logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Falownik Deye 15 kW i magazyn energii 15/30 kWh – jak podłączyć do PV 6,75 kW i pompy ciepła 10 kW?

Kliwer 03 Lis 2025 11:02 3354 41
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jak najlepiej podłączyć Deye 15 kW z magazynem energii do istniejącej instalacji PV 6,75 kW i pompy ciepła 10 kW, aby automatycznie zasilać dom i ładować akumulatory?

Najlepiej puścić cały dom przez Deye, a obecny Solis albo odłączyć/sprzedać, albo wpiąć jako źródło AC-coupled za Deye, bo wtedy falownik sam zarządza zasilaniem domu, ładowaniem baterii i przełączaniem bez zauważalnej przerwy [#21740110] [#21747252] Przełącznik sieć–agregat ma sens tylko jako ręczny bypass serwisowy; po stronie AC Deye traktuje grid i load jak jedną szynę, więc sprawność pracy z baterii jest taka sama [#21740110] Deye automatycznie zużywa bieżącą produkcję PV na obciążenie, ładuje akumulator z nadwyżek i dopiero potem oddaje energię do sieci, ale pełną kontrolę nad ładowaniem masz wtedy, gdy panele są podpięte do Deye albo gdy używasz AC-couplingu z drugim falownikiem [#21740110] [#21747252] Jednofazowego agregatu 7 kW nie podłączysz bezpośrednio do 3-fazowego Deye na GEN, bo to wejście jest dla 3F; w wątku padła tylko „druciarska” opcja prostowania 1F i podania na wejście PV [#21740110] Przy Twoim zużyciu rzędu ok. 28 kWh/dobę magazyn 15 kWh jest raczej za mały, 30 kWh ma większy sens, ale 6,75 kWp i tak nie da pełnej autonomii zimą; instalacja do zasilania awaryjnego musi też mieć nowoczesne okablowanie 3/5-żyłowe i RCD, a przy zaniku jednej fazy Deye odłącza się od sieci i pracuje z baterii [#21740213] [#21740185]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 21739992
    Kliwer
    Poziom 11  
    Witam.
    Posiadam obecnie instalację PV 6,75 kW na nowych zasadach. Obecnie falownik jest w budynku gospodarczym, jakieś 35 m od domu.
    Chcę zainwestować w magazyn energii, aby mieć automatyczne podtrzymanie domu w przypadku wyłączeń prądu z sieci. Posiadam pompę ciepła 10 kW.
    Wstępnie myślę o zakupie falownika Deye 15 kW oraz magazynu energii 15 kWh lub 30 kWh. Planuję umieścić go w piwnicy domu ze względu na bliskość przyłącza. Obecny falownik myślę zostawić jak jest do produkcji prądu z paneli.
    Pojawia mi się teraz kilka pytań:
    - Czy lepiej nowy falownik wpiąć jako pierwsze urządzenie i przepuścić przez niego cały dom, czy też wpiąć go za automatycznym przełącznikiem sieć–agregat i korzystać z niego tylko, gdy jest brak sieci? Jak to się ma do sprawności akumulatorów?
    - Jak mieć pewność, że prąd z paneli jest wykorzystywany do ładowania akumulatorów? Czy to jest możliwe tylko, gdy panele są wpięte w niego? Obecnie na miesięcznych rachunkach mam więcej oddanego do sieci niż zużycia.
    - Z tego, co widzę, ten falownik ma możliwość podpięcia agregatu — posiadam agregat jednofazowy 7 kW, czy mogę go podłączyć na jedną fazę z tego złącza i będzie ładować akumulator poprawnie?
    AI: Jaki dokładnie model i typ (zwykły czy hybrydowy) ma obecny falownik PV w budynku gospodarczym oraz w jaki sposób jest on obecnie podłączony do sieci i domu?
    Solis S5-GR3P6K.
    AI: Czy możesz opisać lub dołączyć schemat obecnej instalacji elektrycznej – w szczególności, jak dom jest zasilany (czy bezpośrednio z budynku gospodarczego, czy osobno), jak wygląda rozdział faz i połączenie między budynkami?
    Przyłącze na domu — 3 fazy. Z rozdzielni w domu idzie 5×4 mm² do piwnicy. Stąd jest zasilana pompa i idzie przewód 5×4 mm² dalej do budynku gospodarczego.
    Istnieje bezpośredni przewód 5×2,5 mm² z budynku gospodarczego do rozdzielni w domu, wykorzystywany obecnie do zasilania domu z agregatu.
  • #2 21740110
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 21740140
    pawlik118
    Poziom 34  
    Ocena: 609
    Podepnę się pod temat.
    Czy Deye SUN 6k rzeczywiście jest bardzo głośny? Będę miał go w piwnicy pod sypialnią, i obawiam się hałasu (w nocy).
    Czy do wejścia GEN można podłączyć sieć 3F z drugiego licznika (w taryfie nocnej)?
    Jaki przełącznik polecasz? Chyba tylko SF463 ma opóźnione rozłączanie N.
  • #4 21740148
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 21740158
    Kliwer
    Poziom 11  
    Dziękuję za odpowiedź.
    Przez sprawność akumulatorów chodziło mi o ich zużycie przy pracy za przełącznikiem, gdzie obciążenie pojawiałoby się dość rzadko.

OK, czyli pójdę w stronę przepuszczenia całego domu przez falownik.

Wiem, że z Deye można sporo zautomatyzować i liczę właśnie, że dzięki niemu uda się zwiększyć zużycie prądu z paneli i obniżyć opłaty do operatora.
    Jestem z okolic Czerska, panele założone w maju 2022, i oprócz zmiany okresu rozliczania na miesięczny nic nie było zmieniane, więc pewnie rozliczanie po cenie miesięcznej.
    Jeżeli magazyn będzie w stanie zapewnić pracę domu przez cały dzień z baterii, to jak najbardziej myślę o G12.

Wymiana Solisa na Deye jest możliwa, ale skomplikowana. Wiąże się to z wymianą przewodu do budynku gospodarczego oraz papierkologią u operatora. Jak to w ogóle jest z nią?

Trochę słabo z agregatem w takim razie... Tu przychodzi na myśl pytanie - to co w przypadku, gdy z sieci nie ma jednej fazy? Przełączy się na baterie i tylko z nich będzie działać, mimo, że są jeszcze 2?
    Cóż, zobaczę, ile czasu będę w stanie utrzymać na baterii i wtedy będę myśleć. Najwyżej zostawię obecny przełącznik sieć-agregat, gdzie sieć będzie wyjściem z falownika.
  • #6 21740185
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 21740203
    Kliwer
    Poziom 11  
    Dlatego dopytuję, jak to najlepiej rozwiązać. :)

Tak, wiem, że opłaty stałe będą. Miałem rozliczanie roczne albo półroczne, nie pamiętam teraz - nigdy więcej. Nie dość, że przez 1,5 roku Enea nie potrafiła wystawiać faktur, to potem za cały ten okres i termin 14 dni, a faktura na ponad 10 tys. Później już "na bieżąco" - z tymi prognozami szału idzie dostać. W moim wypadku nie jest to 30–40 zł miesięcznie - gdyby tak było, to nie bawiłbym się w magazyn. To jest 700 zł/mc.

A jak to jest z mocą? Przewinęło mi się, że liczą wtedy moc paneli i pojemność magazynu?

Bardzo słabe, skoro przy zaniku jednej fazy leci tylko z baterii. Była u mnie sytuacja, że przez kilka dni nie było jednej fazy. Wiadomo, nie jest to częsta sytuacja, ale trzeba brać pod uwagę.

Jeszcze nie wiem, ile na dobę mam zużycia, zbieram informacje przez ten tydzień i wtedy będę w stanie to określić.
  • #8 21740213
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 21740236
    Kliwer
    Poziom 11  
    Nie ma miejsca na dodatkowe panele.

Moc umowna 25 kW (maks. możliwa dla przyłącza).

Niestety, u mnie pompa ciepła bierze dużo i jest jedynym źródłem ciepła, więc zasilanie musi być stałe. Z jednej fazy ona działa prawidłowo, więc zanik jednej nie przeszkadza.
    No nic, zbiorę dane i zobaczę, jaka pojemność baterii jest mi potrzebna.
  • #10 21740245
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 21740321
    TvWidget
    Poziom 39  
    Ocena: 697
    Pompa ciepła pracuje głównie w nocy, gdy nie ma słońca. Jeśli rzeczywiście pobiera 10 kW, to ten magazyn energii wystarczy jedynie na 1,5 h pracy. Resztę będziesz musiał pobrać z sieci.
    Pompa ciepła większość energii potrzebuje jesienią i zimą. W tym okresie w nieliczne słoneczne dni panele 6,75 kW nie naładują magazynu energii 15 kW.
    Moim zdaniem masz zbyt mało paneli do takiego dużego magazynu energii.
    Jeśli PC jest używana również do grzania CWU, to ustaw aby odbywało się to w południe. W lato będziesz miał jakiś zysk.
    Jeśli chcesz się uniezależnić od przerw w dostawie energii, to wydziel kluczowe obwody w domu i podłącz je przez falownik np. off-grid. Pamiętaj duży falownik potrzebuje dużo energii na własne potrzeby. Nie ma więc co przesadzać z mocą.
    Możesz też ładować magazyn energii z sieci. To jest jednak dość droga opcja.
  • #12 21740380
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 21740405
    TvWidget
    Poziom 39  
    Mam PC do ogrzewania podłogowego i CWU. Tylko przy silnych mrozach włącza się w dzień. Jeśli jest słońce ogrzewające wnętrze przez okna to PC się nie włącza. W praktyce PC u mnie pracuje w tylko w nocy.
  • #14 21740465
    Kliwer
    Poziom 11  
    Pompa pracuje cały dzień. Jutro rano zerknę na licznik, to będę wiedział orientacyjnie, ile potrzebuję na dzień. 10 kW na pewno nie pobiera, mój jednofazowy agregat 7 kW spokojnie ciągnie cały dom, łącznie z pompą, pralką, zmywarką, ekspresem i czajnikiem.
    Tak, pompa grzeje też CWU. Mam tylko grzejniki, więc pompa grzeje do 45°C. CWU i CO są grzane jednocześnie, cały czas (zawór trójdrożny w połowie).
    Nie mam bufora, tylko zbiornik 100 L.
    Pompa to NETSU, klon Midea.
    Panele dziś wg falownika wygenerowały 5,4 kW.
    Biorąc pod uwagę styczeń, to wg Enea pobrane z sieci 1380 kWh, oddane 30 kWh. Daje to średnie dzienne użycie na poziomie 45 kWh - jak rozumiem, to tej wielkości powinienem mieć magazyn na podtrzymanie 24 h?
  • #15 21740477
    kmarkot
    Poziom 31  
    Ocena: 361
    Kliwer napisał:
    No nic, zbiorę dane i zobaczę, jaka pojemność baterii jest mi potrzebna.

Wielkość magazynu energii elektrycznej najlepiej policzyć dla miesięcy kwietnia i września. Mniej więcej w tych miesiącach równoważy się energię pobraną z sieci z oddaną do sieci.
    Najlepsze jest posiadanie licznika energii elektrycznej dwukierunkowy i statystyki z tym związane.
    Ale można też oszacować na podstawie rachunków

Wykresy zużycia i produkcji energii za kwiecień 2025 r.

W miesiącu kwietniu pobrałem 276 kWh : 30 dni = 9,2 kWh.
    Oddałem 659 : 30 = 21,96 kWh.

W miesiącu marcu oddałem do sieci 322 kWh : 30 dni = 10,73 kWh przy średnim poborze dziennym 15 kWh.
    Z pustego i Salomon nie naleje.

W miesiącu lipcu pobór energii z sieci jedynie 116 kWh : 31 = 3,74 kWh.
    Oddałem do sieci 919 kWh.

Więc licz i nie daj się handlowcom.
  • #16 21740514
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #17 21740520
    Kliwer
    Poziom 11  
    kwiecień:
    pobrane: 615
    oddane: 560

wrzesień:
    pobrane: 423
    oddane: 457

Tylko co mi to daje pod kątem doboru wielkości magazynu?
  • #18 21740523
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #19 21740549
    Kliwer
    Poziom 11  
    Wg. falownika produkcja w kwietniu to 819 kW, a we wrześniu to 616 kW. Daje to zużycie odpowiednio 874 kW i 582 kW.
    Dla kwietnia daje to 28 kW na dzień, a dla września 18 kW.
    We wspomnianym wcześniej styczniu, czyli miesiącu o największym poborze z sieci, falownik wyprodukował 93 kW, co w przeliczeniu daje 46 kW na dzień.

30 kW w takim razie jest wielkością, w którą muszę celować?
  • #20 21740556
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #21 21740601
    kmarkot
    Poziom 31  
    Ocena: 361
    >>21740520
    W tych miejscach magazyn ma szansę być wykorzystany w 100%.
    W pozostałych miesiącach jesienno-zimowych będzie niedoładowany ze względu na mizerną produkcję z instalacji PV. Z kolei w miesiącach letnich nie wykorzystany ze względu na mniejsze zużycie energii elektrycznej.

