logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Deye 5kW z magazynem energii – czy autokonsumpcja falownika to 3-3,2 kWh/dobę?

aneczka6281 16 Kwi 2025 21:38 984 6
REKLAMA
  • #1 21521652
    aneczka6281
    Poziom 3  
    Witam. Nigdzie nie mogę się dowiedzieć. Sprawdziłam zużycie w domu, dokładnie.
    Czy falownik Deye 5 kW z magazynem energii może pobierać 3–3,2 kWh dziennie na auto-konsumpcję?
    AI: W jaki sposób mierzyłaś/mierzyłeś zużycie – czy podana wartość 3–3,2 kWh/dobę dotyczy wyłącznie samego falownika, czy całego systemu (np. z magazynem energii)?
    Całego systemu, z magazynem.

Deye-Sun 6 kW. Magazyn marki Heckman 5,12 kWh. Wyłączyłam całą instalację na dobę i zużycie miałam 1 kWh.
    Deye SUN-6K-SG04LP3-EU
    Magazyn HECKMAN WLFP51100A
    Załączniki:
    • Deye 5kW z magazynem energii – czy autokonsumpcja falownika to 3-3,2 kWh/dobę? IMG_20250416_211658.jpg (219.94 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Deye 5kW z magazynem energii – czy autokonsumpcja falownika to 3-3,2 kWh/dobę? IMG_20250416_205436.jpg (134.51 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21521894
    waltersalata
    Poziom 25  
    Ocena: 282
    W jaki sposób została policzona ta dzienna autokonsumpcja?
  • REKLAMA
  • #3 21521921
    aneczka6281
    Poziom 3  
    Została odłączona cała instalacja przez pana, który to montował. Został spisany licznik, a po 24 godzinach jeszcze raz. Włączone były tylko lodówki (tak jak i teraz, gdy mnie nie ma), zużycie dokładnie 1 kWh. Po włączeniu instalacji fotowoltaicznej zużycie, jak widać, średnio 4,2 kWh. Pan stwierdził, że to praca falownika i magazynu. Ale zimą, gdy nie było ładowania, zużycie było takie samo, też 4,1–4,3 kWh.
  • #4 21522277
    waltersalata
    Poziom 25  
    Ocena: 282
    aneczka6281 napisał:
    Została odłączona cała instalacja przez pana, który to montował. Został spisany licznik, a po 24 godzinach jeszcze raz. Włączone były tylko lodówki (tak jak i teraz, gdy mnie nie ma), zużycie dokładnie 1 kWh. Po włączeniu instalacji fotowoltaicznej zużycie, jak widać, średnio 4,2 kWh. Pan stwierdził, że to praca falownika i magazynu. Ale zimą, gdy nie było ładowania, zużycie było takie samo, też 4,1–4,3 kWh.

A co mówi na ten temat producent falownika, czy tego należy się spodziewać?
  • REKLAMA
  • #5 21522369
    aneczka6281
    Poziom 3  
    Ten, który montował, mówi, że zużycie musi być, jak się ładuje itd. Ale tu, czy się ładuje, czy nie, zużywa tyle samo. Twierdzi, że nie może dodzwonić się do serwisu. Ja jestem na poszpitalnej rehabilitacji, więc pewnie będę próbowała dzwonić po powrocie.
  • REKLAMA
  • #6 21522828
    marekj31
    Poziom 23  
    Ocena: 113
    Sprawdzić ustawienia falownika zmienić na ładowanie baterii tylko z paneli PV.
  • #7 21522870
    techlock
    Poziom 33  
    Ocena: 493
    To normalne zużycie, masz w instrukcji podaną maksymalna sprawność - europejska 97%, więc 3% to straty na przetwarzanie energii. Ładowanie/rozładowanie magazynu też przebiega ze stratą. Przy jednym cyklu ładowania i rozładowania straty to 6% + pobór energii przez BMS obsługujący akumulator. 5kWh x 6% = 300Wh / 1 pełny cykl ładowania/rozładowania.
    Praca własna urządzenia, rozpraszanie energii cieplnej. Jeśli tej energii nie ma z PV czy akumulatora to pobiera z sieci.
    Nieliczni producenci podają w karcie technicznej zużycie własne falownika w trybie oczekiwania/bezczynności, np. FoxESS dla falownika 10kW podaje 200Wat, x 24h = 4,8kWh / dobę.

Jak kolega wyżej radzi ustawić tryb pracy tak, żeby nawet po zmierzchu pobierał energię z akumulatora a nie z sieci.

Podsumowanie tematu

✨ Deye 5 kW z magazynem energii wykazuje dzienne zużycie energii na poziomie około 3–3,2 kWh na autokonsumpcję, co budzi wątpliwości użytkownika. Pomiar wykonano przez odłączenie całej instalacji i obserwację licznika przez 24 godziny, przy czym zużycie samego domu wyniosło 1 kWh, a po włączeniu instalacji fotowoltaicznej i magazynu energii wzrosło do około 4,2 kWh. Zużycie to jest niezależne od ładowania baterii, co sugeruje stały pobór energii przez falownik i magazyn. Montażysta wskazuje, że takie zużycie jest normalne, jednak nie uzyskał jeszcze odpowiedzi od serwisu producenta. Zalecane jest sprawdzenie ustawień falownika, zwłaszcza trybu ładowania baterii wyłącznie z paneli PV, aby ograniczyć pobór energii z sieci. Straty energii wynikają z efektywności falownika (około 97%) oraz strat przy ładowaniu i rozładowaniu magazynu (około 6%), a także z poboru energii przez system zarządzania baterią (BMS). Przykładowo, falownik FoxESS 10 kW w trybie czuwania może zużywać około 4,8 kWh na dobę. Optymalizacja ustawień może pozwolić na korzystanie z energii zgromadzonej w akumulatorze po zmierzchu zamiast z sieci energetycznej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA