logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Romet Arrow Fly 50/110 2014 – gaśnie po rozgrzaniu, brak reakcji na gaz, co sprawdzić?

karol132123123 19 Kwi 2025 13:37 363 5
REKLAMA
  • #1 21524243
    karol132123123
    Poziom 2  
    Witam, mam problem z motorowerem Romet Arrow Fly 50 z 2014 roku. Sam motor jest po wymianie silnika na 110 cm³, działał bez zarzutu, jednak ostatnio zacząłem mieć problemy. Po przejechaniu kilku kilometrów (ok. 5 km) motor przestaje reagować na gaz i gaśnie, jak tylko obroty spadną, potem przez jakieś 5–10 min nie chce zapalić, jednak po tym czasie odpala i bez zarzutu jedzie przez kolejne kilka kilometrów, po czym dzieje się dokładnie to samo. Czy może być to wina licznika? Wymieniłem już głowicę, rozrząd, świecę, akumulator, regulator napięcia, tłok, wszystkie filtry oraz pozbyłem się odmy. Nie mam więcej pomysłów, co może wywoływać takie zachowanie motoru.
    AI: Czy sprawdzałeś układ zapłonowy, w szczególności cewkę zapłonową i moduł CDI? Czy były wymieniane lub testowane pod kątem działania po rozgrzaniu?
    Owszem, była wymieniona, nawet świeca, moduł także był sprawdzany, wszystko działa bez zarzutu i na zimnym, i ciepłym silniku.
    AI: Jak wygląda sytuacja z paliwem – czy używasz świeżej benzyny, czy kranik paliwa i odpowietrzenie baku są drożne? Czy problem występuje niezależnie od poziomu paliwa w baku?
    Tak, wszystko było sprawdzane, benzynę lałem kilka dni temu, problem występuje bez względu na to, ile paliwa znajduje się w zbiorniku.
  • REKLAMA
  • #2 21524323
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2600
    Gaśnięcie po nagrzaniu, to objaw zacierania silnika. Ten jest dwusuwowy czy czterosuwowy?
    Po nagrzaniu może też się psuć układ zapłonowy. Szczególnie podatne będą wynalazki z elektroniką. Kondensator zapłonowy też może być podatny na wysoką temperaturę. Słabnie izolacja w kondensatorze, słabnie izolacja kabla WN i fajki.
    Musisz zaobserwować czy po zatrzymaniu silnika brakuje iskry, czy paliwa, czy czego innego.
    schemat działania silnika jest prosty - gaźnik robi mieszankę paliwa i powietrza, silnik wciąga ją do cylidnra, świeca zapala iskrą. Iskra ma być we właściwym momencie i dość silna. Mieszanka ma być w stosunku 1:15 (1 l paliwa, 15 l powietrza), ma być sprężona (czasem wydmucha uszczelkę głowicy, czasem głowica się poluzuje, itd.). Dalej zapłon - odstęp na stykach jeśli są, właściwy moment zapłonu, dobrze zaizolowany kabel WN, fajka i dobra świeca. Czasem nowa świeca to bubel, warto wozić kilka na zapas. Buble wyrzucać. Po zgaśnięciu spróbuj zdjąć korek wlewu paliwa, czasem ma przypchany otwór i paliwo nie spływa do gaźnika. Filtr paliwa i kranik jeżeli występuje też mają być czyste.
  • REKLAMA
  • #3 21524344
    karol132123123
    Poziom 2  
    Silnik jest czterosuwowy
  • REKLAMA
  • #4 21524353
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2600
    Pierścienie dobrze założone? One mogą trochę hamować silnik. To bardziej w starym dwusuwowym gracie, ale może coś źle złożyłeś? Nie mam tego silnika, więc nie sprawdzę, co tam mogło pójść nie tak. Może ktoś jeszcze podpowie czego szukać. Ty sobie popatrz na iskrę.
  • REKLAMA
  • #5 21524432
    m2606
    Poziom 34  
    Ocena: 585
    Nie ma już kondensatorów,chincole mają CDI.
    Jw. sprawdź czy brakuje iskry czy paliwa.Skontroluj też luz zaworowy,bo jak się nagrzeje to zawory modą się nie domykać.
    Doraźnie możesz po zgaśnięciu nacisnąć na starter i będziesz czuł czy spręża.
    Weź ze soba drugą świecę i jak zdechnie to przepnij fajke pod nią i zobacz czy ma zdrową niebieską iskrę.
    Zdejmij na początek przewód paliwowy z gaźnika i puść paliwo do butelki,ma lecieć ciurkiem a nie kapać.
    Gaźnik jest bardzo prosty,warto zajrzeć w zawór iglicowy,czy nie jest coś zasklepione i czy się nie zawiesza.
  • #6 21529075
    karol132123123
    Poziom 2  
    Zauważyłem jeszcze, że podczas wystąpienia problemu blokują się obroty na około 7 tys., i gdy obroty są niższe, to normalnie przyspiesza aż do tych 7 tys.
REKLAMA