Przelicz sobie dla pozostałych miesięcy.

Jeżeli kupisz dwa razy większy magazyn energii łykniesz parę kilowatów więcej z PV, to ile musisz wydać na ten większy magazyn energii? I jaki będzie przybliżony termin w jakim się zwróci?
  • #22 21740636
    TvWidget
    Poziom 39  
    Kliwer napisał:

We wspomnianym wcześniej styczniu, czyli miesiącu o największym poborze z sieci, falownik wyprodukował 93 kW, co w przeliczeniu daje 46 kW na dzień.

Mylisz jednostki. Zużycie jest kWh. Masz panele o maksymalnej mocy 6.75kW. W styczniu ich efektywność w bardzo znaczący sposób spada. Wyprodukowanie 46 kWh wymaga aby pracowały ze 100% mocą przez 6.5h. W styczniu w słoneczny dzień może się uda wyprodukować 4kWh. Średnia energia na dzień zapewne będzie ujemna. Falownik będzie zużywał na własne potrzeby energię przez 31 dni a panele będą ją dostarczały tylko sporadycznie.
    Mam mały falownik 4.3kW. Pobiera 25W jeśli starcza prądu z paneli i szacunkowo 125W w przeciwnym przypadku.
  • #23 21740743
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #24 21740831
    TvWidget
    Poziom 39  
    virtualmachine napisał:
    TvWidget napisał:
    Mam mały falownik 4.3kW. Pobiera 25W jeśli starcza prądu z paneli i szacunkowo 125W w przeciwnym przypadku.

Aż tyle?! Ja mam 12kW hybrydowy, i jak nie ma produkcji to pobiera 80-100W.

Jak mam off-grid więc pomiar mocy pobieranej z sieci jest prosty. Nie wiem jak mierzyłeś tą moc u siebie. U mnie z menu falownika wynika, że jest lepiej. W rzeczywistości to jednak fikcja.
    Energia pobierana na własne potrzeby jest rzędu 2kWh dziennie. W styczniu przez większość dni z 6kW PV nie wyprodukuje się tyle. Moim zdaniem 30kW magazyn energii w tym przypadku będzie tylko dość kosztowym meblem.
  • #25 21740916
    Kliwer
    Poziom 11  
    Doskonale zdaję sobie sprawę, że moja instalacja PV jest za mała, lecz nie mam możliwości jej rozbudowy.
    Przypomnę, że głównym celem jest podtrzymanie zasilania domu w przypadku zaniku sieci, najlepiej minimum 24 h.
    Ostatnie 24 h to zużycie ~28 kWh, więc, jak rozumiem, teoretycznie magazyn wielkości 30 kWh to zapewni.

Czy ktoś jest mi w stanie powiedzieć, jak zachowa się instalacja, gdy:
    - pierwszym urządzeniem jest Deye z ustawieniem, by nie eksportować nic do operatora, a drugi falownik ma produkcję wyższą niż zapotrzebowanie? Czy napięcie wzrasta aż do wyłączenia Solisa ze względu na zbyt wysokie napięcie?
    - pierwszym urządzeniem jest Deye z eksportem do sieci, Solis ma nadprodukcję, baterie w pełni naładowane? Przepuści tę nadwyżkę normalnie?
  • #26 21740945
    marekj31
    Poziom 23  
    Ocena: 113
    Solis chyba miał być zlikwidowany co deye będzie eksportował do sieci jak nie będzie miał podłączonych paneli fotowoltaicznych bo nie ma na nie miejsca są podłączone do Solisa ? z czego deye ma ładować magazyn energii ?
  • #27 21740951
    Kliwer
    Poziom 11  
    Pytania dotyczą sytuacji, gdy Deye jest montowany w piwnicy w domu. Solisa nie tykam.

GRID------Deye-----Solis

Czy tylko tak w przypadku dwóch falowników:

Deye
    /
    GRID

Solis

?
  • #28 21741119
    TvWidget
    Poziom 39  
    Kliwer napisał:
    Przypomnę, że głównym celem jest podtrzymanie zasilania domu w przypadku zaniku sieci, najlepiej minimum 24 h.

