logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Moovo MCI1 – STP8NM50N mocno się grzeją po naprawie

GrandMasterT 19 Kwi 2025 23:16 282 2
  • #1 21524895
    GrandMasterT
    Poziom 26  
    Ocena: 195
    Czołem,
    Dostałem od sąsiada do naprawy dość wiekowy już sterownik bramy Moovo MCI1. Jak w paru tematach które tu znalazłem, nie działała płytka zasilacza sieciowego.
    Wymieniłem uszkodzone tranzystory (oryginalnie były STP8NM50N) i układ który nimi steruje (IR2153), spalone były też rezystory w bramkach. Kondensator 22µF w obwodzie Vcc układu miał znaczącą utratę pojemności, co mogło przyczynić się do zniszczenia przetwornicy, ale może to przypadek.

Po naprawie przetwornica prawie działa. Prawie, bo działa dopóki w szeregu jest żarówka 100W - żarówka lekko świeci co ewidentnie zwiastuje jakiś problem, ale całość pracuje stabilnie. Natomiast po bezpośrednim podłączeniu do sieci, przetwornica nadal działa, ale oba tranzystory dość szybko (mam na myśli czas rzędu kilkunastu sekund) rozgrzewają się do temperatury rzędu 90-100 stopni (dysponuję kamerą termowizyjną).
    Co sprawdzić w dalszej kolejności ? W chwili obecnej podejrzewam, że układ IR2153 to inna wersja lub jakaś podróbka (tego niestety mam z Allegro a podejrzewam, że oryginalnie pochodzi ze źródła typu Aliexpress) ponieważ w trakcie jak szukałem, nie były za bardzo dostępne z innych źródeł).

W innych wątkach pojawiały się pytania o napięcie wyjściowe, więc gdyby ktoś tu trafił szukając takiej informacji - ok. 18V.

Tutaj są informacje i schemat na którym dotychczas się opierałem:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3542084.html
  • #2 21525135
    sisko
    Poziom 34  
    Ocena: 530
    Być może będą się tak nagrzewać, nie mając żadnego radiatora. Patrz ostatni post tematu.
    Sprawdzałeś, podmieniałeś zaznaczone kondensatory?

Widok z góry na płytkę zasilacza elektronicznego z zaznaczonymi kondensatorami oraz tranzystorami do sprawdzenia i wymiany.
  • #3 21526400
    GrandMasterT
    Poziom 26  
    Ocena: 195
    Zamieniłem układ IRS2153D na inny, kupiony u dużego dystrybutora i problem z nagrzewaniem się tranzystorów został rozwiązany. Bez obciążenia (podłączona tylko druga płytka) nawet po godzinie mają dalej temperaturę otoczenia.

Mimo że nie lubię pomiarów po stronie pierwotnej takich przetwornic, przed wylutowaniem sprawdziłem jak wyglądały przebiegi, wszystko wskazuje na to że układ który wlutowałem jako pierwszy miał nieco inną częstotliwość pracy, a w rezultacie przez krótki czas w każdym cyklu oba tranzystory były włączone.

Tak wygląda w termowizji płytka zasilająca obciążona prądem 6A po ok. godzinie, napięcie pod takim obciążeniem spada do ok. 17V, elementy które grzeją się do 100 stopni to rezystory w obwodzie Vcc układu S2153D. Reszta nagrzewa się nieznacznie.

REKLAMA