logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Sterownik Salus – jak ustawić grzanie wody nocą na jednym obiegu z kaloryferami?

Viridium 19 Kwi 2025 00:17 642 7
  • #1 21523758
    Viridium
    Poziom 2  
    Witam, przeprowadziłam się do domu z piecem na pellet Kostrzewa i regulatorem Salus. Grzanie wody i kaloryferów jest na jednym obiegu, czyli jak chcę nagrzać wodę, to muszę latem kombinować. Do tej pory nie rozumiem jednak systemu regulatora, gdzie ustawia się programem godziny pracy pieca, ale dodatkowo też nadaje się temperaturę.

Czy jeśli ustawię własny program tak, by piec grzał przez 2 godziny w środku nocy, to czy będzie on to robił niezależnie od temperatury ustawionej dla dnia i nocy na sterowniku? Chodzi mi o to, żeby latem woda była podgrzewana tylko w nocy, a nie za dnia.

Innymi słowy, czy dobrze rozumiem, że piec ma się włączać tylko w godzinach przewidzianych w programie i grzać tylko do osiągnięcia ustawionej temperatury w pokoju z Salusem? Czyli dajmy na to, że temperatura w pokoju spadnie poniżej ustawionej, ale piec się nie włączy, dopóki jest poza godzinami pracy?

Pytam, bo do podgrzewania wody latem muszę ustawić na regulatorze 28–30 stopni i oczywiście nie chciałabym, żeby piec ciągle pracował. A mam wrażenie, że jednak często włącza się poza godzinami w programie.
    AI: Jaki dokładnie model sterownika Salus posiadasz? To pomoże sprawdzić, jakie są możliwości programowania i jak działa logika sterowania.
    Model 091FLRF(TX)
    AI: Czy Twój sterownik Salus ma podłączony czujnik temperatury ciepłej wody użytkowej (CWU), czy steruje tylko temperaturą w pokoju?
    Tylko w pokoju
  • #3 21524506
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2129
    Na pewno jest jakiś zawór, którym możesz odciąć ogrzewanie na dom. ale kto wie , sądząc po takim rozwiązaniu można się wszystkiego spodziewać. Musisz podać więcej szczegółów, zdjęcia z instalacji, itd.
  • #4 21529422
    Viridium
    Poziom 2  
    >>21523778

Tak

Dodano po 4 [minuty]:

>>21524506 Na dzień dzisiejszy ponoć nie ma, tak mnie poinformował serwisant pieca. Tak kupiłam dom, byli właściciele nie ujawnili tego przed sprzedażą. Teraz mówią, że to kwestia jakiejś drobnostki, maks. 2 tys. zł. Zrobię to, ale na teraz chciałabym nie musieć ręcznie włączać i wyłączać pieca, żeby co 2 dni podgrzać wodę, tylko żeby to było automatycznie nocą regulatorem ogarnięte.
  • Pomocny post
    #5 21529928
    78db78
    Poziom 43  
    Ocena: 3308
    Jakie to miasto to może pomogę. Pozakręcaj wszystkie grzejniki chociaż nie chce mi się wierzyć że nie ma zaworu na grzejniki, i ustaw program na noc 2 godz grzania . z temp max. jaka można ustawić albo wynieś regulator do zimnego pomieszczenia i będzie automatycznie.
  • #6 21530360
    Viridium
    Poziom 2  
    78db78 napisał:
    Jakie to ustaw program na noc 2 godz grzania . z temp max. jaka można ustawić

Dziękuję, Pobiedziska/Wielkopolska.

Czyli ustawiam:

- program grzania na noc 2 godziny, temperatura maksymalna (w zasadzie starcza mi co drugi dzień, zbiornik dobrze trzyma ciepło),

- a na dzień temperatura? Czy to obojętne, bo będzie pracował tylko w nocy?
  • #8 21530995
    Viridium
    Poziom 2  
    Otrzymałam odpowiedź na moje pytania na forum.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy ustawienia regulatora Salus współpracującego z piecem na pellet Kostrzewa, gdzie obieg grzania wody użytkowej (CWU) i kaloryferów jest wspólny. Problem polega na konieczności podgrzewania wody latem bez ogrzewania pomieszczeń. Użytkownik chce ustawić automatyczne nocne grzanie wody na 2 godziny, niezależnie od temperatury dziennej i nocnej w pomieszczeniu. Wskazano, że piec powinien działać tylko w godzinach zaprogramowanych i grzać do zadanej temperatury, a poza tymi godzinami pozostawać wyłączony, nawet jeśli temperatura w pomieszczeniu spadnie poniżej ustawionej. Zalecane jest ustawienie programu grzania na noc z maksymalną temperaturą oraz minimalnej temperatury lub symbolu gwiazdki na dzień, aby piec nie uruchamiał się w ciągu dnia. Sugerowano również sprawdzenie zaworów odcinających obieg grzewczy, choć w obecnej instalacji ich brak. Koszt instalacji takiego zaworu to około 2 tys. zł.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA