logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Romet Arrow Fly 125: Nie odpala mimo nowej świecy, akumulatora i fajki

gtomaszek2 02 Gru 2021 12:11 2208 11
REKLAMA
  • #1 19740940
    gtomaszek2
    Poziom 2  
    Motor na starter I na kopke nie chce odpalić kręci ale nie chce złapać iskra jest nowa świecą nowy akumulator Nowa fajka na świece co by mogło być nie tak lub coś nie podpięte?
  • REKLAMA
  • #2 19741110
    rafik54321
    Poziom 30  
    Ocena: 284
    Wykręć świecę, wlej 0,5ml benzyny do cylindra, wkręć świecę i odpal. Powinien zapalić i wkręcić się jak szatan na obroty a potem zgasnąć. Wtedy masz problem z gaźnikiem. Brak paliwa, zapchane filtry, zapchany gaźnik. Jak nie zapali to masz problem z zapłonem, To że świeca daje iskrę nie oznacza że jest sprawna, bo może nie dawać iskry pod ciśnieniem.

Inna sprawa przerwa na świecy, jak jest za duża to palić nie będzie. Jaki masz kolor iskry? Gruba i niebieska? Bo taka powinna być.
  • REKLAMA
  • #4 19758600
    gtomaszek2
    Poziom 2  
    Witam ja dalej z innym.problemem kupiłem nowy tlok I cylinder Bo tamto się nie na dawało I cylinder nie wchodzi w wszystko jest pomierzone on taki sam co trzeba zrobić?? Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 19765163
    gtomaszek2
    Poziom 2  
    Nowa świecą nowa fajka na świece nowy akumulator nowy moduł nowy przekaznik rozrusznika
    Nowa cewka
    Nowy tlok I cylinder I założony już jest
    Tylko nie ma iskry teraz i kompresji
    Robię z nim od miesiąca i dalej nie wiem co to jest o co mu chodzi
    Dzięki wielkie Pozdrawiam
  • #7 19765383
    rafik54321
    Poziom 30  
    A jesteś pewny że nie przestawiłeś rozrządu? Bo jeśli w nieodpowiednim momencie masz otwarty zawór w głowicy to nie będzie kompresji.

Musisz to koniecznie sprawdzić. Poza tym kompresję mierzy się na ciepłym silniku, więc nie dziwota że na zimnym masz słabe odczyty ;) .

Brak iskry. A jesteś pewny że nie uszkodziłeś iskrownika przy demontażu? Jeśli urwałeś jakiś kabelek to nic dziwnego że coś ci nie bangla :) .
  • REKLAMA
  • #8 19765619
    LuK444Sz
    Poziom 12  
    Ocena: 38
    @rafik54321 mierzy się na ciepłym, ale jakiekolwiek wskazania by były, tym bardziej na niedotartym jeszcze zestawie.

Pewnie zaworów nie docierałeś, a wymagają tego te budżetowe głowice. Ale tu też ciśnienie sprężania by jakieś było, bo 100% nie pójdzie w dolot, czy wydech. Zapewne tak jak mówi kolega wyżej - rozrząd źle ustawiony. Kwestia tylko taka, czy jeszcze cylinder/głowica nadaje się do użytku, bo przy źle ustawionym rozrządzie mogło dojść do uszkodzenia tych elementów.

Ogólnie rzecz biorąc myślę, że powinieneś znaleźć jakiś serwis, co teraz po zgrzebaniu tego podejmie się naprawy. Skoro miesiąc już walczysz to nic nie wywalczysz bez jakiejkolwiek wiedzy.
  • #9 19765832
    rafik54321
    Poziom 30  
    Zapewne jest to silnik bezkolizyjny, jak większość 2zaworowych jednostek więc raczej to uszkodzenia nie doszło :P .
  • #10 19766734
    LuK444Sz
    Poziom 12  
    Ocena: 38
    @rafik54321 coś mi się nie wydaje. Nie chce mi się lecieć na warsztat po drugi telefon, zobaczyłbyś jaki ten rozrząd jest bezkolizyjny. Swoją drogą przestaw sobie rozrząd i spróbuj ręką powoli zakręcić kołem magnesowym - zobaczysz, że silnik stanie. A co, gdy spróbujesz uruchomić silnik rozrusznikiem?
  • #12 19766771
    rafik54321
    Poziom 30  
    Nie mówię że każdy silnik 2zaworowy jest bezkolizyjny, ale większość takich silników jest. Druga sprawa że jak źle ustawił luzy zaworowe to po prostu może mieć wiecznie podparty zawór i tyle.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z motocyklem Romet Arrow Fly 125, który nie odpala mimo wymiany świecy, akumulatora i fajki. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny, takie jak problemy z gaźnikiem, brak paliwa, zanieczyszczone filtry, niewłaściwe ustawienie rozrządu, uszkodzenie iskrownika oraz niewłaściwe luzy zaworowe. Użytkownik informuje o dalszych problemach związanych z nowym tłokiem i cylindrem, które nie pasują. Wskazówki obejmują sprawdzenie kompresji na ciepłym silniku oraz ewentualne uszkodzenia elementów silnika. Wskazano również na konieczność skonsultowania się z serwisem w przypadku braku postępów w naprawie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA