logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Electrolux EDH13488GC (916098053) – wydłużony czas suszenia, mało skroplin, niedosuszone pranie

Adriano080 09 Maj 2025 16:37 813 11
REKLAMA
  • #1 21544286
    Adriano080
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Problem jak w temacie, w skrócie:
    - pranie po zakończeniu cyklu nadal wilgotne i zimne*
    - cykl suszenia trwa 4-5 h, czasem nawet dłużej (wg programu, powinien trwać ok. 2 h), co pewnie jest następstwem tego, że jest wilgotne
    - po zakończeniu cyklu zbiornik na skropliny jest prawie pusty

Ponieważ pranie było zimne po zakończeniu cyklu oraz nie było w ogóle czuć temperatury wewnątrz bębna, uznałem, że albo pompa ciepła nie działa, albo wymiennik jest już całkiem zabrudzony (suszarka ma 8 lat).

Rozebrałem suszarkę do spodu, wymiennik wyjęty i wyczyszczony na tyle, na ile byłem w stanie (dwa dni dłubania i płukania prysznicem w wannie).
    Po złożeniu wszystkiego zmiana tylko w jednym aspekcie: pranie jest ciepłe i czuć ciepło w bębnie (stąd * przy zimnym praniu w opisie problemu).
    Niestety wszystkie inne objawy bez zmian. Cykl nadal trwa 4-5 h, pranie nadal się nie dosusza, skroplin nadal jest ledwie na dnie zbiornika.

Rurki wymiennika w czasie pracy są oszronione (te po stronie zimnej), oraz wyraźnie gorące (na dotyk) po stronie ciepłej. Sama sprężarka jest gorąca tak, że trudno ją w ogóle dotknąć. Wentylator przed sprężarką nie widziałem, żeby się uruchomił (sprawdzony, podłączony do zasilania obraca się).

Czy to, że rurki wymiennika są odpowiednio lodowate i gorące, oznacza, że pompa jest sprawna, czy nadal może być to problem pompy (rozszczelnienie, niewystarczająca wydajność etc.)?

Brak skroplin w zbiorniku sugeruje, że całość układu nie pracuje poprawnie (wilgoć nie skrapla się na wymienniku), wilgotne powietrze krąży w suszarce i w efekcie efektów suszenia brak.
    Co może być powodem, skoro wymiennik wydaje się być w porządku?
    AI: Czy filtry powietrza (zarówno ten przed wymiennikiem, jak i za bębnem) były dokładnie czyszczone? Jeśli tak, to kiedy ostatnio i w jaki sposób?
    Filtry kłaczków dokładnie czyszczone przed każdym suszeniem.
    Suszarka nie posiada filtra przed wymiennikiem ani za bębnem.
    AI: Czy suszarka wyświetla jakiekolwiek kody błędów lub sygnalizuje problem na panelu sterowania podczas lub po zakończeniu cyklu?
    Suszarka nie wyświetla żadnych błędów w czasie trwania i po zakończeniu cyklu.
  • REKLAMA
  • #2 21544357
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6906
    Szronić się nie powinna. Może być problem z obiegiem powietrza.
    Wywal filtr spod drzwi i jeśli jest przed wymiennikiem gąbkowy, włącz ją pustą na program czasowy na 30 minut i sprawdż czy nadal się szroni.
  • REKLAMA
  • #3 21544856
    Adriano080
    Poziom 2  
    Na pusto, na programie czasowym 30 minut, szronienia brak. Zarówno bez filtra, jak i założonym filtrem.

Rurka zaznaczona na zdjęciu na czerwono jest gorąca, rurka niebieska – wyraźnie zimna, można powiedzieć lodowata, nieco wilgotna z zewnątrz. Rurki zaznaczone na szaro mają temperaturę otoczenia. Temperatura wewnątrz bębna na programie 30 min. doszła do 43°C.

Wnętrze suszarki bębnowej z widocznym silnikiem, sprężarką i oznaczonymi kolorami rurkami chłodniczymi.

Kiedy testowałem suszarkę po czyszczeniu wymiennika, na pewno dwie lewe rurki były oszronione, z tym że ten test wykonywałem na normalnym programie z pełnym załadunkiem. Za chwilę ten test powtórzę i sprawdzę, czy szronienie w tym przypadku występuje.
  • #4 21545671
    mrice
    Moderator AGD
    Adriano080 napisał:
    z pełnym załadunkiem

Może jednak wsad był za duży ?
  • #5 21546226
    Adriano080
    Poziom 2  
    Pisząc pełny załadunek, mam na myśli normalne, typowe pranie jak zawsze. Na pewno nie była przeładowana. Wynik dzisiejszego suszenia, program Bawełna (1,57 h), czas trwania ponad 5 h, pranie lekko wilgotne, skroplin w zbiorniku brak, szron na jednej z rurek.

Wnętrze suszarki bębnowej z widocznymi rurkami miedzianymi i szronem na jednej z nich.
  • #6 21546426
    mrice
    Moderator AGD
    Zainwestuj w jakiś termometr z sondą i wrzuć do wewnatrz by sprawdzić co sie dzieje z temperaturą w trakcie suszenia.
  • REKLAMA
  • #7 21549699
    Adriano080
    Poziom 2  
    Wrzuciłem sondę zewnętrzną ze stacji pogodowej do filtra kłaczków, niestety, padła po 2 h suszenia, więc mam niepełne wyniki.

Wykres liniowy przedstawiający zmiany czasu pozostałego do końca programu, temperatury oraz wilgotności w suszarce bębnowej podczas pracy.

Pozostało [min] - czas w minutach, jaki pozostał do końca programu (odczytywany z wyświetlacza suszarki).
    Temperatura i wilgotność z czujnika umieszczonego w filtrze kłaczków.
    Odczyty co około 15 minut.

Ponieważ jest jedna skala dla wszystkich wartości, nie widać dokładnie zmiany temperatury, ale wzrosła do 37,4°C.
    Ostatnie dwa odczyty już bez temperatury i wilgotności - sonda padła.

Zmontuję coś na DHT22 i wrzucę ponownie do środka.
  • REKLAMA
  • #8 21550054
    mrice
    Moderator AGD
    Myślę, ze jednak jest już ubytek gazu, coś tak jeszcze w układzie będzie, ale nie tyle co powinno.
    Generalnie suszarka na szrot.
  • #9 21553931
    Adriano080
    Poziom 2  
    Zanim poślę suszarkę na złom, zrobiłem jeszcze jeden test.
    Zamontowałem dwa czujniki. Czujnik nr 1 (niebieski) umieściłem z tyłu przed wlotem do bębna. Czujnik nr 2 (czerwony) jest pomiędzy filtrem kłaczków a wymiennikiem ciepła. Oczywiście wszystko szczelnie zamknięte. Normalne pranie. Wyniki poniżej.
    Czarny wykres to odczytywany ręcznie w trakcie suszenia czas, jaki pozostał do końca programu (wg suszarki). Czas standardowy tego programu to niespełna 2 godziny.

Wykres dwóch temperatur mierzących suszarkę bębnową podczas cyklu, obie rosną do około 50°C i 45°C, po czym delikatnie opadają po 400 minutach.
    Wykres liniowy przedstawiający poziomy wilgotności dwóch czujników w suszarce podczas suszenia.
    Wykres liniowy przedstawiający czas pozostały do końca programu suszenia w zależności od czasu pracy suszarki.

Po zakończeniu programu pranie jest wilgotne, w zbiorniku nie ma absolutnie skroplin, natomiast zauważyłem, że suszarka zaczęła się pocić tak mocno, że aż z niej kapało.

Zbliżenie na dolny róg białej suszarki na ciemnej podłodze z widoczną wodą pod urządzeniem.

Jeszcze jakieś pomysły, czy złom?
  • #10 21554156
    mrice
    Moderator AGD
    Jak wyjmowałes wymiennik to wyczyściłeś podstawe pod nim ? Czyli odpływ kondensatu ?
  • #11 21554165
    Adriano080
    Poziom 2  
    Tak, całe dno dokładnie wyczyszczone i udrożnione do zbiornika z pompką. Pompka też na pewno działa.
  • #12 21564026
    Adriano080
    Poziom 2  
    Dla pewności wymieniłem jeszcze filtr kłaczków.

Wykres liniowy pokazujący dwie temperatury w funkcji czasu, oznaczone jako Temperatura 1 i Temperatura 2, związane z pracą suszarki bębnowej. Wykres dwóch linii przedstawiający wilgotność w czasie dla suszarki, z oznaczeniami Wilgotność 1 [%] i Wilgotność 2 [%]. Wykres liniowy przedstawiający zmiany wartości na osi pionowej w funkcji czasu w minutach na osi poziomej.

Niby jakaś zmiana jest widoczna, suszarka nagle jakby wróciła na poprawne tory w 150. minucie i zakończyła cykl po 208 minutach, ale nadal bez pożądanego efektu. Brak skroplin, pranie wilgotne.

Temat do zamknięcia, problem nierozwiązany. Kupiłem nową suszarkę, ta pójdzie może na części, bo wszystko zdaje się działać jak trzeba, tylko nie suszy :)

Dzięki za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Suszarka Electrolux EDH13488GC (916098053) wykazuje problem z wydłużonym czasem suszenia (4-5 godzin zamiast około 2), niedosuszonym praniem oraz minimalną ilością skroplin w zbiorniku. Po czyszczeniu wymiennika ciepła pranie jest ciepłe, ale problem pozostaje. Obserwowane jest oszronienie niektórych rurek wymiennika podczas pracy z pełnym wsadem, co nie występuje przy pracy na sucho. Pomiar temperatury wewnątrz bębna wskazuje wzrost do około 37-43°C, jednak pranie pozostaje wilgotne, a zbiornik na skropliny prawie pusty. Sprawdzono drożność odpływu kondensatu i działanie pompki – bez zastrzeżeń. Wymieniono filtr kłaczków, co nie przyniosło istotnej poprawy. Podejrzewa się ubytek czynnika chłodniczego w układzie pompy ciepła, co skutkuje niewłaściwym obiegiem powietrza i brakiem kondensacji wilgoci. Pomimo prób diagnostycznych i czyszczenia, suszarka nie suszy prawidłowo i została zastąpiona nowym urządzeniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA