logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przestroić CB Radio Alan 54 z Niemiec na polskie częstotliwości?

edi77 16 Gru 2005 12:58 2904 6
REKLAMA
  • #1 2088668
    edi77
    Poziom 11  
    Witam, dostalem od kuzyna z Niemiec CB Radio ktore trzeba na polskie przestawic. Nie ma o tym wlasciwie ani troche pojecia; wiem ze radio nie jest najnowsze ale podobno dla takich jak ja na poczatek OK. Pytanie: jest wogole takie przestrojenie mozliwe; ile moze kosztowac; i czy jest moze ktos z okolic Dzierzoniowa kto by to zrobil. Jesli jest to moze nie za mocno skomplikowane to prosze o instrukcje, moze mi sie to samemu uda zrobic. Nie jestem w prawdzie elektronikiem ale technicznie jestem uzdolniony.
    edi77
  • REKLAMA
  • #2 2089067
    Sady
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 373
    A nie łaska poszukać :?: temat wielokrotnie poruszany.
  • REKLAMA
  • #3 2089604
    edi77
    Poziom 11  
    Sorry, jestem nowy na tym forum i nic na temat alana 54 nie znalazlem. Za chociaz jakis link bylbym bardzo wdzieczny.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 2093578
    Marek Matysek
    Poziom 20  
    Ocena: 28
    Ja bym raczej nie uogólniał. Obaj koledzy doradcy raczej chyba nie widzieli ALANA 54 i radzą w ciemno. Mam pytanie. Czy to radio ma przełącznik AM/FM? Mam u siebie ALANA 54 E więc mogę coś na jego temat powiedzieć. Będę jeszcze chwilę przy komputerze więć odpisz szybko to jeszcze dziś dam ci odpowiedź. Pozdrawiam.
  • #6 2094502
    edi77
    Poziom 11  
    witam ponownie (szczegolnie pana marka matyska), a wiec radio to nie posiada przelacznika fm/am. Jest to takze alan 54e. czekam na pomoc i dzieki z gory.
  • Pomocny post
    #7 2095578
    Marek Matysek
    Poziom 20  
    Ocena: 28
    Witaj!
    Ta literka E (jak eee-tam) oznacza, żebyś dał sobie z tym spokój. To czysty FM. Też próbowałem z nim walczyć. Problem polega na tym, że w p.cz. odbiornika siedzi gotowy scalak na FM. Co prawda można wyciągnąć sygnał przed detektorem iloczynowym i poddać go detekcji AM ale uzyskany sygnał użyteczny jest słaby i słychać tylko silniejsze stacje. Trzeba by dołożyć chyba chociaż jeden stopień wzmacniający w tej pośredniej, żeby uzyskać sygnał na jako takim poziomie. Szczerze mówiąc nie ma tam specjalnie miejsca na to. Chyba, że istnieje jakiś scalak, który może zastąpić ten istniejący, a który ma w środku również stopień końcowy AM. Nie wiem ile w tym prawdy ale na www.radio.org.pl przeczytałem, że istnieje wersja ALAN 54 (bez litery E), i że jest to tylko AM. Jeżeli to jest wersja to ciekaw jestem jak wygląda część pośredniej z detektorem AM. Gdyby można je porównać (schematy) to może by coś wymyślił.
    Inaczej rzecz się ma z nadajnikiem. Tutaj wystarczy jedna dioda, jeden rezystor i usunięcie jednego tranzystora i nadajemy w AM tylko, że... 1 W. Można co prawda nawinąć transformator modulacyjny albo zastosować od jakigoś radia ze złomu (np ALAN 100 PLUS , ONWA itp.), ale nie bardzo jest miejsce, żeby go upchnąć. Można spróbować zrobić modulator na tranzystorach. Jest to jakieś rozwiązanie, bo zajmują mniej miejsca. Można tylko po co? Jest tyle tanich radyjek, które nadają się do zabawy na początek, że lepiej dać sobie z tym spokój. Ja tak zrobiłem (przynajmniej na razie). Nie przeczę, że może któregoś dnia przeczytam na forum, że ktoś to zrobił w miarę prosto. Może również skorzystam. A tak dla tych, którzy chcieliby powalczyć podpowiadam, że układowo to radio jest prawie identyczne jak DANITA 1240, której schemat jest dostępny np. na czeskiej stronie. Chyba nawet pozycje elementów się zgadzają. Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości przestrojenia niemieckiego CB radia Alan 54E na polskie częstotliwości. Radio Alan 54E jest wersją FM bez przełącznika AM/FM, co utrudnia adaptację do polskich standardów, które wymagają modulacji AM. W odbiorniku zastosowano scalak dedykowany do FM, co uniemożliwia łatwe przełączenie na AM bez ingerencji w układ pośredniej częstotliwości i detekcji. Próby detekcji AM z sygnału FM dają słaby efekt i wymagają dodatkowego stopnia wzmacniającego, co jest trudne do wykonania ze względu na ograniczoną przestrzeń i konstrukcję radia. W nadajniku zmiana modulacji jest prostsza i wymaga jedynie drobnej modyfikacji, np. dodania diody i rezystora. Istnieje wersja Alan 54 bez litery E, która jest fabrycznie AM i łatwiejsza do użytkowania w Polsce. Wskazano również źródła internetowe z podobnymi tematami i schematami, jednak brak jednoznacznej instrukcji samodzielnej przeróbki dla wersji 54E. Koszt i dostępność usług przestrojenia lokalnie (np. w okolicach Dzierżoniowa) nie zostały określone.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA