logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BMW E46 330d 2001 – brak dźwięku i czarny ekran navi 16:9, co sprawdzić?

xziom12322x 17 Kwi 2025 13:47 252 3
REKLAMA
  • #1 21522209
    xziom12322x
    Poziom 5  
    Witam,
    mam problem z samochodem BMW E46 330d 2001 r. polift kombi. Mianowicie nie działa ekran navi 16:9, jak przekręcam kluczyk, podświetla się delikatnie na lekko jaśniejszy czarny i to tyle, nie da się wyświetlić menu ani żadnych ustawień. Dodatkowo przed tym, jak to nastąpiło, powoli każdy z głośników przestawał grać, najpierw prawy tył, następnie prawy przód, lewy tył, aż w końcu wszystkie przestały grać. Pokrętło od głośności ma przy sobie taką pomarańczową diodę, ona się zapala, ale nic poza tym. Dzisiaj przejrzałem bezpieczniki, bodajże 7 i 41, kolejno 5 A i 30 A, wyglądały na dobre, ale i tak zmieniłem na nowe, nic to nie dało. W bagażniku dostałem się do zmieniarki płyt, jak i do "modułu nawigacji", jeżeli mogę tak to nazwać, odpinałem kostki, psikałem kontakt sprayem. Zmieniłem także bezpiecznik w zmieniarce płyt (nie wiem, czy mogło to cokolwiek zmienić, ale próbowałem) bez rezultatów. Miał już ktoś podobny problem, wie, co to może być?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 21522220
    tomtim123
    Poziom 37  
    Ocena: 752
    Zmieniasz bezpiecznik na ślepo, a czy napięcie do nich w ogóle dochodzi ?
    Jak były zaniki poszczególnych głośników, to albo głośniki się paliły bo je katowałeś, albo padł wzmacniacz.
  • REKLAMA
  • #3 21522262
    xziom12322x
    Poziom 5  
    >>21522220 Niestety, nie mam czym sprawdzić napięcia. Jeżeli poprzez katowanie masz na myśli bardzo głośne słuchanie muzyki, to nie, przez cały okres czasu, jaki posiadam ten samochód, nie była słuchana głośna muzyka ani nadmierny bass.
    Gdzie znajdę wzmacniacz? Jedyne, co znalazłem po lewej stronie w bagażniku, to właśnie zmieniarka do płyt, moduł nawigacji oraz wzmacniacz antenowy, z tego co googlowałem. Czy to o to chodzi?
REKLAMA