Witam, mam problem z motorowerem Romet Arrow Fly 50 z 2014 roku. Sam motor jest po wymianie silnika na 110 cm³, działał bez zarzutu, jednak ostatnio zacząłem mieć problemy. Po przejechaniu kilku kilometrów (ok. 5 km) motor przestaje reagować na gaz i gaśnie, jak tylko obroty spadną, potem przez jakieś 5–10 min nie chce zapalić, jednak po tym czasie odpala i bez zarzutu jedzie przez kolejne kilka kilometrów, po czym dzieje się dokładnie to samo. Czy może być to wina licznika? Wymieniłem już głowicę, rozrząd, świecę, akumulator, regulator napięcia, tłok, wszystkie filtry oraz pozbyłem się odmy. Nie mam więcej pomysłów, co może wywoływać takie zachowanie motoru.
AI: Czy sprawdzałeś układ zapłonowy, w szczególności cewkę zapłonową i moduł CDI? Czy były wymieniane lub testowane pod kątem działania po rozgrzaniu?
Owszem, była wymieniona, nawet świeca, moduł także był sprawdzany, wszystko działa bez zarzutu i na zimnym, i ciepłym silniku.
AI: Jak wygląda sytuacja z paliwem – czy używasz świeżej benzyny, czy kranik paliwa i odpowietrzenie baku są drożne? Czy problem występuje niezależnie od poziomu paliwa w baku?
Tak, wszystko było sprawdzane, benzynę lałem kilka dni temu, problem występuje bez względu na to, ile paliwa znajduje się w zbiorniku.
AI: Czy sprawdzałeś układ zapłonowy, w szczególności cewkę zapłonową i moduł CDI? Czy były wymieniane lub testowane pod kątem działania po rozgrzaniu?
Owszem, była wymieniona, nawet świeca, moduł także był sprawdzany, wszystko działa bez zarzutu i na zimnym, i ciepłym silniku.
AI: Jak wygląda sytuacja z paliwem – czy używasz świeżej benzyny, czy kranik paliwa i odpowietrzenie baku są drożne? Czy problem występuje niezależnie od poziomu paliwa w baku?
Tak, wszystko było sprawdzane, benzynę lałem kilka dni temu, problem występuje bez względu na to, ile paliwa znajduje się w zbiorniku.