Czyli chodzi o tryb UPS. W tym trybie energia z akumulatora jest pobierana tylko jeśli brak jest sieci. Nie możesz jednak magazynu energii używać do bieżących potrzeb. Trzeba go naładować do 100% i oczekiwać na zanik sieci. Tylko w takim przypadku będziesz miał gwarantowane zasilanie przez 24h. Jeśli zaniki sieci są sporadyczne to panele PV w zasadzie są zbędne.
  • #29 21741382
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #30 21742135
    Kliwer
    Poziom 11  
    W tej chwili zużycie to ok. 28 kWh (dane z poniedziałku i wtorku, od 6:00 do 17:00 większości osób w domu nie było).

Moja wizja jest taka:
    Wstawiam Deye za magazynem w piwnicy
    Podpinam GRID do Deye
    Całą obecną instalację do LOAD

Z tego, co rozumiem, to w takim układzie Deye pracuje z akumulatorów do minimalnego stanu, a wtedy przełącza na sieć, ładuje do pełna i znowu pracuje z aku?

I teraz pytanie: Solis powinien być wpięty do LOAD i Deye będzie widzieć produkcję, ładować akumulatory i ewentualną nadwyżkę wprowadzać do GRID?

Czy też Solis powinien być w takiej sytuacji wpięty równolegle do Deye?

Wymiana Solisa na Deye, z tego co rozumiem, umożliwiłaby większą kontrolę nad sprzedażą nadwyżki produkcji w korzystnym czasie. Tylko czy to mi cokolwiek da, skoro moja instalacja jest za mała w stosunku do zapotrzebowania?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy integracji falownika Deye 15 kW z magazynem energii 15 lub 30 kWh w instalacji PV o mocy 6,75 kW oraz pompy ciepła 10 kW. Zaleca się przepuszczenie całego domu przez falownik Deye, co zapewnia automatyczne i bezprzerwowe zasilanie podczas zaniku sieci, w przeciwieństwie do przełączników sieć–agregat, które powodują przerwy i restarty urządzeń. Falowniki Deye są typu grid-tie, z jedną szyną AC, co wpływa na sposób podłączenia i zarządzania energią. Aby efektywnie ładować magazyn energii z paneli, panele powinny być podłączone do falownika Deye; w przeciwnym wypadku nadwyżka energii jest oddawana do sieci. W przypadku dwóch falowników (Deye i Solis) rekomendowane jest podłączenie Solisa do wejścia GEN falownika Deye, co umożliwia Deye kontrolę nad ładowaniem baterii i zarządzanie nadwyżką energii.

Wielkość magazynu energii powinna być dobrana na podstawie rzeczywistego zużycia energii, najlepiej analizując dane z falownika i dwukierunkowego licznika energii. Przy zużyciu około 28 kWh na dobę sugeruje się magazyn o pojemności około 30 kWh lub dwie baterie 15 kWh, co pozwoli na podtrzymanie zasilania przez 24 godziny. Jednak ze względu na ograniczoną moc instalacji PV (6,75 kW) i wysokie zużycie (około 700 zł miesięcznie za energię), rozbudowa paneli nie jest możliwa, co ogranicza efektywność ładowania magazynu w sezonie zimowym.

Pompa ciepła, pracująca głównie w nocy, zużywa znaczną ilość energii, co wymaga odpowiedniego doboru magazynu. Wskazane jest rozdzielenie kluczowych obwodów do zasilania awaryjnego. Falownik Deye zużywa energię na własne potrzeby (około 80-125 W), co należy uwzględnić w bilansie. Opcja "AC couple" w Deye działa tylko w trybie off-grid i wymaga podłączenia drugiego falownika do styków GEN.

W przypadku awarii sieci i braku jednej fazy, Deye przełącza się na zasilanie z baterii i automatycznie przełącza na sieć, gdy jest dostępna. Dyskutowano także o alternatywnych źródłach ciepła awaryjnego, takich jak piec na pellet czy kominek, które mogą wspomagać pompę ciepła w sezonie grzewczym. Wymiana falownika Solis na Deye jest możliwa, ale wiąże się z koniecznością wymiany okablowania i formalnościami u operatora.

Podsumowując, optymalnym rozwiązaniem jest integracja falownika Deye z magazynem energii i istniejącą instalacją PV, z podłączeniem falownika Solis do wejścia GEN Deye, co umożliwia efektywne zarządzanie energią, automatyczne podtrzymanie zasilania oraz lepszą kontrolę nad eksportem energii do sieci.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA