntoskrnl.exe (B650 + Ryzen 9 9900X3D + DDR5 6400)
Mój sprzęt:
CPU: AMD Ryzen 9 9900X3D
Płyta: MSI MAG B650 Tomahawk WiFi
RAM: 4×16 GB GOODRAM IRDM DDR5 6400 CL32 (łącznie 64 GB) (Przed pojawieniem się problemów 2x16)
GPU: RTX 5070 zotac solid 12gb
Chłodzenie: Arctic Liquid Freezer III 240
Dysk: PNY SSD NVMe CS2230 2TB
Zasilacz: Silver Monkey X Okame M2 850W 80 Plus Gold EU
Komputer działał stabilnie na 2 kościach (2×16 GB), ale po dołożeniu kolejnych 2 (z tego samego modelu i partii), system zaczął wywalać błędy:
BSOD: CACHE_MANAGER (ntfs.sys), IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL (ntoskrnl.exe)
Błąd ładowania systemu: 0xc0000225 (winload.efi)
Test pamięci Windowsa: wykryto błędy
Po ustawieniu EXPO – jeszcze większa niestabilność lub brak bootowania
Próbowałem:
- zamiany miejsc kości
- wyłączenia EXPO
- ręcznego ustawienia taktowania na 6000 MHz oraz 5600 MHz* (tu zaczęło być stabilnie ale po czasie i rozpoczęciu pracy na paru kartach przeglądarki, AI oraz paru projektach graficznych w photoshopie i illustratorze system i tak wywala BSOD*)
- diagnostyki pamięci – potwierdza błąd
- BIOS zaktualizowany do najnowszej wersji
- system działa stabilnie tylko na 2 kościach
Nie mam już pojęcia co mogę zrobić. BIOS wykrywa normalnie pamięć RAM i nie wygląda by była uszkodzona, przy odpaleniu chrome i krótkiej pracy na nim już wywala błąd. Zdecydowałem się na zwiększenie RAM z powodu, iż przy pracy na paru kartach przeglądarki, AI oraz paru projektach graficznych w photoshopie i illustratorze system zaczął lagować i przestało mieć to komfort pracy stąd powód na dołożenia RAM, lecz jak widać pojawiły się tylko większe problemy. Jestem bezradny w tej sytuacji i nie wiem co robić. Bardzo proszę wam o pomoc by rozwiązać ten problem.
Mam problem z pamięcią RAM po dołożeniu dodatkowych kości – BSOD, błędy winload.efi, ntoskrnl.exe (B650 + Ryzen 9 9900X3D + DDR5 6400)
Mój sprzęt:
CPU: AMD Ryzen 9 9900X3D
Płyta: MSI MAG B650 Tomahawk WiFi
RAM: 4×16 GB GOODRAM IRDM DDR5 6400 CL32 (łącznie 64 GB) (Przed pojawieniem się problemów 2x16)
GPU: RTX 5070 zotac solid 12gb
Chłodzenie: Arctic Liquid Freezer III 240
Dysk: PNY SSD NVMe CS2230 2TB
Zasilacz: Silver Monkey X Okame M2 850W 80 Plus Gold EU
Komputer działał stabilnie na 2 kościach (2×16 GB), ale po dołożeniu kolejnych 2 (z tego samego modelu i partii), system zaczął wywalać błędy:
BSOD: CACHE_MANAGER (ntfs.sys), IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL (ntoskrnl.exe)
Błąd ładowania systemu: 0xc0000225 (winload.efi)
Test pamięci Windowsa: wykryto błędy
Po ustawieniu EXPO – jeszcze większa niestabilność lub brak bootowania
Próbowałem:
- zamiany miejsc kości
- wyłączenia EXPO
- ręcznego ustawienia taktowania na 6000 MHz oraz 5600 MHz* (tu zaczęło być stabilnie ale po czasie i rozpoczęciu pracy na paru kartach przeglądarki, AI oraz paru projektach graficznych w photoshopie i illustratorze system i tak wywala BSOD*)
- diagnostyki pamięci – potwierdza błąd
- BIOS zaktualizowany do najnowszej wersji
- system działa stabilnie tylko na 2 kościach
Nie mam już pojęcia co mogę zrobić. BIOS wykrywa normalnie pamięć RAM i nie wygląda by była uszkodzona, przy odpaleniu chrome i krótkiej pracy na nim już wywala błąd. Zdecydowałem się na zwiększenie RAM z powodu, iż przy pracy na paru kartach przeglądarki, AI oraz paru projektach graficznych w photoshopie i illustratorze system zaczął lagować i przestało mieć to komfort pracy stąd powód na dołożenia RAM, lecz jak widać pojawiły się tylko większe problemy. Jestem bezradny w tej sytuacji i nie wiem co robić. Bardzo proszę wam o pomoc by rozwiązać ten problem.