Witaj!
Ta literka E (jak eee-tam) oznacza, żebyś dał sobie z tym spokój. To czysty FM. Też próbowałem z nim walczyć. Problem polega na tym, że w p.cz. odbiornika siedzi gotowy scalak na FM. Co prawda można wyciągnąć sygnał przed detektorem iloczynowym i poddać go detekcji AM ale uzyskany sygnał użyteczny jest słaby i słychać tylko silniejsze stacje. Trzeba by dołożyć chyba chociaż jeden stopień wzmacniający w tej pośredniej, żeby uzyskać sygnał na jako takim poziomie. Szczerze mówiąc nie ma tam specjalnie miejsca na to. Chyba, że istnieje jakiś scalak, który może zastąpić ten istniejący, a który ma w środku również stopień końcowy AM. Nie wiem ile w tym prawdy ale na www.radio.org.pl przeczytałem, że istnieje wersja ALAN 54 (bez litery E), i że jest to tylko AM. Jeżeli to jest wersja to ciekaw jestem jak wygląda część pośredniej z detektorem AM. Gdyby można je porównać (schematy) to może by coś wymyślił.
Inaczej rzecz się ma z nadajnikiem. Tutaj wystarczy jedna dioda, jeden rezystor i usunięcie jednego tranzystora i nadajemy w AM tylko, że... 1 W. Można co prawda nawinąć transformator modulacyjny albo zastosować od jakigoś radia ze złomu (np ALAN 100 PLUS , ONWA itp.), ale nie bardzo jest miejsce, żeby go upchnąć. Można spróbować zrobić modulator na tranzystorach. Jest to jakieś rozwiązanie, bo zajmują mniej miejsca. Można tylko po co? Jest tyle tanich radyjek, które nadają się do zabawy na początek, że lepiej dać sobie z tym spokój. Ja tak zrobiłem (przynajmniej na razie). Nie przeczę, że może któregoś dnia przeczytam na forum, że ktoś to zrobił w miarę prosto. Może również skorzystam. A tak dla tych, którzy chcieliby powalczyć podpowiadam, że układowo to radio jest prawie identyczne jak DANITA 1240, której schemat jest dostępny np. na czeskiej stronie. Chyba nawet pozycje elementów się zgadzają. Pozdrawiam.