logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Electrolux EDH97981W nierównomierne grzanie bębna, brak wydmuchu ciepłego powietrza

mangusta28 16 Kwi 2025 10:48 483 11
REKLAMA
  • #1 21520925
    mangusta28
    Poziom 10  
    Ocena: 17
    Suszarka nie suszy dobrze ubrań.
    Model Electrolux EDH97981W
    Wszystko działa, ale suszenie trwa wieczność. Sprawdzałem organoleptycznie i w środku dolna tylna część bębna jest gorąca, ale górna tylna część już ledwie letnia. Podobnie pozostała część bębna ciepła im bliżej dolnej tylnej części, za to z przodu (od frontu) już zimniej. Czy to może być awaria wentylatora? Podczas normalnej pracy nie czuć w ogóle, by ciepłe powietrze wylatywało poza suszarkę.
  • REKLAMA
  • #2 21521734
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6878
    Pardon, ale wygląda na to, że nie masz zielonego pojęcia o budowie i zasadzie działania suszarki z pompą ciepła.
    Rozważ usługe fachowca.
    Urządzenie ma swoje lata, może być wszystko, zapchanie ukłądu wymiennika, brak czynnika, uszkodzenie sprężarki, kondzia rozruchwego sprężarki, zatarcie silnika wentylatora obiegu powietrza (choć to już powinno wygenerować błędy).
  • #3 21522358
    mangusta28
    Poziom 10  
    Wiedziałem, że mogę liczyć na waszą pomoc.

Tak się składa, że rozebrałem suszarkę i stwierdziłem, że prawdopodobnie nie ma paska łączeniowego pomiędzy silnikiem a wentylatorem.
    Jak to wygląda, widać na zdjęciu i jeśli faktycznie tam nie musi być paska, to przyznam, że zostawię to fachowcom, bo takowy fachowiec to wcześniej "naprawiał" i tak naprawił, że suszarka po naprawie przestała grzać.

Proszę mnie poprawić, jeśli się mylę i nie potrzeba tutaj żadnego paska, bo fachowcem nie jestem, ale na logikę dwa koła niepołączone niczym są tak dla ozdoby?
    Aha, i ta suszarka jest stara, więc jest kondensacyjna, więc może się mylę, ale różni się od nowych, choć to też swojego rodzaju pompa ciepła.

Poza tym myślałem, że to dział AGD Początkujący, a nie Expert, więc mam chyba prawo tutaj zadawać pytania i nie muszę być ekspertem, by to robić, choć może się też mylę? Jeśli tak, to po co ten dział dla początkujących?

Widok wnętrza rozebranej suszarki z odsłoniętym mechanizmem, bez widocznego paska napędowego.
  • REKLAMA
  • #5 21523734
    mrice
    Moderator AGD
    mangusta28 napisał:
    fachowiec to wcześniej "naprawiał" i tak naprawił, że suszarka po naprawie przestała grzać.

Zatem należało żłożyć reklamację

mangusta28 napisał:
    Proszę mnie poprawić, jeśli się mylę i nie potrzeba tutaj żadnego paska, bo fachowcem nie jestem, ale na logikę dwa koła niepołączone niczym są tak dla ozdoby?

Owszem, u Ciebie nie są dla ozdoby, były wersje które miały osobny silnik wentylatora w kanale, ale u Ciebie jest przeniesienie napędu paskiem z silnika głónego.
    Kolega wyżej podlinkował Ci pasek, ale chyba najdroższy w Polsce. Jeśli masz czas i chęci spróbuj poszukać, powinno się udać gdzieś dorwać taniej, dane paska to: 642J2EL

mangusta28 napisał:
    Poza tym myślałem, że to dział AGD Początkujący, a nie Expert

Owszem, dla profesjonalistów jest inny dział, ale czasem ludzie bez żadnego pojecia i umiejętnosci biora się za naprawy które póniej końćzą się jeszcze większymi uszkodzeniami. Było tak już nie raz. Twój problem akurat jest na poziomie przedszkolnym. Moja sugestia o serwisie nie była złośliwa.

Swoją drogą ciekaw jestem jakim cudem wyszły C różnice w temperaturze bębna który cały czas się obraca i jak ustaliłeś jego górę i dół.
  • REKLAMA
  • #6 21523985
    mangusta28
    Poziom 10  
    Organoleptycznie. Włączyłem suszarkę i po 10 minutach włożyłem rękę do bębna, by zobaczyć, czy jest chociaż w środku ciepły, i dotykałem bębna w kilku miejscach, więc stąd zauważyłem, gdzie jest gorący, a gdzie nie. Fakt, z tą górą i dołem to trochę przesadziłem, bo się w końcu obraca, ale od frontu był zimniejszy, więc mnie to zastanowiło.
    mrice napisał:
    Zatem należało złożyć reklamację

Tak bym zrobił, ale minęło sporo czasu, a mnie w domu nie było wtedy, tylko żona i myślała, że suszarka jest całkiem popsuta i nie ma sensu ponownie płacić za naprawę. Teraz miałem chwilę, by zajrzeć, więc przed wyrzuceniem pomyślałem, że zapytam i pooglądam i jakby było coś prostego, to naprawię, a jak trudniejszego, ale da się zrobić, to wtedy wezwę kogoś, kto naprawi, a nie tylko weźmie pieniądze. Zawsze lepiej wiedzieć, co może być popsute, by nikt mi nie wcisnął ciemnoty, tak jak mojej żonie, że już nie warto naprawiać.

Tak czy inaczej, dzięki za informacje i pomoc, bo już zacząłem wierzyć, że to forum jest tylko dla nielicznych wybrańców, a nie zwykłych ludzi.
  • #7 21524393
    mrice
    Moderator AGD
    Niee kolego, forum jest dla wszystkich, tylko kiedy sa podejrzenia o braku wiedzy podstawowej czasem lepiej kogoś przekonać do poszukania usługodawcy. Nie raz jest to po prostu bezpieczniejesze rozwiązanie i dla sprzętu i dla właściciela. Dobra, tą kwestię mamy chyba wytłumaczoną i zamkniętą.

Co ybło w niej wcześniej robione ? Ten pasek miałeś pęknięty, czy go fizycznie nie było ?
  • #8 21524481
    mangusta28
    Poziom 10  
    Nie wiadomo dokładnie, co było. Faktem jest, że jak otwarłem obudowę, to paska w ogóle nie było, a przed rzekomą naprawą pralka suszyła, ale podobno jakiś sznurek czy coś gdzieś się wkręcił i ten gościu go wyciągał. W każdym razie po jego naprawie w ogóle przestała suszyć, więc albo ten pasek był też zerwany, ale jeśli tak, to dlaczego zniknął???
    Po "naprawie" powiedział, że wszystko jest ok, wziął kasę i tyle.
  • REKLAMA
  • #9 21524834
    cezet
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1405
    Ten gościu nawet nie wiedział, że ten rzekomy sznurek, to pasek napędowy wentylatora 🫣
  • #10 21525782
    mrice
    Moderator AGD
    mangusta28 napisał:
    ale podobno jakiś sznurek czy coś gdzieś się wkręcił i ten gościu go wyciągał.

Ech... coś mi się zdaje, ze trafiłeś na piekarza, tapeciarza, a nie serwisanta.
    Niepozostaje Ci obecnie nic innego jak zakupić pasek, założyć go i przetestować maszynę, jaki jest stan rzeczywisty.
  • #11 21526755
    mangusta28
    Poziom 10  
    cezet napisał:
    Ten gościu nawet nie wiedział, że ten rzekomy sznurek, to pasek napędowy wentylatora 🫣

Następny mądrala się znalazł. Chyba umiem odróżnić sznurek od paska napędowego. Jeśli ty masz z tym problem, to idź do okulisty.
    Skoro napisałem, że to był sznurek, to tak było. To był sznurek od ubrań, który się gdzieś wkręcił. A jak piszesz tylko po to, by obrażać ludzi, to lepiej nic nie pisz.
    Poza tym dlatego wziął pieniądze, bo usunął ten sznurek i suszarka miała normalnie się kręcić.

Moderowany przez ArturAVS:

3.1.9. Rozpowszechnianie treści ironizujących, prześmiewczych lub złośliwych, stanowiących przejaw braku szacunku do innych Użytkowników lub osób trzecich.

• #12 21526869
    cezet
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1405
    mangusta28 napisał:
    przed rzekomą naprawą pralka suszyła, ale podobno jakiś sznurek czy coś gdzieś się wkręcił i ten gościu go wyciągał.

@mangusta28 Czytaj i pisz kolego ze zrozumieniem.
    Proponuję temat zamknąć bo dalsza dyskusja jest zbędna.

Podsumowanie tematu

✨ Suszarka Electrolux EDH97981W suszy bardzo długo i nierównomiernie nagrzewa bęben – tylna dolna część jest gorąca, a przednia i górna tylna część bębna zimniejsza. Brak wyczuwalnego ciepłego powietrza na wylocie sugeruje problem z obiegiem powietrza. Po rozebraniu urządzenia stwierdzono brak paska napędowego łączącego silnik główny z wentylatorem, co jest kluczowe dla prawidłowego obiegu powietrza i suszenia. W modelu EDH97981W wentylator jest napędzany paskiem z silnika głównego, a jego brak powoduje brak cyrkulacji ciepłego powietrza i wydłużony czas suszenia. Wcześniejsza naprawa mogła być nieprofesjonalna, gdyż pasek został usunięty lub zerwany, a zamiast niego usunięto jedynie sznurek, który wkręcił się w mechanizm. Zalecane jest zakupienie i montaż odpowiedniego paska napędowego (oznaczenie 642J2EL) w celu przywrócenia prawidłowej pracy wentylatora i efektywnego suszenia. Wskazane jest skorzystanie z usług fachowego serwisu, aby uniknąć dalszych uszkodzeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA