logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterowanie napędem Somfy RTS Metro 1000 przez Satel Integra ABAX 2 – jak najprościej?

sieka5 19 Kwi 2025 10:05 519 3
  • #1 21523999
    sieka5
    Poziom 2  
    Dzień dobry.

Docelowo chcę za pomocą Abax 2 (Satel Integra) zewrzeć styki na napędzie do bramy garażowej (napęd Somfy RTS Metro 1000): w jaki sposób najprościej przez Abax 2 zasterować napędem, bo plan mam taki: 230 V pobrać z napędu na przekaźnik ASW-210, dalej przez transformator 230/12 V dać sygnał na przekaźnik pulsar AWZ-510, który finalnie zewrze styki przy napędzie, dodatkowo chcę mieć kontrolę nad położeniem bramy przez kontaktron, który przez moduł ACX 210 przekaże informacje do centrali Integra.
    Musi być jakiś prostszy sposób. Może inny przekaźnik, tylko jaki?
    AI: Czy napęd Somfy RTS Metro 1000 ma możliwość sterowania przez wejście "suchy styk" (NO/NC), czy tylko przez pilot radiowy?
    Napęd ma wejścia pod przcisk dzwonkowy.
    AI: Czy masz dostęp do schematu elektrycznego napędu lub wiesz dokładnie, które styki należy zewrzeć, żeby wywołać ruch bramy?
    Tak, mam schemat i wiem, które styki zewrzeć.
  • #2 21524010
    cedrom
    Poziom 20  
    Ocena: 80
    Jest moduł ACX-210 abax na 12v 4 wejścia 4 wyjścia OC. Zasilić możesz z bramy przez przetwornicę pulsara dopuszkową 18-40 na 12
  • #3 21525613
    sieka5
    Poziom 2  
    >>21524010 Dzięki za odpowiedź. Moduł ACX 210 mogę podłączyć bezpośrednio pod napęd, bo działa pod instalacją 24 V. Tylko zastanawiam się, jak jednym wyjściem w ACX 210 zewrzeć dwa styki w napędzie?

Dodano po 29 [minuty]:

Do ACX 210 chyba trzeba dołożyć jakiś przekaźnik, który by działał pod 24 V i zwarłby styki dzwonkowe w napędzie do bramy.
    Tylko jak połączyć oba moduły, żeby sygnał na wyjściu ACX-210 spowodował zwarcie w przekaźniku?
  • #4 21526285
    cedrom
    Poziom 20  
    Ocena: 80
    Nie trzeba przekaźnika . To są wyjścia Open Colector. Gdy jest aktywne zwiera wejście sterownika bramy do masy.

Schemat połączeń modułu przekaźnikowego z wejściami sterownika bramy oraz zasilaniem 12V.

Do tego mając 4 wyjścia możesz sterować pracą krokową jak i wykożystać wejścia open i close bramy, a także 4 wejścia więc można zamontować kontaktrony i monitorować czy jest zamknięta czy otwarta czy pomiędzy.
REKLAMA